Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Postali smo šampioni Mediterana

Autor: Hina (H)

17.10.2012. 22:00
Postali smo šampioni Mediterana

Foto: Marin GOSPIĆ



Jutros su u Dubrovniku  otvoreni 16. Dani hrvatskog  turizma te 12. Hrvatski turistički forum. Na otvorenju  su okupljenih tisuću sudionika pozdravili gradonačelnik Andro Vlahušić, župan  dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, v.d. ravnateljica Hrvatske radiotelevizije Mirjana Rakić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević te ministar turizma  Veljko Ostojić.
Ministar turizma Veljko  Ostojić otvorio je Dane hrvatskog turizma istaknuvši  kako smo ove godine postali  šampioni Mediterana po  broju noćenja te čestitao svima koji su tome doprinijeli.  Na početku ove turističke  sezone pred nama su bili veliki izazovi,  no zahvaljujući  dobroj pripremi, primjeni  znanja i velikom trudu svih  koji su sudjelovali u kreiranju našeg turističkog  proizvoda, možemo biti ponosni na ostvareno. Sa sigurnošću možemo reći da će  ova turistička sezona biti  najbolja u hrvatskoj povijesti.
Birajući teme ovogodišnjeg DHT-a željeli smo se  okrenuti budućnosti i učiniti  hrvatski turizam što konkurentnijim. Stoga smo za prvu  temu odabrali najaktualniju  temu vezanu uz pristup Hrvatske EU, budući da se za  ovaj veliki izazov cijeli sektor treba što kvalitetnije i  pravovremeno pripremiti.  Naime, Hrvatskoj će u drugoj polovici 2013. biti na  raspolaganju pola milijardi  eura, a 2014. godine čak 20  milijardi eura iz europskih  fondova i tu veliku priliku ne  smijemo propusti. Moramo  povući što veću količinu  sredstava i uložiti ih u podizanje kvalitete i jačanje  konkurentnosti hrvatskog  turizma, poručio je ministar  Ostojić.  
– Drugi dan posvetit ćemo  predstavljanju 13 izvješća  koji će biti podloga za izradu  Strategije razvoja hrvatskog  turizma. Cilj nam je aktivno  uključiti sve vas u izradu tog  dokumenta, koji će nam dati  odgovor na niz izazova koji  su pred nama. Druga bitna  činjenica je da će ova Strategija biti podloga upravo za  povlačenje sredstava EU, istaknuo je Ostojić.
Nadan Vidošević je prije  svega čestitao na izvanrednoj turističkoj sezoni, te istaknuo kako treba sačuvati  kvalitetu i razvijati destinaciju. Naglasio je kako je bitno koristiti sve prednosti koje imamo te ublažiti eventualne slabosti. Pozvao je sve  turističke djelatnike da se  što kvalitetnije pripreme za  sljedeću turističku sezonu.
U okviru Hrvatskog turističkog foruma održane su  prezentacije Luigija Cabrinija, direktora programa  održivog turizma pri Svjetskoj turističkoj organizaciji  (UNWTO) te Mathieu Hoeberigsa iz Europske komisije, o važnosti pristupanja  Hrvatske u EU za hrvatski  turizam te o europskim i  svjetskim turističkim trendovima do 2020. godine.
Na panel raspravi o Hrvatskom turizmu u okvirima  Europske unije zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo je  istaknuo kako je Hrvatska,  po pitanju turističkog tržišta  i prometa, već odavno u EU  budući da godinama glavnina gostiju dolazi iz zemalja  starih i novih članica EU  (njih oko 80%). Dodao je  kako to ukazuje na činjenicu  da hrvatski turizam svojom  kvalitetom i standardima zadovoljava kriterije najzahtjevnijih europskih tržišta.
Govoreći o pozitivnim  učincima ulaska hrvatske u  EU istaknuo je, između ostalog, pojednostavljenje granične procedure i čekanja te  ulazak u elitni klub zemalja.
Na sutrašnjem programu,  osim predstavljanja Glavnog  plana i strategije razvoja hrvatskog turizma, što je predviđeno za 10 sati, je i tradicionalni susret turističkih  djelatnika s predstavnicima  Vlade RH u 12 h sati, dok će  u večernjim satima biti  održana svečana dodjela nagrada i priznanja za najuspješnije ove godine, uz izravni prijenos na HTV 2 u 21  sat.
Organizatori Dana hrvatskog turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska turistička zajednica.