Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ADVENT Kandidati prigovorili da Grad pogoduje Cehu ugostitelja

18.10.2019. 10:30


Objavom »Ispravka javnog poziva za davanje u zakup montažnih drvenih kućica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i djelatnosti trgovine za vrijeme održavanja manifestacije Advent u Zadru« Tržnica Zadar uspjela je izbjeći nepravdu koja bila nanijeta svima koji žele zakupiti ove kućice, a inače nemaju ugostiteljski objekt.
Do ispravka natječaja došlo je intervencijom uprave Tržnice Zadar čiji se direktor Tomislav Letinić konzultirao sa Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja i nakon davanja njihova mišljenja odmah ispravio natječaj. Usljedilo je to nakon reakcija više građana koji su htjeli zakupiti kućice za »Advent u Zadru«, a koji su smatrali da im je nanijeta nepravda u odnosu na druge kandidate koji se godinama bave ugostiteljstvom.
Naime, Tržnica je u svom Ispravku javnog poziva objavila kako se točka 6. ovog poziva mijenja te sada glasi: »Pravo podnošenja ponude za zakup kućica za ugostiteljsku djelatnost imaju pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete za obavljanje ugostiteljke djelatnosti«. Mijenja se, međutim, i sljedeća točka natječaja koja se odnosi na kandidate iz područja trgovine, pa sada pravo podnošenja ponude za zakup kućica za djelatnost trgovine imaju pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete za obavljanje djelatnosti trgovine. U natječaju je još navedeno da se briše i »rješenje o utvrđivanju minimalno tehničkih uvjeta, minimalno jednu godinu prije objave poziva«.


Željeli smo izbjeći nepravdu
Ovakvim će razvojem situacije biti zadovoljni svi kandidati koji su se namjeravali javiti sa svojim ponudama za ovu atraktivnu blagdansku manifestaciju, a kojima je prvi natječaj to onemogućio. Direktor Tržnice Zadar, Tomislav Letinić, kaže kako su zadovoljni što su ispravkom natječaja i drugima omogućili natjecanje za zakup kućica te najavljuje još jedan bogati Advent u Zadru:
– Objavili smo ispravak javnog poziva u kojemu smo izbacili nekoliko članaka iz teksta natječaja zbog uvjeta koji je bio u prvoj verziji naveden, a to je da ugostitelji moraju imati minimalne tehničke uvjete za ugostiteljski uvjet minimalno jednu godinu prije objave natječaja. Inicijativa o pokretanju Adventa došla je od strane Ceha zadarskih ugostitelja koji su ove godine Gradu Zadru poslali službeni zahtjev kojim traže da im se na neki način omogući prednost kao pokretačima projekta. Grad je tražio način na koji bi im mogao dati prednost, međutim, nakon objave natječaja dobili smo nekoliko prigovora od onih koji nisu vlasnici ugostiteljskih objekata i to je razlog zbog kojega sam zatražio mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, čija je svrha upravo pomagati u ovakvim situacijama s obzirom da pravno nismo bili sigurni oko nekih članaka Javnog poziva – kaže Letinić, napominjući kako im je drago da su zatražili ovakav vid pravne pomoći da bi u konačnici izbjegli eventualnu nepravdu prema dijelu kandidata:


Savjeti Agencije
– Nismo htjeli nikog oštetiti te smo postupili po uputama Agencije koja je na kraju izrazila sumnju da bi ovaj članak Javnog poziva mogao protežirati vlasnike restorana, savjetujući nas da to izbacimo kako bi natječaj u potpunosti bio proveden po zakonu te da ne bi došlo do poništenja natječaja. Zato smo odmah postupili po preporuci Agencije i objavili ispravak javnog poziva – pojašnjava Letinić. Na pitanje kako je uopće došlo do toga da se pri objavi natječaja daje prednost ugostiteljima, odgovara:
– Grad je htio pomoći ugostiteljima jer je inicijativa i krenula od njih, međutim željeli smo biti sigurni da nećemo aposlutno nikog oštetiti i odmah smo reagirali i napravili ispravak, ujedno produljujući rok natječaja za šest dana tako da imaju vremena javiti oni koji su, uvjetno rečeno, ispali u prvom natječaju. Zakon o ugostiteljstvu daje mogućnost da na ovakvim manifestacijama rade i objekti koji nemaju minimalne tehničke uvjete te mislim da bi u ovakvim natječajima zapravo najpoštenije da nema ograničenja, već da jedini uvjet bude najpovoljnija cijena. Sada se mogu javiti apsolutno svi, a tek ukoliko dva ugostitelja daju istu ponudu za jednu kućicu prednost dajemo onome tko jej dulje vrijeme prisutan na Adventu – zaključuje direktor Tržnice Zadar.