Vaše ruke mogu spasiti još više života!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
U Zadru je u subotu prvi put obilježen Europski dan oživljavanja srca

U Zadru je u subotu prvi put obilježen Europski dan oživljavanja srca koji se u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora u Hrvatskoj obilježava već treću godinu za redom. Moto ovogodišnje akcije, kojom se pod pokroviteljstvom krovne europske institucije, Europskog vijeća za reanimaciju (European Resuscitation Council - ERC) obilježava 16. listopada - Europski dan oživljavanja srca u više od dvadeset europskih zemalja, a u Hrvatsko osim u Zadru još u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Koprivnici, Osijeku i Slavonskom Brodu je „Vaše ruke mogu spasiti još više života zahvaljujući novim smjernicama" koje su službeno objavljene u cijelom svijetu 15. listopada.

Važna svaka sekunda

Na Narodnom trgu tako su u subotu tijekom prijepodneva članovi Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora građane podučavati reanimaciji i dijeliti promotivne materijale o važnosti brzog i pravilnog postupka oživljavanja. O ovoj edukativnoj javnozdravstvenoj akciji kojoj je cilj osvijestiti građane o važnosti svake sekunde za spas nečijeg života u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja, dopredsjednik Hrvatskog društva za reanimatologiju dr. Jogen Patrk kaže:

- Nastojimo podići svijest javnosti o srčanom zastoju i ukazati ljudima koji nemaju medicinsko znanje da sami mogu spasiti nekome život usvajanjem tehnike oživljavanja. Pritom je važno znati da je osim preživljavanja postupak rane reanimacije važan i za kvalitetan oporavak pacijenta sa srčanim zastojem, kaže dr. Patrk, ističući kako se srčani zastoj u čak 60 do 70 posto slučajeva događa kod kuće i kako su građani u 60 do 80 posto slučajeva svjedocima srčanoga zastoja, te mogu prvi priskočiti u pomoć jer su te prve minute, do dolaska stručne medicinske pomoći, presudne ne samo za preživljavanje, već i za sprječavanje ili ublažavanje eventualnih posljedica srčanog aresta. Ukoliko se odmah započne s oživljavanjem žrtve srčanog udara mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta.

U Hrvatskoj, prema procjenama, oko devet tisuća osoba godišnje doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika što je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći.

- Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Stoga je edukacija laika o pružanju reanimacije prvi korak da se promijeni takva poražavajuća statistika, upozorava dr. Jogen Patrk i najavljuje kako će Hrvatsko društvo za reanimatologiju uskoro pokrenuti nove projekte, prije svega usmjerene na edukaciju mladih, posebno u školama kako bi se buduće generacije osvijestilo i obučilo da budu spremne u kritičnim trenucima pružiti pravilnu pomoć osobama koje dožive srčani zastoj.

AVD-i dostupni i na zadarskim lokacijama

Osim sa samim postupkom reanimacije građani su imali prilike upoznati se i s korištenjem automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a), malenog prijenosnog uređaja jednostavne primjene koji isporučuje električnu struju osobama sa srčanim zastojem uslijed poremećaja srčanog ritma. Prednost ovih uređaja, koji su dostupni i na određenim zadarskim lokacijama među kojima je i Gradska uprava, upravo je činjenica što ga mogu koristiti i laici koji kroz kratku i ciljanu edukaciju uspješno svladavaju njegovo korištenje. Automatski vanjski defibrilator, koji se pojavio u svijetu početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, vrši analizu srčanog ritma i omogućuje defibrilaciju dajući pritom upute spašavatelju na hrvatskom jeziku.

Napomenimo još kako u Europi i SAD-u nakon srčanog zastoja izvan bolnice i neuspješne kardiopulmonale reanimacije (KPR) godišnje umire oko 700.000 ljudi, što je gotovo 2.000 života na dan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno