Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Planinarenje na pedalama

17.10.2011. 22:00
Planinarenje  na pedalama


Ovo je bila peta biciklijada održana 24. i 25. rujna, a u dva dana prolazimo praktički najljepše dijelove sjevernog i srednjeg Velebita, kazao je Primožić


Zanimljiva projekcija o biciklijadi “Velebit Trophy” održana je prošlog petka u prostorijama društva. Biciklijadu sudionici slikovito nazivaju planinarenjem na pedalama, jer ona povezuje biciklizam s prekrasnim planinarskim odredištima. Na projekciji o biciklijadi održanoj već petu godinu zaredom u organizaciji Planinarskog društva Paklenica, uz članove društva bili su i biciklisti iz zadarskih klubova “Macaklin”, “Donat” i “Zadar” koji su istaknuli da je pothvat bio fizički zahtjevan, iako nije bio opasan. Uz fotografije je o događanju okupljenima pričao organizator i začetnik biciklijade Siniša Primožić, poznati zadarski alpinist i spasilac HGSS-a, koji između ostaloga osvojio vrhove Aconcagua i Mt. McKinley.
– Ovo je bila peta biciklijada održana 24. i 25. rujna, a u dva dana prolazimo praktički najljepše dijelove sjevernog i srednjeg Velebita. Tradicionalno se noći u planinarskom domu Mrkvište i sutradan smo na Zavižanu, a krajnje odredište ove godine nam je bilo u Svetom Jurju. Radimo razliku u rutama koje prolazimo da biciklistima koji su s nama svake godine ne bude dosadno, kazao je Primožić.
Na prezentaciji su prikazane i komentirane brojne fotografije dvodnevne biciklističke turneje u kojoj je sudjelovalo 17 vozača i četiri organizatora zadužena za pratnju. Ove godine su uz zadarske bicikliste na biciklijadi “Velebit trophy” bili i biciklisti iz Rijeke i Zagreba, a prošli su raznim šumskim putevima teren između Karlobaga i Sv. Jurja, pritom prelazeći preko Velikog Alana, Lubenovca, Lomske Dilbe i Zavižana pa preko Oltara. Na biciklijadi je po četvrti put sudjelovala i Silvana Biloglav, osoba zadužena za odnose s javnošću u PD Paklenica, koja je istaknula kako je biciklijada bila posebna, a isto tako i prezentacija.
– Na prezentaciji su sudjelovali i biciklisti tako da ovo nije bio tradicionalni planinarski događaj. Na zanimljiv i poučan način prezentaciju je vodio Siniša Primožić, jedan od naših najboljih alpinista, a najavljena je i sljedeća biciklijada čija će ruta biti iznenađenje, kazala je Biloglav.
Ovo je bila prva biciklijada na kojoj su sudionici bili i biciklisti koji nisu iz Zadra, a prema iskustvima i komentarima koje su opisali na internetskim forumima, pretpostavlja se da će već sljedeće godine i brojni njihovi prijatelji biti sudionici već tradicionalne biciklijade “Velebit Trophy”.