Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sud ne vjeruje da Sanader neće pokušati pobjeći

17.10.2011. 22:00
Sud ne vjeruje da Sanader neće pokušati pobjeći


Pritvor za još dva mjeseca Ivi Sanaderu produljen je zbog opasnosti od bijega, dok više nema straha da bi mogao utjecati na svjedoke čije je ispitivanje predloženo u istrazi


Nešto lakšeg koraka i odsutnog pogleda, ali miran unatoč činjenici da još dva mjeseca ostaje iza rešetaka bivši premijer Ivo Sanader otišao je jučer sa Županijskog suda u Zagrebu. Zasigurno kao i njegov odvjetnički tim nezadovoljan činjenicom što sudac istrage Krešimir Devčić nije prihvatio 12,4 milijuna kuna jamčevine što ju je ponudio kako bi nastavak sudskog procesa čekao na slobodi.
– To je najveće ikada ponuđeno jamstvo u Hrvatskoj, naglasio je Sanaderov odvjetnik Goran Suić pojasnivši kako su ga za pritvorenog bivšeg premijera prikupili njegovi prijatelji – Luka Bebić, Mario Zubović i Jerko Rošin, te supruga Mirjana Sanader. Naime, Bebić je kao svoj prilog jamstvu za Sanaderovo puštanje iz pritvora založio kuću u Komarni, Zubović i Rošin stanove u Zagrebu, a Mirjana Sanader trećinu obiteljske kuće.
Kaznena ekspedicija
Nešto više od sat vremena Sanader i njegovi odvjetnici iznosili su argumente za ukidanje istražnog zatvora, uvjeravajući još jednom suca kako bivši premijer nije pobjegao iz Hrvatske.
– Svi nadležni – glavni državni odvjetnik, ravantelj USKOK-a i zamjenik ravnatelja policije znali su da se Sanader vraća i s njima je dogovarano na koji bi način trebao prijeći iz Austrije u Sloveniju. I Jerko Rošin je to potvrdio. No, sud se na to uopće nije osvrnuo niti se potrudio provjeriti je li to istina, pomalo ogorčeno rekao je odvjetnik Čedo Prodanović dodajući kako se evidentno zaboravlja i činjenica da je Sanader već deset mjeseci u pritvoru, od čega je sedam proveo u Austriji.
– Čini se da se u obzir uzimaju samo ova tri mjeseca u hrvatskom istražnom zatvoru, podsjetio je Prodanović.
Obrana je zamjerila sudu što nije vodio računa o činjenici da su Sanaderovi prijatelji osim svojih nekretnina za njegovo jamstvo založili i svoj ugled. Posebno su tu istaknuli Bebića, no ni njegova funkcija predsjednika Sabora nije sudu bila dovoljna garancija.
Odvjetnici su naglasili kako je uz ovih 12,4 milijuna kuna ponuđene jamčevine, Sanaderu još blokirana imovina vrijedna 20 milijuna kuna pa je i to trebao biti dodatni agrument da se neće odlučiti na bijeg.
– Ovo odbijanje jamstva je kaznena ekspedicija, zaključili su branitelji.
Slijedi žalba
Tako pak ne razmišlja sudac istrage Krešimir Devčić koji je odbio prihvatiti Sanaderovo jamstvo za puštanje na slobodu. Istražni zatvor za još dva mjeseca bivšem premijeru produljen je zbog opasnosti od bijega, dok više nema bojazni da bi mogao utjecati na svjedoke čije je ispitivanje predloženo tijekom istrage.
– Protiv Ive Sanadera u tijeku je još nekoliko postupaka, a nezakonita imovinska korist za koju se sumnja da ju je stekao cijeni se na više od 100 milijuna kuna. Te činjenice prevagnule su nad predloženim jamstvom, obrazložio je svoju odluku sudac Devčić s kojom je zadovoljna bila i tužiteljica iz USKOK-a Tamara Laptoš. Tvrdnje obrane da je Sanader s vrhom tužiteljstva i policije dogovarao povratak iz Austrije nije željela komentirati. To jučer nisu učinili ni iz DORH-a ni iz Ravnateljstva policije.
Obrana na ovu odluku suda ima pravo žalbe i sasvim je izvjesno da će ju i podnijeti.


Prijatelji se pitaju hoće li ikad izaći




Iako su bili spremni založiti svoje nekretnine za Sanaderovo jamstvo Bebić, Rošin i Zubović jučer nisu željeli to posebno komentirati. Tek su dali naslutiti da im se nakon ovakve odluke suda postavlja pitanje hoće li Sanader ikad izaći iz pritvora, budući da mu se na teret stavlja 100 milijuna kuna nezakonite koristi pa toliko visoko jamstvo nikada neće moći osigurati.


Demanti Bebićevog ureda


Ured predsjednik Hrvatskog sabora priopćio je jučer da predsjednik Sabora Luka Bebić ništa od imovine nije založio za Ivu Sanadera, nego je bio spreman sudjelovati u prikupljanju sredstava za jamčevinu, ako ona bude odobrena, kako bi se bivši premijer mogao braniti sa slobode, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica Ureda Marina Juričić-Buntić. (Hina)