Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bulj: Nevjerojatno da je svećenik dopustio postavljanje bazne stanice u zvonik

18.10.2018. 06:47
Bulj: Nevjerojatno da je svećenik dopustio postavljanje bazne stanice u zvonik


Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj jučer je održao konferenciju za medije ispred zvonika crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na Puntamici, a kako bi iskazao podršku tamošnjim stanovnicima za izmještanjem baznih stanica, ali i da bi, kako je rekao, ukazao na beskičmenjaštvo današnjih teleoperatera.
– Ovdje sam kako bih ukazao na politički lobi koji je teleoperaterima u Republici Hrvatskoj dozvolio da postavljaju antenske stupove i bazne stanice gdje im god padne na pamet. To govorim zato jer sam već osam godina aktivist na području grada Sinja. Nevjerojatno je da se bazne stanice postavljaju u blizini kuća bez obzira na štetnost. Također je nevjerojatno da teleoperateri ne plaćaju pravo služnosti i ne trebaju građevinsku dozvolu za postavljanje ovih stanica, kazao je ljutito Bulj dodavši kako teleoperateri u Hrvatskoj imaju najveću dobit, dobivaju čak 40 posto marže, dok je prosjek u Europskoj uniji 20 posto.
– Mi samo tražimo da ponašaju onako kako se ponašaju u svojim državama odakle dolaze (Njemačka, Švedska i sl.), naglasio je ovaj sabornik koji je kazao kako mu je nevjerojatno da je jedan svećenik dozvolio postavljanje bazne stanice u zvonik, u blizini kuća, gdje se svakodnevno djeca igraju, ljudi dolaze na misu, a nesvjesno su izloženi svakodnevnom zračenju iz zvonika.
– Svećenik bi trebao biti pastir naroda, a ne pastir teleoperatera, kazao je Bulj dodavši kako će pružiti veliki otpor ovakvom ponašanju teleoperatera te da će i diljem RH krenuti u razne aktivnosti.
Istaknuo je kako je u proceduru dao dva zakona, Zakon o gradnji i Zakon o elektroničkim komunikacijama.
– Prema tim zakonima, teleoperateri će biti dužni imati građevinsku dozvolu i morat će plaćati pravo služnosti, objasnio je Bulj naglasivši kako je najveći problem u institucijama koje su štetočina ovoga društva na način da pogoduju teleoperaterioma na štetu javnoga dobra na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini.
– Strašno je to što rade. Postavljaju bazne stanice na zvonike, vrtiće, škole, bolnice… A Svjetska zdravstvena organizacija je 2013. godine objavila kako su jedan od mogućih uzroka povećanja tumora upravo bazne stanice postavljene u blizini naselja, zaključio je Bulj, dok je predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) Zdravko Anđel kazao kako je zvonik župe na Puntamici čisti primjer neznanja i nepažnje u slučaju postavljanja bazne stanice.
Anđel je kazao i kako je danas česta praksa da se bazne stanice postavljaju i na bolnicama, unatoč mnoštvu studija koje su dokazale da njihovo zračenje djeluje kancerogeno.
– Čak i ako ne izaziva direktno pojavu tumora, njihovo zračenje slabi imunitet organizma i zato se bazne stanice ne bi smjele postavljati na zdravstvene ustanove, niti u blizini vrtića odnosno mjesta gdje djeca trajno borave, rekao je Anđel dodavši kako bi se trebalo uvesti reda i mjere koje će omogućiti da štetnost tih baznih stanica bude što manja na ljudski organizam.