Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nekadašnji učenici škole danas su ugledni obrtnici

Autor: Valentina Mlađen

17.10.2012. 22:00
Nekadašnji učenici škole danas su ugledni obrtnici

Foto: Marin GOSPIĆ



Iz godine u godinu vlada velik interes učenika za upis u našu školu, međutim on je u skladu s odlukom Ministarstva ograničen zbog čega svake godine bude učenika koje moramo odbiti, kaže pedagog Petar Inić


Kad imate ovoliko godina radnog staža kao ja onda shvatite da su gotovo svi ovi frizeri koji su vlasnici salona u Zadru ili okolici bili učenici naše škole, s ponosom kaže pedagog Petar Inić.
Škola u kojoj je pedagog Inić sakupio godine svoga staža je Obrtnička škola Gojka Matuline u Zadru u kojoj u deset razrednih odjela 276 učenika uči za zanimanja frizera, pedikera i kozmetičara. Na početku nove školske godine školski kurikulum je prepun projekata, od kojih neki već tradicionalni, uveseljavaju Zadrane i kojima će se učenici predstaviti i ove godine u svome gradu. Pedagog Inić proveo nas je kroz školske praktikume u kojima smo zatekli zaposlene učenike u bijelim kutama.
Kreativni i humani
Zbog specifičnosti zanimanja za koja se obrazuju učenici, odnosno uglavnom učenice, nastava nikad nije dosadna, a veći dio svog obrazovanja, osim u učionici provode u školskim praktikumima za vježbe iz frizerstva, pedikerstva, primijenjene kozmetike i kozmetologije. U bijelim kutama, učenici svakodnevno uče tajne zanata, te pripremaju brojne emulzije, ulja, kreme, pudere i druge zanimljive kozmetičke pripravke u laboratoriju za kozmetologiju.
Osim u školi učenici su aktivni i u izvannastavnim aktivnostima. Rijetki su Zadrani koji nisu barem čuli za tradicionalnu reviju učenica na kojima prezentiraju brojne novitete u svijetu frizura, noktiju i šminkanja.
– Svake godine imamo cijeli niz akcija među kojima su i odlasci na sajmove, izleti i slično. Nažalost zbog ovakve financijske situacije učenici sami financiraju dio tih aktivnosti jer su ih prepoznali kao važne za svoje obrazovanje, kaže Inić, a ono od čega zasigurno neće odustati su njihove humanitarne akcije kojima već godinama uveseljavaju potrebite. Najpoznatija njihova akcija je odlazak u domove za stare i nemoćne u Zemuniku ili u Dom Sv. Frane prilikom čega korisnici doma dobiju potpunu, naravno besplatnu, kozmetičku, frizersku i pedikersku uslugu.
– Svake godine budemo odlično primljeni, a oduševljeni su i učenici i korisnici, kaže Inić.
Za vrijeme Sajma poslova u Arsenalu u ožujku ispred štanda Obrtničke škole Gojka Matuline čeka se u redu kako bi brojni osmaši saznali kako se baviti jednim od ovih atraktivnih i sve modernijih zanimanja. Kozmetičari, pedikeri i frizeri, u današnjem svijetu postali su gotovo elita u društvu jer bez njih modna, zabavna, ali i brojne druge industrije ne bi bile to što jesu, a osim posla vrhunski frizer, kozmetičar ili pediker danas može biti i vrhunski umjetnik.
Nedostaje prostora
– Iz godine u godinu vlada velik interes učenika za upis u našu školu, međutim on je u skladu s odlukom Ministarstva ograničen zbog čega svake godine imamo učenika koje moramo odbiti, kaže Inić.
Niti ove godine neće izostati revija djelatnosti škole u povodu Dana škole prilikom koje će učenici pokazati svoje vještine, ali i kreativnost osmišljavajući nove trendove u šminkanju, friziranju i uređivanju noktiju.
Veliku važnost, kaže pedagog Inić, posvećuju zdravstvenoj zaštiti učenika te su se i ove godine u kurikulumu našla stručna predavanja, u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo, vezana ili za reproduktivno zdravlje, ili neki drugi vid zdravstvene zaštite. Zdravstveni odgoj ovoj će školi biti samo prirodan nastavak onoga što su već i prije sami radili za dobrobit svojih učenika.
Iako su zadovoljni opremljenošću tri praktikuma i kemijskog laboratorija, uvijek se može bolje, a pedagog se nada kako će u nekim boljim vremenima biti sredstava za još opreme. Preparati koje učenici koriste skupi su, ali za sada škola, koja dobiva novac iz županijskog proračuna, nema problema s njihovom nabavom.
– Škola je dosta dobro opremljena, pokriveni smo i kadrovski i materijalno i naši učenici ovdje prolaze kvalitetnu naobrazbu. Isto tako nadamo se da će nam biti omogućeno da dođemo do nekih sredstava koja bi nam omogućila širenje, jer nama nedostaje prostora, pa se nadamo da će i to uskoro biti riješeno, kaže Inić o željama škole koja je obrazovala brojne sadašnje obrtnike.


Otvaranje obrta i fakultet




Učenici Obrtničke škole Gojka Matuline praksu, osim u školi, od prvog razreda pohađaju i u brojnim obrtima diljem županije. U dogovoru s Hrvatskom gospodarskom komorom svake godine raspisuje se natječaj za obrtnike kako bi se vidjelo koliki je njihov interes za praktikantima. Koliko zadarski obrtnici pokažu interesa, toliko se učenika i upisuje. Pedagog Inić kaže kako su traženja uvijek veća od strane Benkovca i Biograda.
Iako je ove godine zamijećena stagnacija zbog krize, do sada je, redovito, barem troje do četvero učenika po završetku škole otvaralo svoj salon. Ostali bi se raspršili, neki kod obrtnika kod kojih su pohađali praksu, a mnogi pokušavaju prvo zaraditi radeći kod kuće kako bi kasnije mogli otvoriti vlastiti obrt.
Učenici koji pohađaju smjer kozmetičara, koji je jedino četverogodišnje zanimanje u školi, uglavnom svi nakon završetka polažu državnu maturu i nastavljaju školovanje na fakultetima, kaže Inić.