Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sigurnim koracima po zadarskoj okolici

17.10.2011. 22:00
Sigurnim koracima po zadarskoj okolici


Deseto izdanje projekta “Večer za sigurne korake” okupilo je poslovnu elitu za Hrvatsku bez mina


“Večer za sigurne korake”, dobrotvorna gala večer za razminiranje Hrvatske, održana je prošlog tjedna u hotelu Westin u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a i Veleposlanstva Kanade. Ove su godine sva prikupljena sredstva namijenjena razminiranju područja u Zadarskoj županiji.
U uvodnom dijelu večeri predstavnicima najjačih hrvatskih i međunarodnih tvrtki, institucija javne vlasti, međunarodnih organizacija i diplomatskih tijela obratili su se izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Predrag Matić, veleposlanik Kanade Edwin Loughlin, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese te izaslanik župana Zadarske županije Davor Lonić, zamjenik veleposlanika SAD-a Hoyt B. Yee te Don Markušić, predsjednik AmChama u Hrvatskoj. Nakon službenog dijela večeri, uzvanici su uživali u glazbenim nastupima Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije te Ricarda Luquea i Renate Sabljak.
“Večer za sigurne korake” je jubilarno deseto izdanje dobrotvornog projekta pod prijašnjim nazivom “Noć tisuću večera”. Od 2001. do 2010. godine u okviru ove inicijative prikupljeno je 5,7 milijuna kuna te su od mina očišćena područja u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. Procjenjuje se kako se današnjim događanjem prikupilo približno 300.000 kuna. Taj iznos će, kao i proteklih godina, biti uvećan sredstvima Vlade SAD-a kroz International Trust Fund (Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina), a potom doniran Zadarskoj županiji u svrhu razminiranja.
– Kontinuirani angažman predstavnika poslovne i političke zajednice te medija, čiju podršku posebno cijenimo, pokazuje postojanje svijesti o važnosti rješavanja problema mina koji nije samo sigurnosno, već i gospodarsko pitanje. Kako još uvijek postoji 783,1 km2 minskih površina na području 12 županija, ovaj će projekt svakako i nadalje biti dio AmChamovih dobrotvornih zalaganja, izjavila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.
Glavni sponzori ovogodišnjeg projekta su PBZ Card te zagrebačka podružnica odvjetničke tvrtke Wolf Theiss.
– Ponosni smo da već četvrtu godinu, kao sponzor projekta doprinosimo plemenitom cilju oslobađanja Hrvatske od mina. Proteklih smo godina dali svoj doprinos razminiranju velikog dijela miniranih polja diljem Hrvatske, od Sisačko-moslavačke preko Vukovarsko-srijemske do Karlovačke županije. Uvjereni smo da će i sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji AmChama donijeti stanovnicima koji žive u područjima onečišćenim minama mirniji i sigurniji život te veći prosperitet, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.
Ron Given, partner u zagrebačkoj podružnici odvjetničkog društva Wolf Theiss, rekao je da je počašćen što ponovno ima priliku biti Zlatni sponzor humanitarne večere ‘Evening for Safe Steps’.
– Priznanja i zahvale upućujem našem organizatoru Američkoj gospodarskoj komori za ovaj jedinstven i elegantan događaj kojemu prisustvujemo zajedno s prijateljima i kolegama, ali i što svojim angažmanom pomažu da Hrvatska postane još sigurnija za sve nas.