Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sesarova Gorica idealna za vraćanje samopouzdanja

18.10.2018. 15:00
Sesarova Gorica idealna za vraćanje samopouzdanja


U 3. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra u 17 sati u Krešinom domu dočekuju Goricu predvođenu Josipom Sesarom. Jedinstvena je to prilika da se pobjedom, tek drugom ove sezone, ispere gorak okus nakon poraza od Zaboka i Petrol Olimpije. Posebno je velike glavobolje donio poraz u Zaboku protiv kojeg su Zadrani polovicom treće četvrtine imali velikih 24 poena viška, a na kraju su pognutih glava napustili dvoranu. Takvo iskustvo poziva na veliki oprez pred dolazak Gorice koja je kao i Bosco ove sezone zaslužila promociju u najviši rang, a Zadru će ta utakmica čak i dobro doći s obzirom da je samopouzdanje u svlačionici dotaklo samo dno.
S pobjedom protiv Gorice lakše će se dočekati nedjelja kad na Višnjik stiže Mornar koji je zacrtan kao idealna prva žrtva u regionalnoj ligi s ciljem bijega s dna ABA ligaške ljestvice gdje su jedini bez pobjede u prva tri kola dvoje hrvatskih predstavnika, Zadar i Cibona. Gostovanje momčadi koju predvode iskusni Ljubo Prgomet, pa bivši igrač Zagreba i nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac Ivan Majcunić te 32-godišnji Ante Mašić koji osim igranja za Cedevitu i Cibonu ima i euroligaško iskustvo iz KK Zagreba, a bio je i član reprezentacije BiH na EuroBasketu u Sloveniji, neće biti nimalo bezazleno. Njima je Sesar pridodao prošlosezonskog najboljeg asistenta lige pristiglog iz Zaboka, Bornu Kapustu, Ivana Vučića koji je također došao iz Zaboka te bivšeg člana Jazine-Arbanasa Marina Zrnića. Opuštanje je stoga strogo zabranjeno, a na oprez poziva i Luka Božić koji se nada pravoj partiji svoje momčadi pogotovo u obrambenom dijelu.
– Ne bježimo od uloge favorita protiv Gorice, ali smo isto tako svjesni da svako najmanje opuštanje bi nam se moglo obiti o glavu. Najbolja pouka nam je poraz u Zaboku i svakako moramo podignuti razinu igre u odnosu na ono što smo dosad prikazivali, pogotovo u obrani. Treba nam povratak samopouzdanja, jer u nedjelju je jako važna utakmica protiv Mornara – najavio je Božić utakmicu s Goricom, a uz bodove koji ne bi trebali dolaziti u pitanje za trenera Pipana je utakmica ovakvog tipa prilika za toliko već spominjano uigravanje, a posebno se očekuje napredak u defanzivnom dijelu koji je dosad bio blago rečeno katastrofalan. Zadrani redovito primaju preko 90 poena, iznimka je jedino Bosco koji je zabio 'tek' 88, pa bi bilo vrijeme da se i ta neslavna tradicija konačno prekine.
– Moramo Goricu shvatiti maksimalno ozbiljno. Favoriti jesmo, ali smo vidjeli da to ništa ne znači ako se ne igra od početka do kraja i ako se podcijeni protivnika. Potrebna nam je jedna pobjeda za podizanje samopouzdanja i nadam se da ćemo konačno odigrati pravu utakmicu i barem malo razveseliti naše navijače – kazao je Pipan.
Uz popravak obrane, motiva ne bi trebalo nedostajati ni na individualnom planu, jer mnogi igrači u Pipanovom sastavu su ostali dužni u ovom otvarajućem dijelu sezone, poput Mislava Brzoje koji je u odnosu na prošlu sezonu neprepoznatljiv. Tu spada i Mario Little koji je najavljen kao veliko pojačanje, no dojam je da Amerikanac ničim još nije dokazao taj status, a očekuje se više minuta za Lovru Bašića te one najmlađe, Juru Planinića i Luku Tomasa. Šteta da za ovu utakmicu nije u kadru i najnovija zadarska akvizicija, William Magarity, kojeg će trebati također u hodu uigravati, a s obzirom na alarmantnu situaciju posebno što se tiče ABA lige, utakmice poput ove protiv Gorice idealno bi došle i u tom pogledu. Ovako će taj toliko čekani centar svoje vatreno krštenje doživjeti u nedjelju protiv Mornara koji je unatoč današnjem gostovanju Sesarove Gorice vjerojatno već u mislima slovenskog stratega na klupi Zadra.