Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ABA LIGA Nije dobro, Zadar ponovno izgledao loše i izgubio

18.10.2019. 20:37


Novu lošu utakmicu odradili su košarkaši Zadra i u Beogradu, relativno glatko izgubili protiv Mega Bemaxa i s 0:3 krenuli u ABA ligu. U prvoj četvrtini Zadrani su primili 30 koševa, u trećoj 28, u zadnjoj 27, na kraju skoro sto. A Mega Bemax je mlada i nimalo moćna momčad. Za sada. Dok je Bryon Allen bio svjež, držao je Zadar u igri. Kada mu je nestalo energije, sve je bilo gotovo. A nije pomogla ni katastrofalna obrana, koju su Zadrani igrali tri četvrtine (druga je bila jedino na dobroj razini). Trener Zadra Ante Nazor ovaja puta je mnogo rotirao. Nije pomoglo. Zadar opet nije imao nikakav sistem igre, niti u napadu niti u obrani. Napadčka akcija bila je jedan – daj loptu Allenu pa nek se snađe. Obranu se ne isplati analizirati. Što će se dogoditi ovih dana i ima li Nazor i dalje povjerenje čelnih ljudi u klubu, vidjet će se uskoro.
U prvoj dionici momčad Mega Bemaxa zabila je 30 poena, u drugoj 13. Na poluvremenu gotovo pa egal. Informacija za zaključak dovoljno.
Više od tri minute igre trebalo je Zadru da dođe do prvog koša, kada je Martin Junaković probio prvu liniju i smanjio na 9:2. Stefan Fundić u idućem napadu krao loptu »svojima« i iz kontre zabio za 9:4. Do tada je Zadar izgledao loše. Domaćin je bez problema dolazio do otvorenih šuteva, probijao obranu Zadra, dolazio do prekršaja Zadra koji je brzo ušao u bonus, a Fundić je odmah zaradio dvije osobne greške. Na spomenutu mini-seriju Zadra odgovorila je Mega s linije slobodnih bacanja i opet je razlika otišla na +9. Nisu Zadrani bil koncentrirani u obrani, ali Siriščević je pogodio prvu tricu za Zadar, a nakon toga i Allen (nakon što protiv Krke nije pogodio ništa) i lakše se disalo. Pet minuta prije kraja prve dionice srpski sastav je vodio 15:10.
Rotacije
Protiv Krke Nazor nije rotirao. Ovaj put je u pet minuta promijenio tri igrača pa su ušli Planinić i Uljarević. I odmah su iskoristili to domaćini i bez ikakvih problema dva puta za redom probili Zadrovu obranu i na semaforu je stajalo 19:10. Allen je pogodio novu tricu, ponovno preko ruke. Ali obrana i dalje je bila izuzetno loša, a »danak« je platio Domagoj Vuković kojeg je zamijenio Gilbert i Zadar je prvi puta zaigrao s četiri niska igrača u postavi. Nije pomoglo u tim trenucima i Mega Bemax je prvi puta u sedmoj minuti otišla na dvoznamenkastu razliku. Allen je pogodio treću tricu, ponovno nakon »1 na 5« akcije. U tim trenucima samo je Amerikančeva individualna kvaliteta držala goste u igri. Nakon nove trice istog igrača, Zadrani su stigli na 26:20 i trener Mega Bemaxa morao je pozvati minutu odmora. I odmah Mega radi seriju 4:0 i 20 sekundi prije kraja prve dionice dolazi do 30 (!!!) koševa. Nije Zadar zabio malo. Solidnih 22. Ali obrana je bila katastrofalna. U prvoj dionici sastav Mega Bemax je izveo čak 15 koševa i realno ništa tu nije bilo neobično, jednostavno Zadar je bio loš i nekoncentriran i samo odličan Allen i niz izgubljenih lopti Mege, je stvorila Zadru »samo« -8.
