Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nema kotizacija ni startnina, bitno je samo zaploviti

Autor: Irena Jurjević

17.10.2012. 22:00
Nema kotizacija ni startnina, bitno je samo zaploviti


Nadam se da ćemo ove godine nekome zalijepiti „stotku” na brod. Jer, prošle godine bili smo jako blizu. Ispod osamdeset natjecatelja ne očekujemo, a dolaze nam i prijatelji s drugih dijelova Jadrana, kazala je Grancarić
Ovogodišnja manifestacija Zadar more počinje u ponedjeljak i trajat će sve do sljedeće subote kada će u 11 sati ujutro započeti još jedna regata „Zadarska koka”. Subotnje vrijeme trebalo bi biti prekrasno, najavila je glasnogovornica JK Uskok Zrinka Grancarić, dodajući kako se očekuje sunce i lagani maestral.Mala škola brodogradnje
– Nema razloga da ljudi ne odvežu svoje ljubimce i ne zapute se na regatu. Ovdje nema kotizacija, nema startnina – bitno je samo zaploviti, poručila je Grancarić. Prijave za regatu vrše se od petka u 16 sati, a oni koji ne stignu prijaviti se taj dan to mogu stići još u subotu ujutro.
– Nadam se da ćemo ove godine nekome zalijepiti ‘stotku’ na brod. Jer, prošle godine bili smo jako blizu. Ispod osamdeset natjecatelja ne očekujemo, a dolaze nam i prijatelji s drugih dijelova Jadrana, kazala je Grancarić.
Ovogodišnja manifestacija započet će otvorenjem uz projekcije filma i izložbi u atriju Kneževe palače kada će biti prikazan manji odabir iz bogatog fundusa fotografija Ante Brkana, ali i projekcija njegovog dokumentarnog filma ‘Solana’. Također, održat će se i projekcija fotografija Boška Lučeva te fotografa s portala eZadar. Novina u manifestaciji Zadar more svakako je mala škola brodogradnje koja će se tijekom svih dana manifestacije odvijati u šatoru na Narodnom trgu u sklopu kreativne radionice StolArt. Na Narodnom trgu djeca osnovnoškolskog uzrasta, njih desetero iz Osnovne škole Petra Preradovića, izrađivat će drveni brod dužine 2,40 metara koji će potom biti porinut u more u subotu prije starta ‘Zadarske koke’. Dodijelit će mu se i startni broj, broj jedan, a brodić će u utrci sudjelovati koliko bude mogao, najavila je Zrinka Mandić, uime organizatora.U četvrtak „Četiri hobotnice”
Neven Stojaković kazao je pak više informacija o posjetiteljima vjerojatno najaktivnijem i najzanimljivijem danu – četvrtku, da će se ispred Arsenala održati „Četiri hobotnice”, nadmetanje četiri kuhara. Jedna hobotnica će se tako spremati u električnoj peći da se provjeri je li ta verzija dostojna onoj tradicionalnoj, kazao je Stojaković.
– Te večeri moći će se u Arsenalu vidjeti i projekcije već spomenutih izložbi s otvorenja, a očekuje se i koncert klape Kontrada. Također, u Arsenalu će te večeri gostovati i čuvena Bokeljska mornarica, najstarija mornarica na svijetu osnovana 809. godine kad i grad Kotor, a koju je Sveučilište nakon više pokušaja konačno ove godine uspjelo dovesti u Zadar, dodao je Igor Bačić.
Uz navedeno tijekom sljedećeg tjedna Zadrane očekuje i mnoštvo popratnog sadržaja, predavanja. Među zanimljivijima je predavanje Božidara Petanija iz 2dive kluba ronjenja na dah koji se nedavno u Zadar vratio sa zlatnom medaljom koja je Hrvate svrstala na svjetski vrh u ronjenju na dah, iza slavne Francuske i Rusije. Također, članovi kluba 2dive u subotu ujutro će u sklopu manifestacije Zadar more čistiti i podmorje na Novoj rivi.