Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U sjećanje na nezaboravne dane Jazina

17.10.2011. 22:00
U sjećanje na nezaboravne dane Jazina


Jučer je u Zrinsko-frankopanskoj ulici na Relji dovršen navijački mural, na kojem je prikazana legendarna zadarska dvorana Jazine te dvojica bivših vođa navijačke skupine Tornado, Boris Marin i Marko Butić, uz poruku “Zaspala je zadnja ruža hrvatska” i potpis Tornado Relja, budući da su obojica iz tog kvarta. Mural je djelo zadarskog umjetnika Dina Devića, koji ga je ručno oslikavao puna tri tjedna.
– Ovo mi je prvi put da radim mural ovakve veličine i ove kolorističke strukture. Bilo je dosta komplicirano što se tiče portreta. To se zove reljefna kompozicija lica i izuzetno je teška tehnika. Prvo sam olovkom skicirao Boru i Butu da oni vide i kažu mi slažu li se s tom koncepcijom, a onda smo krenuli u realizaciju, koja je trajala dvadesetak dana, od jutra do mraka. Radili smo čak malo i po kiši i pod reflektorima. Jako sam zadovoljan kako je ispalo – kaže Dević.
Kakva je simbolika murala?
– To svojevrsno sjećanje na zadarsku košarku prije, kako je bila idilična. Jedan gospodin mi je prišao i rekao da su igrači prije 30 godina igrali za pljesak, a ne za novac. I to je odraz tog doba. Svakodnevno su kraj mene prolazili ljudi starije dobi i pričali mi kakva je prije bila košarka. Sve te priče sam prenio u ovaj mural. Zato slika nema boje, nego je crno bijela. Važna je priča – ističe Dević, koji se inače bavi slikarstvom.
– Slikam portrete po narudžbama. U šestom mjesecu sam, s kolegom Goranom Kneževićem, imao izložbu u Zadart galeriji, pod nazivom Slavni. Radili smo portrete slavnih osoba. On je, primjerice, napravio portret Johna Waynea u prirodnoj veličini od željeza, što je prvi takav slučaj u povijesti umjetnosti. Osim toga, imam stalnu izložbu u Mineapolisu, gdje tijekom cijele godine izlažem portrete slavnih osoba.
Boris Marin, jedan od osnivača i počasni predsjednik Tornada, istaknuo je.
– Poznajem njegovog oca, koji je stari navijač iz zlatne generacije Jazina i na njega je prenio tu veliku ljubav prema Zadru. Zato je on taj mural radio od gušta i s mnogo ljubavi. Svaku pojedinost, svaku crtu, svaku sjenu je napravio s ljubavlju i ovom prilikom mu se svi mi žitelji Relje od srca zahvaljujemo.