Dica i vina Martin, Marta i Martina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Tomislav Glavić iz Nadina laureat je Sabatine 2015., u kategoriji Uzorni individualni vinogradar. Laskavo prizanje dodjeljuje mu Udruga vinogradara i vinara Dalmacije, a bit će mu uručeno na jubilarnoj 25. Sabatini, tom sve prestižnijem Međunarodnom susretu vinogradara i vinara koji će se od 5. do 8. studenoga ove godine održati u Bluesun hotelu Alga u Tučepima kod Makarske.

Priznanje i obrazloženje

 - Ugodno sam iznenađen, kaže Glavić i odmah dodaje da ovo nije samo priznanje njemu i njegovoj obitelji nego i svim ravnokotarskim vinogradarima, posebno Nadinjanima.

U obrazloženju ocjenjivačkog suda navedeno je da se Tomislav Glavić, vlasnik obrta KER-VIN, vinogradarstvom počeo baviti od 1996., kada je poslije „Oluje" dobio koncesiju za 25 godina na zapuštenim vinogradima. Tijekom 2009. i 2008. ne samo da je obnovio vinograde već je zasadio preko 17.000 loza svjetskih sorti. Iako je po osnovnom zvanju keramičar, u posljednje vrijeme se sve više priklanja vinarstvu kao profesiji, s čim se na početku bavio iz hobija. Njegova vina su osvojila mnoga priznanja na raznim izložbama i ocjenjivanjima. Njegovo vino je na Sabatini 2013. bilo proglašeno najboljim među otvorenim vinima, istaknuto je u pomalo šturom obrazloženju.

- To je ono najosnovnije, kaže Glavić. On ide korak po korak, polako i sigurno. Uspješan je i dalje kao keramičar, štoviše smatraju ga jednim od ponajboljih u zadarskom kraju. Neposredno nakon Domovinskog rata u svom obrtu zapošljavao je pet radnika. Sada uz njega keramičarske poslove radi i sin Martin (24), koji također izrasta u vrsnog keramičara, ali i vinogradara. Vinogradarstvo je obiteljska tradicija, kaže Tomislav. Vinovu lozu su gajili i pradjed Marko i djed Ante i otac Martin pa su i kod Tomislava, još u ranom djetinjstvu, došli do izražaja vinogradarski geni. Tijekom Domovinskog rata obiteljski vinogradi Glavićevih su propali, zna se iz kojih razloga, pa je on, kao što je rečeno u obrazloženju priznanja, uzeo u koncesiju vinograde nekadašnjeg PK Zadra na Nadinskom blatu koje je Grad Benkovac davao koncesiju mješatinam Nadina i bivšim djelatnicima propalog kombinata. Glavić je tako počeo obnavljati stare i saditi nove trsove marlota, syraha, cabernet sauvignona, grenacha... Planira iskrčiti još 0,72 ha starog nasada grencha i na istoj lokaciji zasaditi 3600 loznih cjepova cabernet souvignona.

- Ovaj dio projekta prošao mi je na natječaju za rekonstrukciju i konverziju vinogarada u sklopu nacionalne Vinske omotnice. Odobreno mi je 50.000 kuna, kaže Glavić.

Osim toga, na proljeće kani zasaditi još hektar i pol maraštine i plavine za što također očekuje sredstava iz Vinske omotnice. Za novi natječaj, raspisan 2. listopada, već priprema svu potrebnu dokumentaciju. - Plan je sa sadašnjih 3,5 ha zaokružiti vinograde na 5 ha, kaže Glavić ne krijući zadovoljstvo ovogodišnjom sezonom.

Poznati kupci grožđa i vina

-Jedna od boljih i po urodu i po kakvoći grožđa. Ubrali smo oko 26 tona, dvije trećine grožđa prodali odmah, a ostalo, jednu trećinu (6.500 litara) preradili u,vjeruje, prvoklasno vino namjenjenjo tržištu. - Uglavnom imamo iste, poznate kupce i za grožđe i za vino, koje gotovo u cijelosti prodamo na kućnom pragu. Doduše, manje količine su ljetos dali i u nekolicinu zadarskih restorana, ali Glavić smatra da je prodaja na kućnom pragu najprihvatljivija na samo za njega i njegovu obitelj nego i za potrošače. Jer, vina u bocama su sklona promjenama pogotovo ako nisu dobro uskladištena što se u restoranima zna dogoditi, govori Glavić.

On je uvjeren da njegov posao s vinom može ići samo na bolje jer su uz njega za to životno zaintersirani supruga Tatjana i sada već odrasla djeca, sin Martin (24) i kćerke blizanke 22-godišnje Marta i Martina.

Ekološki cilo Nadinsko blato

 Zato, kad završe planiranu sadnju vinograda, uz postojeću obiteljsku konobu, najozbiljnije razmišljaju o ulaganju u vlastiti vinski podrum sa kušaonicom i restoranom. Sve u vinogradu i podrumu rade po načelima ekološke proizvodnje, uostalom kao i većina njihovih sumještana pa nije čudno što je Nadin postao ekološka metropola ne samo u zadarskoj regiji nego i u Hrvatskoj. - Pioniri smo ekološke proizvodnje u vinogradarstvu i vinarstvu. Prvi u državi. Sada već imamo više od 100 hektara vinograda u ekouzgoju, a trend rasta se iz godine u godinu povećava, kaže Tomislav Glavić. Kao predsjedniku Udruge vinogradara i vinara Nadin, cilj mu je, kaže, da Nadinsko blato, koje ima 320 ha vinograda jednog dana i to što je prije moguće(!) bude u sustavu ekološke proizvodnje.

Vrhunska vina , dobra domaća spiza i ambijent, očuvani okoliš i blizina mora idealni su preduvjeti i za razvitak agroturizama koji polako hvata korijenje. - Na dodanoj vrijednosti i kvaliteti koju posjedujemo i gradimo, vidimo svoju budućnost, poručuje Tomislav Glavić.

 Uspjet će sigurno, ako on i njegova obitelj, obične stvari nastave raditi neobično dobro. A kad se dobro radi i umiješno gospodari ništa, kažu, tako dobro ne uspjeva kao - uspjeh.

 IMENA DICE I VINA
- Bez podrške obitelji, supruge Tatjane i djece ne bih se uopće upuštao u ovaj posao, kaže Glavić. Sada već odrasli, sin Martin (24) i kćerke 22-godišnje blizanke Marta i Martina odmalena su uključeni, imaju volju nastaviti, pa svi zajedno pomažemo jedni drugima i radimo najbolje što možemo. Zanimljivo je da sva Glavićeva vina, koje puni u butelje, nose imena njegove djece. Sva crna vina su Martin, vino rosse Marta, a maraština je Martina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno