Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dobitna kombinacija Bratovića

Autor: Marijan Tomac

17.10.2012. 22:00
Dobitna kombinacija Bratovića


Sa suprugom i djecom Mile Bratović iz Podgradine proizvodio je godišnje oko 30 vagona povrća. Kad su djeca porasla nabavio je 150 ovaca i 10 koza, supruga Tonka muze i siri. Prije osam godina počeo je krčiti makiju, ima 1.500 stabala maslina koje navodnjava i gnoji isključivo stajskim gnojem
Proteklih dana kiša je natopila žednu zemlju. Iako je tijekom listopada palo gotovo 150 litara kiše po metru četvornom, a jednaka količina tijekom rujna nitko od poljodjelaca se ne žali. Kiše će biti dovoljno kada prorade pištavci. Do tada sve je samo popunjavanje nedostatka oborina u protekle dvije godine.
Iako nisu potekli vodotoci i napunile se akumulacije korovi i trave su zabilježili nevjerojatan porast za ovo godišnje doba. Mnogi maslinari prije berbe koja je upravo započela moraju pokositi travu u maslinicima. – Trava je visoka gotovo petnaest centimetara, a kako planiram berbu tek iza Svih Svetih biti će gotovo do koljena tuži mi se maslinar Ante Jukica iz Petrčana. Dali je kultivirati ili kositi, dvoji Ante. – Ukoliko je kultiviram, a nastavi se kišni period u masliniku će biti blato i berba će biti otežana. Zato sam se odlučio za košnju, pravilno zaključuje Jukica.
 Povrće zamijenio maslinama i ovcama
Zbog obilja kiše mnogobrojne aktivnosti u polju, voćnjacima i vinogradima su gotovo zaustavljene. Jesensko oranje i sjetva žitarica morati će sačekati, kao i gnojidba vinograda. Berba povrća je otežana i bere se samo ono što je najnužnije. Proizvođači rajčice ove godine nisu imali sreće. Prvi turnus je stradao od suše, a drugi turnus je napao štetnik tuta. Ono što je preostalo stradalo je u velikoj mjeri od vlage.
Probleme s povrćem već nekoliko godina nema Mile Bratović iz Podgradine. Ovaj uzoran poljodjelac sa suprugom Tonkom i djecom proizvodio je godišnje oko 30 vagona povrća. Bratovići su proizvodili povrće cijelu godinu. Ljeti papriku, rajčicu, dinje i lubenice, a zimi kupus, kelj i cvjetaču. Svoje proizvode tijekom ljeta su plasirali po kvarnerskim turističkim mjestima, a zimsku proizvodnju preko veletržnica u Rijeci i Zagrebu.
– Djeca su odrasla i svatko je krenuo svojim putem, a supruga i ja sve manje smo mogli raditi jer posao u povrću je svakodnevan i vrlo zahtjevan. Trebalo je započeti nešto novo od čega se može živjeti, a sve možemo obaviti supruga i ja. Nakon dužeg razmišljanja odlučio sam se za uzgoj ovaca. Malo po malo stvorili smo stada od 150 ovaca. Prošle godine nabavio sam 10 koza koje muzemo i proizvodimo sir za vlastite potrebe.
U isto vrijeme kada smo počeli držati ovce počeo sam razmišljati što će biti kada Tonka i ja ostarimo.
Odlučio sam da podignem plantažni nasad maslina. Bilo je to prije osam godina kada sam počeo krčiti makiju na kršu, kopati jame i pripremati se za sadnju maslina. Iako sam imao stotinjak starih maslina plan mi je bio da podignem maslinik od 1500 stabala priča Mile svoju maslinarsku štoriju i nastavlja.
Svakoj maslini 100 kilograma stajskog gnoja
  U to vrijeme nije bilo strojeva za mljevenje i drobljenje kamena, već sam morao kopati rupe u koju sam dovozio zemlju iz polja. Krupan kamen sam kupio i radio suhozid. Masline sam posadio i obilato gnojio. Nakon tri godine ubrao sam prve plodove i dobio 400 litara ulja.
   Ove godine masline su u punom rodu. Grane pod težinom plodova savile su se gotovo do zemlje. U nasadu je nekoliko sorata. Dok je leccino upravo prošarao i treba ga se brati, orkula i coratina tek su počele mijenjati boju iz zelene u žutu.
 U masliniku je napravljen sustav za navodnjavanje kap po kap. Ove godine masline sam zalijevao četiri puta. Prvi puta sredinom lipnja, a sljedeći turnusi navodnjavanja bili su u razmaku od 20 dana. Masline gnojim isključivo stajskim gnojem. Svakoj maslini svake druge godine dajem 100 kilograma zrelog stajskog gnoja. Umjetno gnojivo nisam nikada koristio, pa zar nije moje ulje ekološko pita Mile.
 Prerada upravo započela
Ugodno je čavrljati s Milom Bratovićem i guštati u ovčjem siru, ali treba produžiti u Posedarje. Upravo danas, to jest u utorak, uljara TO-ŠI počela je sa preradom maslina. Maslinari svake godine sve ranije počinju s berbom. Od danas kontinuirano ćemo raditi svaki dan. Za sada samo danju, ali kako će se povećavati berba raditi ćemo u tri smjene saznajemo od Šime Klanca rukovoditelja uljare.
Prve masline stigle su iz Starigrada. Upravo je u tijeku preradu prvih čiji je vlasnica Danica Trošelj. Gospođa Danica ove godine ubrala je 260 kilograma maslina s 11 starih i 20 mladih stabala. Urodom sam više nego zadovoljna. Stare masline imaju gotovo sto godina i obilato su rodile. Mladima je tek četvrta godina i u sljedećim godinama mogu očekivati obilniji rod pojašnjava gospođa Trošelj.
Pratim nove spoznaje o kakvoći maslinovog ulja. Stručnjaci govore da je najbolje brati masline kada počinju plodovi mijenjati boju iz zelene u žutu odnosno ljubičastu. To je upravo sada. Neki govore da ulje od ovako ubranih maslina “pali” i da se dobije puno manje ulja nego kada su masline posve zrele. Nekada smo i mi ubrane masline držali u moru. Tada nije bilo uljara u blizini i više nas se je trebalo udružiti da maline odvezemo u uljaru. Danas ima dovoljno uljara i treba se samo upisati i tada organizirati berbu.
   U razgovoru s gospođom Trošelj prošlo je vrijeme prerade i potekli prvi mlazovi ulja. Miris mladog ulja ispunio je prostor uljare. Nadražilo je nosnice svih prisutnih. Treba ga kušati što činimo s velikim zadovoljstvom. Damižone od pet litara pune se jedna za drugom. Jedna druga pa sve do sedme. Punih 35 litara ulja. Gotovo 13,5 posto. Što ćeš bolje zadovoljna je gospodarica. Ulje mlado, ali moćno. U njemu su svi kuluri podvelebitske bure i krša. Više nego odlično. I će onda reći da naše ulje nije najbolje.