Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Liburnijini školski autobusi sigurni

Autor: Hana Radulić

17.10.2012. 22:00
Liburnijini školski autobusi sigurni

Foto: Siniša KLARICA



Kad je prije par godina donesen pravilnik mi smo se u potpunosti prilagodili njegovim strogim propisima, uključujući i najzahtjevniji dio, ugradnju sigurnosnih pojaseva u svako sjedalo. Ostale kriterije naša su vozila već udovoljavala i tako je do danas, ističe Slobodan Erslan iz zadarske Liburnije


Svi Liburnijini autobusi koji na području Zadarske županije obavljaju organizirani prijevoz osnovnoškolske djece zadovoljavaju sigurnosne kriterije, a to su potvrdili i svi dosadašnji inspekcijski nadzori koji su osobito česti na početku školske godine, ističe Slobodan Erslan, voditelj prometno-operativnog sektora Liburnije, osvrćući se na nedavni alarmantni nalaz Inspekcije cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
Taj je nalaz, naime, pokazao da je od ukupno 446 autobusa koji prevoze učenike u 303 škole u Hrvatskoj, čak 155 vozila bilo u prekršaju.
Nakon što su prometni inspektori početkom nove školske godine tijekom rujna temeljito “pretresli” školske autobuse u svim hrvatskim županijama i Gradu Zagrebu, rezultat je bio poražavajući. U dva autobusa nedostaci su bili takvi da su isključeni iz prometa, za tri je donesena zabrana obavljanja prijevoza, dok je kod 21 vozila inspekcija zatražila otklanjanje nedostataka. Nadalje, u tri slučaja izdano je 11 prekršajnih naloga i 13 optužnih prijedloga.
Što se tiče autobusa zadarske Liburnije, a riječ je o 13 autobusa koji prevoze učenike, doznajemo u ovom gradskom poduzeću, oni u potpunosti udovoljavaju zahtjevima Pravilnika o prijevozu djece, donesenome prije nekoliko godina pod pritiskom javnosti.
Pravilnikom su propisani strogi kriteriji o opremi koju autobusi za prijevoz đaka moraju imati poput, primjerice, naslona za glavu i ruke, sigurnosne pojaseve, vatrogasne aparate, sigurnosnu sklopku u slučaju požara, ventile na vratima, istaknute ploče s natpisom “prijevoz djece” i slično.
– Kad je donesen pravilnik mi smo se u potpunosti prilagodili njegovim propisima, uključujući i najzahtjevniji dio, a to je bila ugradnja sigurnosnih pojaseva u svako sjedalo. Ostale kriterije naša su vozila već udovoljavala i tako je do danas, navodi još Slobodan Erslan.
Ipak, na razini države stanje voznog parka namijenjenoga prijevozu djece je više nego upozoravajuće jer je praktički svaki treći autobus u prekršaju. Da se situacija na terenu u potpunosti poklapa s navedenim nalazom Inspekcije cestovnog prometa potvrđuje i najnoviji incident na pulskoj obilaznici kada je prije nekoliko dana prometna kontrola autobusa i teretnih vozila prekinula školski izlet za pedesetak učenika jer je pregledom ustanovljeno da je autobus tehnički neispravan.