Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Što napraviti s divljim svinjama koje sve učestalije šeću pistom?!

17.10.2011. 22:00
Što napraviti s divljim svinjama koje sve učestalije šeću pistom?!


Čopor od 20-ak divljih svinja posljednjih dana zadaje teške muke zaposlenicima na zadarskom civilnom, ali i vojnom aerodromu. Lovačka društva ne mogu im pomoći zbog Zakona o oružju i lovstvu, a neka druga rješenja tek su u izradi


Djelatnici Zračne luke Zadar ovih dana muku muče s nezvanim gostima koji im “upadaju” unutar ograđenog dijela. Riječ je o divljim svinjama koje se sve učestalije šeću pistom zbog čega postoji bojazan kako bi se na aerodromskoj pisti mogle naći i u trenucima polijetanja ili slijetanja zrakoplova te tako ugroziti sigurnost putnika. Iako se problem sa četveronožnim uljezima činio lako rješivim, djelatnici Zračne luke i njihova direktorica Katica Pupić Bakrač našli su se u nezavidnoj situaciji zbog niza zakona i zakonskih odredbi vezanih uz sigurnost ljudi, ali i onih koji se tiču lovstva.
Hajka unutar žice
– Istina je da imamo problem s divljim svinjama te da još uvijek pokušavamo iznaći rješenje. Pokazalo se, međutim, kako to nije jednostavno. Lovna društva nam ne mogu pomoći jer ih u tome priječi Zakon o lovstvu. Kontaktirala sam agenciju za civilno zrakoplovstvo, no još uvijek nismo ni na tragu rješenju ovog problema – kaže Pupić Bakrač napominjući kako je u tijeku izrada projekta za postavljanje ograde s niskonaponskom mrežom ili nekog rješenja za već postojeću ogradu. Planiraju se i neka druga rješenja, a hoće li ijedno biti učinkovito, ostaje za vidjeti.
– Nekoliko lovaca pokušalo nam je pomoći pa su u subotu i nedjelju organizirali hajke unutar “žice”, a isto su učinili i kolege na vojnom aerodromu, no učinka nije bilo. Divlje svinje nisu niti viđene u ta dva dana, a kako sam doznala, na vojnom dijelu odstrijeljena su dva čaglja. Zaista ne znam što i kako ćemo dalje – zabrinuta je Pupić Bakrač, a ništa optimističniji nisu ni u Lovnom društvu Dijana u Zadru.
– Mi nismo zaprimili nikakav službeni zahtjev za pomoć iz Zračne luke, a ukoliko bi ga i dobili, ne bismo im mogli pomoći bez rješenja Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Zakon o oružju i lovstvu je sasvim jasan u takvim situacijama.
Prirodno obitavalište
Dakle, mi ne smijemo koristiti oružje u krugu 300 metara od žive komunikacije u što spadaju svi objekti, prometnice pa i aerodromi – pojasnio nam je predsjednik Društva Ante Jerak. Dodao je kako se eventualno može donijeti rješenje o istjerivanju divljači iz ograđenog dijela.
– Takvo što mogli bismo provesti uz pomoć lovnih pasa, ali to bi bilo privremeno rješenje – kaže Jerak napominjući kako će djelatnicima Zračne luke rado pomoći ukoliko se iznađe neko rješenje koje nije u sukobu sa zakonima.
A kako neslužbeno doznajemo, problem s divljim svinjama na civilnom dijelu Zračne luke Zemunik neće biti moguće riješiti bez da se isti riješi na vojnom dijelu.
– Ponajprije je bitno istaknuti da je divljim svinjama na tom području prirodno obitavalište. Problem je nastao još prije nekoliko godina kada se za ograđivanje vojnog dijela aerodroma koristila takozvana nato žica. Ona im je uvelike otežala kretanje i izlaženje izvan ograđenog dijela pa su krenule preko piste i stare ceste na civilni dio – kaže naš sugovornik, tamošnji zaposlenik koji je želio ostati anoniman. Dodao je kako prema njegovim saznanjima u tom dijelu obitava dvadesetak životinja, a do istih saznanja došli su i zaposlenici u tornju Zračne luke koji su, pitajući se “kuda idu divlje svinje”, ih pobrojili.