Je li ovaj zadarski šaht neustavan?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Tragom odluke Ustavnog suda o "Ulici 10. travnja"
Ako je Ustavni sud presudio da je Ulica 10. travnja neustavna jer asocira na ustaški režim, može li se reći da (dijelu) zadarske javnosti natpis "Comune di Zara-Canalizzazione" na brojnim kanalizacijskim šahtovima po gradu, asocira na fašistički režim"?
Arif SITNICA
Samo na nogostupu, od Foruma do crkve Sv. Frane, ima desetak "fašističkih" šahtova

Odlukom Ustavnog suda riješeno je da je naziv Ulice „10. travnja“ u Slatinskim Drenovcima neustavan. To je datum osnutka Nezavisne Države Hrvatske pa je kao takav, po odluci ovoga Suda, proglašen protuustavnim.

Jesu li protuustavne ulice Mile Budaka, ministra u Vladi te iste države, a kojih i dalje ima po Hrvatskoj, još ne znamo. Znamo pak to da je jedna takva ulica postojala i u Zadru pa se iz političkih razloga ugasila, bez intervencije bilo kojega suda, a uz neskriveno negodovanje pojedinaca među kojima je bio i Davor Aras.

Šaht da, Kalelarga ne

Ustavni sud je, nedvojbeno, Ulicu 10. travnja proglasio neustavnom zbog toga što asocira na totalitarni režim bivše NDH. Nema sumnje, ta je država bila ustaška, saveznica nacističke Njemačke, imala je rasne zakone, pa svako identificiranje s njom preko odonima u javnome prostoru ne bi bilo po ukusu mnogih. Nije to teško shvatiti.

Međutim, u javnome prostoru nisu samo imena ulica i trgova. Što je, primjerice, sa šahtovima kojih u Zadru ima još nemali broj, a na kojima piše "Comune di Zara-Canalizzazione". To su, dakle, kanalizacijski šahtovi, vrlo dobro očuvani, na kojima postoji samo talijanski naziv. A nije stvar, opet samo u talijanskom nazivu (iako je i to protuustavno jer u Zadru nije obvezna dvojezičnost), nego se radi o šahtovima postavljenim u vrijeme države koja nije bila ništa manje autoritarna od NDH - u vrijeme fašističke Italije. Jesu li ti šahtovi protuustavni?

Nije li naš Grad politički licemjeran opirući se snažno imenu Kalelarga (koji je duboko usađen i udomaćen u narodu), dok mu ne smetaju šahtovi koje je postavila talijanska vlast (iako, mora im se priznati da su jako kvalitetni jer i nakon skoro sto godina izgledaju super).

Kada je, primjerice, 2001. Italija dodijelila državno odličje, Zlatnu medalju, posljednjoj talijanskoj upravi Zadra iz 1943. (dakle, onoj fašističkoj), naša se gradska vlast tada 'digla na zadnje noge', pokrenula diplomatski skandal i zatražila od predsjednika Mesića da odvrati svog talijanskog kolegu od te odluke.

Za razliku od "talijanskog" Zadra, u "ustaškom" Zagrebu su postojali šahtovi za podzemne telefonske instalacije s natpisom Brzoglas". Ima ih još i danas, primjerice u Hebrangovoj ulici. Tako su se u vrijeme NDH službeno nazivala telefonija. Treba li i te šahtove ukloniti, jesu li i oni protuustavni s obzirom da taj termin danas nije "baš "in""politički korektan", niti je u službenoj upotrebi (mi imamo danas Telekomunikacije).

Povijest na Sudu

Je li, nadalje, protuustavno u javnom prostoru, u medijima na primjer, za jednu poznatu zadarsku lokaciju napisati da se radi o "đilu", što je zapravo talijanska skraćenica "GIL" koja znači Gioventu italiana del Littorio (profašistička organizacija mladeži u vrijeme Mussolinijeve Italije). Jer, kad kažete "đil", rekli ste zapravo to - ime fašističke omladinske organizacije.

Kada se jednom kolektivno sjećanje građana pokuša arbitrarno, sudskom odlukom, proglasiti (ne)poželjnom, onda ta sudbena vlast mora znati da su repovi te prakse vrlo dugački. Ili, kako bi rerkao jedan ugledni znanstvenik: izvođenje povijesti pred Sud više komplicira nego rješava stvari.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)