Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ima li DSV snage imenovati suce za promjene na zadarskim sudovima?

17.10.2013. 22:00
Ima li DSV snage imenovati suce za promjene na zadarskim sudovima?


Državno sudbeno vijeće raspisalo je natječaj kojim se traže četiri suca za Općinski sud u Zadru, ali i dva za kazneni odjel Županijskog suda u Zadru. Zainteresiranih je mnogo, a imenovanje će ovisiti dijelom i politici. No, imenovanje jednog kandidata na Županijski sud u Zadru moglo bi uzdrmati učmalu svakodnevicu i dosada nedodirive


Državno sudbeno vijeće raspisalo je natječaj kojim se traže četiri suca na Općinskom sudu u Zadru te još dva na kaznenom odjelu zadarskog Županijskog suda. Natječaji su okončani, a koji će suci biti imenovani i koliko kandidata se uopće javilo, u DSV-u kažu kako je tajni podatak. Procedura je takva, pojašnjavaju, da se najprije treba sastati vijeće DSV-a koje će pregledati svu dokumentaciju pristiglu na natječaje. Potom će, kažu, odrediti vrijeme za obavljanje razgovora sa svim onim kandidatima koji zadovoljavaju uvjete natječaja, a nakon toga od matičnih sudova zatražit će se mišljenje o svakom pojedinom kandidatu. Tek tada slijedi odabir najboljih kandidata i njihovo imenovanje. Bila je ovo prilika i da još jednom priupitamo nadležne u DSV-u što je konačno s imenovanjem predsjednika Županijskog suda u Zadru gdje još od 3. siječnja ove godine v. d. obnaša sudac Vladimir Mikolčević.
– Mandat vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru ističe 3. siječnja 2014. godine. Najkasnije do tog datuma bit će donesena odluka državnog sudbenog vijeća o imenovanju – uvjeravaju nas u DSV-u usprkos činjenici da je proljetos bio raspisan natječaj za tu funkciju, da su se javila tri kandidata (od kojih i Mikolčević kao najizvjesniji kandidat op.a.) i da im je još u lipnju dostavljena sva potrebna dokumentacija uključujući i mišljenje o svakom pojedinom kandidatu.
Kako smo uspjeli neslužbeno doznati za natječaj kojim se traže dva “kaznena” suca na Županijskom sudu u Zadru javilo se nekoliko sudaca s Općinskog suda, ali i neki kandidati iz drugih sredina pa čak i izvan sadašnjeg sudskog sustava. Odluku o tome tko će biti imenovan donijet će DSV u kojem, kažu nam upućeni, postoje dvije opcije – “Zagrebačka” i “Splitska”, a u odlučivanju riječ ima i Vrhovni sud koji, također, ima najmanje dvije opcije.