Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Berba maslina s ciljem socijalne rehabilitacije i integracije korisnika

18.10.2019. 08:47


U prostranom vrtu, u prekrasnom eksterijeru Doma za odrasle osobe Zemunik jučer je održana tradicionalna, dvanaeseta po redu berba maslina. Naime, u sklopu Doma u Zemuniku već godinama postoji maslinik koji su sadnicama donirali Grad Benkovac, Općina Zemunik i drugi.
– Zbog lošijeg uroda ovo je nažalost druga godina za redom gdje berba maslina nije imala i natjecateljski karakter. Riječ je o tradicionalnom i nadasve zanimljivom natjecanju na kojem u prethodnih deset godina sudjeluje u prosjeku po osam ekipa koje uz pomoć naših korisnika i djelatnika bez puno muke i dobro društvo vrlo brzo poberu sve masline, kazala je mag. socijalnog rada Nataša Petrušić, ravnateljica Doma u drugom mandatu.
Maslinik, naime, nije zaobišla tuča i posolica te dvije ljetne kataklizme: izuzeto velika olujna nevera 7. srpnja, te snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, pljuskovima i kišnom zavjesom u noći 2. na 3. kolovoza.
– Dom ima čak 220 maslina, od toga su 120 na rodu. Zadnje dvije godine neće nas dobri vremenski uvjeti. P protekle godine ubrali smo tek 120 kilograma maslina, dok ćemo ove godine imati oko 500 kilograma. Sad bi bio red da iduće godine imamo barem urod od prije nekoliko godina kad smo imali rekordnih 2.600 kilograma maslina, poželio je Mladen Marušić, voditelj tehničke službe u Domu, koji tijekom cijele godine zajedno sa Svetkom Dragašem i Antom Pavićem te korisnicima odgovorno brine o masliniku, maraškama, levandi, velikom povrtnjaku.


Složni, vrijedni i radišni berači
Oko 35 berača, korisnika i djelatnika Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, ili kako ga zovu, Dom umirovljenika na Sfingi, te Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, u narodu zvanog Stančić, kao i Doma za odrasle Zemunik, »razbacalo« se po njegovanim zemuničkim maslinama, pobrali masline i u Uljaru Nadin Željka Vrsaljka otpremili 500 kilograma maslina.
– Očekuje se od 60 do 70 litara maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete, uvjeren je Mladen Marušić.
Treba istaknuti kako je Zadarski list dosad bio na svih 12 berbi u Domu Zemunik, osim što izvješćuje o događanju, sudjeluje i u berbi i potom na druženju.
– Berbu maslina organiziramo u cilju socijalne rehabilitacije i integracije korisnika, a što je korak unaprijed u destigmatizaciji osoba s mentalnim oštećenjima. Osim toga, ovim putem promiču zdrav život, naglasila je Petrušić. dodajući kako njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje dosad ima 10 osam zlatnih medalja za kvalitetu.
Dom za odrasle osobe Zemunik jedina je ustanova socijalne skrbi u Hrvatskoj koja je prepoznata po kvaliteti maslinovog ulja, pa je samim tim uvrštena među najbolje maslinare s naših područja, što je za sve korisnike i djelatnike osobita čast.
– Dom ima 56 djelatnika i skrbi za 150 korisnika. Socijalne usluge dugotrajnog smještaja pruža za 146 korisnika, dok za četiri korisnika pruža socijalnu uslugu organiziranog stanovanja uz podršku stručnih i preostalih djelatnika u sklopu izvaninstitucionalne skrbi, transparentna je ravnateljica Doma.


Pomoć za djecu Afrike
U sklopu programa Pomoć u kući, kaže Petrušić, došli su do svog maksimuma, do rekordnih 60 korisnika koji žive u 17 naselja u općinama Zemunik, Škabrnja, Poličnik, Sv. Filip i Jakov, Sukošan, Novigrad i Galovac.
– Imamo sve više zainteresiranih za program Pomoć u kući skrbi, te smo sada u situaciji da po prvi puta imamo listu čekanja, istaknula je Petrušić.
Dom se uspješno aplicirao na projekt »Život u susjedstvu« koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.
– Naši korisnici u radionici pod vodstvom Snježane Knežević, radnog terapeuta, uključeni su u plemeniti projekt »Ispleti kvadrat za Afriku«. Pletu kvadratiće za dekice i kape za bolesnu i napuštenu djecu Južne Afrike, poručila je Nataša Petrušić.