Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otocima se može omogućiti razvoj

17.10.2013. 22:00
Otocima se može  omogućiti razvoj


Zakon o otocima otočanima je donio samo kozmetičke mjere poput povlaštenih putnih karata i subvencija na vodu. Otočni sabor predlaže da se u ovom novom zakonu otoci drukčije tretiraju, da budu među onima čija je vrijednost indeksa razvijenosti najviše do 75 posto prosjeka Republike Hrvatske


Usvajanjem izmjena Zakon o regionalnom razvitku koje  predlaže Otočni sabor spomenuti zakon bi za razvoj otoka postao drugi  najvažniji dokument nakon Ustava RH. Zakon o otocima otočanima je  donio samo kozmetičke mjere poput povlaštenih putnih karata i subvencija na vodu. Danas se javlja prilika da se izmjenama Zakona o regionalnom razvitku otvore zakonske mogućnosti da se pomogne  otočnom gospodarstvu u vidu poreznih olakšica oslobađanjem od  plaćanja poreza na dobit i dohodak.
Prijedlog Zakona o regionalnom razvitku predviđa podjelu Hrvatske  po jedinicama koje se razlikuje po indeksu razvijenosti. Problem se u  ovom smislu javlja što će neki otoci spasti pod jedinice koje po indeksu  razvijenosti spadaju u treću i četvrtu skupinu razvoja. To su one skupine čija je vrijednost indeksa razvijenosti između od 75 do manje od 125  posto prosjeka Republike Hrvatske. Međutim to ne odgovara stvarnom  stanju na otocima. Slučaj je to na primjer s otocima koji administrativno spadaju pod Grad Zadar.
– Naša glavna zamjerka Zakona o regionalnom razvitku jest zanemarivanje otoka.  Naš prijedlog da otoci stanu u one jedinice čija je vrijednost indeksa razvijenosti najviše do 75 posto prosjeka Republike Hrvatske. Time bi otočni gospodarstvenici ostvarili adekvatne olakšice u  svom poslovanju, kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.
Mjerama koje predlaže Otočni sabor država bi olakšala poslovanje  otočanima i na indirektan način im dala financijsku injekciju. Barić  podsjeća kako su otoci koji su administrativno spadali pod gradove nisu se mogli natjecati u IPARD mjerama namijenjenih ruralnim razvoju  jer su spadali pod jedinice lokalne samouprave s više od 10.000 stanovnika. Zbog toga Barić inzistira na usvajanju izmjena koje predlaže  Otočni sabor.
– Tražimo od otočnih saborskih zastupnika da podrže naš prijedlog  bez obzira na stranačku pripadnost jer ovaj prijedlog pridonosi boljem  gospodarskom razvoju otoka. U suprotnom mali otoci koji pripadaju  većim gradovima bili bi ponovno zakinuti jer pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje imaju veći indeks razvijenosti, kaže Barić.