Ima li DSV snage imenovati suce za promjene na zadarskim sudovima?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Državno sudbeno vijeće raspisalo je natječaj kojim se traže četiri suca na Općinskom sudu u Zadru te još dva na kaznenom odjelu zadarskog Županijskog suda. Natječaji su okončani, a koji će suci biti imenovani i koliko kandidata se uopće javilo, u DSV-u kažu kako je tajni podatak. Procedura je takva, pojašnjavaju, da se najprije treba sastati vijeće DSV-a koje će pregledati svu dokumentaciju pristiglu na natječaje. Potom će, kažu, odrediti vrijeme za obavljanje razgovora sa svim onim kandidatima koji zadovoljavaju uvjete natječaja, a nakon toga od matičnih sudova zatražit će se mišljenje o svakom pojedinom kandidatu. Tek tada slijedi odabir najboljih kandidata i njihovo imenovanje. Bila je ovo prilika i da još jednom priupitamo nadležne u DSV-u što je konačno s imenovanjem predsjednika Županijskog suda u Zadru gdje još od 3. siječnja ove godine v. d. obnaša sudac Vladimir Mikolčević.

- Mandat vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru ističe 3. siječnja 2014. godine. Najkasnije do tog datuma bit će donesena odluka državnog sudbenog vijeća o imenovanju - uvjeravaju nas u DSV-u usprkos činjenici da je proljetos bio raspisan natječaj za tu funkciju, da su se javila tri kandidata (od kojih i Mikolčević kao najizvjesniji kandidat op.a.) i da im je još u lipnju dostavljena sva potrebna dokumentacija uključujući i mišljenje o svakom pojedinom kandidatu.

Kako smo uspjeli neslužbeno doznati za natječaj kojim se traže dva "kaznena" suca na Županijskom sudu u Zadru javilo se nekoliko sudaca s Općinskog suda, ali i neki kandidati iz drugih sredina pa čak i izvan sadašnjeg sudskog sustava. Odluku o tome tko će biti imenovan donijet će DSV u kojem, kažu nam upućeni, postoje dvije opcije - "Zagrebačka" i "Splitska", a u odlučivanju riječ ima i Vrhovni sud koji, također, ima najmanje dvije opcije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika glas istine
www.index.hr/vijesti/clanak/cak-i-u-zatvoru-bivsi-dekan-pravnog-fakulteta-u-splitu-ostaje-clan-drzavnog-sudbenog-vijeca/706410.aspx I ovakve osobe su članovi Državnog sudbenog vijeća, tijela koje bira i razrješuje suce, a predsjednik Državnog sudbenog vijeća koji je inače i sudac Vrhovnog suda mrtav hladan upitan za komentar o tom slučaju izjavljuje: "O konkretnom slučaju ništa ne znam, niti trebam znati." Naravno svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica, ali zašto to ne vrijedi za sve građanke i građane RH? Po čemu je to tajna tko su kandidati za sudce i zašto bi to bila tajna, pa radi se o osobama koje nisu na nikakvim tjeralicama ili popisu traženih osoba pa da se moraju bojati i sakrivati od javnosti!