Tražio je Nazor dobitnu kombinaciju pa je u drugoj dionici ušao i Palokaj, igrač koji treba donijeti impuls u defanzivnom dijelu. Allen je otišao na klupu. I dobro je to krenulo. Obranili su napokon Zadrani dva napada za redom, napravili 7:0 i stigli na 30:29, što je bio razlog nove minute odmora. Ali utakmica je postala otvorena. A prvi egal se dogodio u 14. minuti nakon borbenosti Fundića i trice Vukovića (34:34). Mogli smo u tim trenucima gledati potpuno drugu utakmicu. Zadar se stabilizirao u obrani, domaćini su promašivali sve, a koševa je bilo malo. Što je svakako bio dobar znak. Zadar je mogao i trebao voditi. Planinić je promašio četiri bacanja, Siriščević dvije otvorene trice, Allen je malo forsirao (na što je imao svako pravo). Mega je na poluvremenu imala imala +3 (43:40), ali nakon osam uzastonih promašenih bacanja Zadra.
A treća četvrtina je bila slična prvoj. I igralo se koš na koš u trećoj dionici i onda se dogodila serija od 21:4. U nekoliko minuta. Teško je reći i zašto. Domaći sastav je samo malo ozbiljnije izgledao, stao gubiti lopte, radio suvisle akcije. A s druge strane Zadrani su griješili. Allen je stao, ali je nastavio forsirati. Namjernu pogrešku zaradio je Junaković, Farr doša do petog prekršaja, Fundić do četvrtog, Mega povezala dva dobra napada i otišla na +9. Baš je Fundić spasio stvar i skočio u napadu, zaradio slobodna bacanja i prekinio seriju domaćeg sastava. No, morao ga je izvaditi Nazor i sačuvati za kraj utakmice. Ali »iz ničega« je Mega stigla do +12, najveće prednosti na utakmici. Nekoliko napada kasnije bilo je 66:51. Nazor je ovaj puta dosta rotirao, ali osim Allena, nitko mu se nije »ukazao«, iako je serijom 8:2 i tricom Gilberta s istekom vremena Zadar uspio smannjiti na 71:59.
Raspad sistema
Mega je posljednju dionicu otvorila tricom Miškovića, ali i brzo ušla u bonus. U iduća dva napada Zadar je izvodio slobodna bacanja i pogodio tri od četiri. Vratio je Nazor i Fundića, naravno morao je, jer niti jedan drugi igrač u reketu nije se mogao oduprijeti mladosti i energiji Mege.
Nada se stvorila nakon trice Gilberta i asistencije Uljarevića, kada je Zadar stigao na -9. To se dogodilo šest minuta prije kraja i trener Mege morao je pozvati minutu odmora. Imao je Zadar jednu čistu kontru, Gilbert je promašio zakucavanje, nakon toga Allen tricu, a Ašćerić je za goste zabio tricu i otišli su domaćini na +12 (81:69) pet minuta prije kraja. I u iduće dvije akcije sve je bilo gotovo. Allen je ponovno promašio iz nerezonske situacije, Mega je zabila pa je Fundić izgubio loptu pa je Mega opet zabila. I tek nakon 6:0 serije domaćeg sastava, Junaković je pogodio dva slobodna bacanja. Ali ponovno Zadar nije ništa branio i gubio lopte pa je mladi sastav Mega Bemaxa otišao na 89:71. Nazor je zvao minutu odmora, ali do kraja je ostalo tri minute.
MEGA B 98
ZADAR 74
(30:22, 13:18, 28:19, 27:15)
MEGA BEMAX: Mišković 18, Atić 12, Marjanović 12, Ašćrić 15, Čarapić 6, Simonović14, Cerovina 3, Brekić, Macura, Tanasković 4, Stanić 14, Mesiček.
ZADAR: Uljarević 4, Allen 24, Marić, Siriščević 3, Palokaj, Vujičić, Vuković 9, Junaković 8, Farr 8, Fundić 9, Planinić 3, Gilbert 6.