Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kalmeta: Grad Zadar neće dati suglasnost!

17.10.2013. 22:00
Kalmeta: Grad Zadar neće dati suglasnost!


Ministar prometa Siniša Hajdaš Dočnić dao je nalog da se na mjestu gdje se po projektu luke Gaženica Nike Bašića nalazi “Park 1000 otoka” izgradi privremena pristanišna zgrada. Grad Zadar neće dati suglasnost na takvu izmjenu prostornog plana za ovo područje, najavljuje daljnje zaoštravanje sukoba gradonačelnik Božidar Kalmeta


Situacija oko nastavka radova na projektu Gaženica sve je složenija i veliko je pitanje što će od svega na koncu biti. Donedavno je, naime, izgledalo kako je sve u rukama države i da će se sve provesti onako kako sada državna vlast hoće. A vlast sada ne želi dovršiti novu luku, odnosno pristanišni terminal, po prvotnom projektu Nike Bašića. Zbog toga je prije dva mjeseca smijenjen predsjednik Lučke uprave dr. Ivica Tomić, a Lučka uprava je zaključila ugovor s malom zadarskom tvrtkom Via factum d.o.o. za izradu glavnog i izvedbenog projekta za privremenu građevinu u novoj luci Gaženica. Po tome je izgledalo kako će sad sve glatko proći, da će se izraditi projekt nekakve male zgrade koja bi trebala biti gotova već naredno ljeto kako bi nova luka mogla početi funkcionirati.
A sad se događa novi zaplet u cijeloj ovoj napetoj priči. Ministarstvo prometa je u namjeri da ubrza aktivnosti oko papirologije zatražilo od Lučke uprave Zadar da izradi projektnu dokumentaciju radi ishođenja izmjene i dopune lokacijske dozvole i građevinskih dozvola na način da se na mjestu, koji se prema projektu luke zove „Park tisuću otoka”, „izgradi građevina u funkciji minimalnih tehničkih uvjeta za neometano i sigurno obavljanje prometa na lučkom području kao privremeno rješenje do izgradnje Centrale zgrade terminala odobrene projektnom dokumentacijom”, kako stoji u nalogu iz Ministarstva. Ministar Siniša Hajdaš Dončić u obrazloženju navodi da bi Lučka uprava temeljem ove nove projektne dokumentacije trebala od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zatražiti izmjenu i dopunu lokacijske dozvole i građevinskih dozvola. Ovakvim će se rješenjem, navodi ministar Dončić, omogućiti „puštanje luke Zadar – bazena Gaženica u puni promet u turističkoj sezoni 2014. godine. Izgradnjom i korištenjem planiranih građevina kao privremenog rješenja omogućuje se i izmještanje trajektnog prometa iz stare gradske jezgre Grada Zadra, a što je bio i ostao cilj i svrha Projekta „Nova luka Zadar”, kao i mogućnost prihvata brodova na kružnim putovanjima. Predmetna Odluka predstavlja privremeno rješenje do izgradnje Centrale zgrade terminala odobrene projektnom dokumentacijom”, zaključuje ministar Siniša Hajdaš Dončić.
– Mi se s ovakvim rješenjem nećemo suglasiti, kaže gradonačelnik Božidar Kalmeta. – Grad Zadar je stranka u postupku i ovakvo privremeno rješenje nećemo prihvatiti jer je protivno odlukama usvojenim na Gradskom vijeću. Neprihvatljivo nam je da se trajektni promet seli iz dosadašnje luke na nekakvo privremeno rješenje, koje ne bi bilo ni tako jeftino, a vjerojatno će značiti za dulje vrijeme onemogućavanje realizacije cjeline projekta, kaže Kalmeta.