Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

O smjeni Katice Pupić-Bakrač ponovno 4. studenoga

17.10.2013. 22:00
O smjeni Katice Pupić-Bakrač ponovno  4. studenoga


Za smjenu direktora trebalo je u prvom sazivanju imati prisustvo 70 posto glasova, a kako iz Zadra, Zadarske županije i Zemunika nisu za smjenu, pa nisu došli, ministar je zakazao novu na kojoj i sa svojih 55 posto to može izglasovati


Ministar Siniša Hajdaš Dončić zakazao je za četvrtak Skupštinu dioničara Zračne luke Zadar s tri točke dnevnog reda: Opoziv direktorice Zračne luke, Imenovanje   ravnateljice do natječaja i raspisivanje natječaja za direktora/icu Zračne luke Zadar.
Skupština zakazana u Zagrebu u zgradi Ministarstva je propala i odgođena, jer temeljem Zakona za ove odluke potrebna je nazočnost 70 posto dioničara, odnosno nositelja dionica tvrtke. Kako Ministarstvo odnosno Vlada RH, odnosno država ima 55 posto dionica bilo je neophodno da se pojavi i netko od manjinskih suvlasnika, a to su Grad Zadar i Zadarska županija s po 20 posto dionica, odnosno Općine Zemunik s pet posto. No predstavnici lokalnih i regionalne samouprave, odnosno župan Zadarske županije Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta i načelnik Općine Zemunik Ivica Šarić, ni njihovi ovlaštenici svjesno nisu pristupili Skupštini, odnosno protive se smjeni. Namjera je ministra bila na ovoj Skupštini imenovati Irenu Ćosić sa Zračne luke Zadar za direktoricu do natječaja i izbora po natječaju. Da su predstavnici manjinskih vlasnika došli i bili protiv, odluka o smjeni mogla je biti donijeta te je jedino nedolazak činio sjednicu – nevažećom. 
Zakonska je mogućnost da se ponovno najkraće u roku od sedam dana sazove novu Skupštinu u tom (ponovljenom) slučaju će za donošenje odluke biti dostatna prosta, odnosno više od 50-postotna većina prisutnih i glasova. To je ministar i učinio zakazavši je za 4. studenoga.