Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Performans koji će na Velebitu trajati tri godine

Autor: Z L

17.10.2012. 22:00
Performans koji će na Velebitu trajati tri godine

Foto: Stipe SURAĆ



Marija Šćekić, koreografkinja i voditeljica umjetničke organizacije Histeria Nova, kroz tri će godine, nizom plesnih performansa, znanstvenih predavanja i umjetničko-edukativnih radionica, povezati prošlost i sadašnjost Velebita i promovirati tradicijski način života lokalnog stanovništva.
Projekt će trajati tri godine i sadrži šest zasebnih programskih jedinica. Prva tri programa održavat će se tijekom 2013. godine na odabranim lokalitetima Nacionalnog Parka Paklenica, dok se druga dva izvode u južnovelebitskom zaseoku Ljubotić i u Karlobagu, u Mediteranskom vrtu “Kava” akademskog slikara Sergija Mihića. Marija je najavila spuštanje s 200 metara visoke stijene u kanjonu Velike Paklenice, praćeno 3D animacijom urušavanja stijene, što će biti simboličan prikaz nestajanja tradicijskih vrijednosti i kulture življenja u RH.
Projekt “Vrata Velebita” službeno je predstavljen u ponedjeljak u upravi NP Paklenica. Mariju su uz Mihića ovom prilikom podržali ravnatelj NP Paklenica Zlatko Marasović, načelnik Starigrada Krste Ramić, direktorica TZ Marjana Marasović, ali i Šime Gazić, vlasnik imanja u Ljubotiću, Gordan Lukač iz NP Paklenica, službeni fotograf Stipe Surać i drugi.
U projektu će, najavljeno je, sudjelovati i međunarodni umjetnici vertikalnog plesa Wanda Moretti (kompanija Il Posto iz Italije), profesionalni „rock climber” i koreograf Fabrice Guillot (Cie Retouramont iz Francuske), JU Nacionalni Park Paklenica, Turističko seljačko gospodarstvo „Vrata Velebita” i Kulturno umjetničko središte iz Sinja.