Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Događaj od iznimnog značenja za hrvatsko sestrinstvo

18.10.2019. 08:41


Jučer i danas u Zadru se održava 34. Sastanak Europske udruge pedijatrijskih medicinskih sestara, u organizaciji Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara. Organizaciju potpisuju predsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a Kristina Kužnik mag.med.techn i glavna sestra Odjela za pedijatriju O.B.Zadar  Marija Ljubičić mag.med.techn. Ovaj hvale vrijedan znanstveno-stručni skup po drugi se put održava u našoj zemlji a čast organizacije pripala je Odjelu za pedijatriju OB Zadar. Na sastanku na kojem su se okupili predstavnici pedijatrijskih udruženja medicinskih sestara iz Italije, Belgije, Češke, Nizozemske, Finske, Grčke, Velike Britanije i Švedske, naglasak se stavio na unaprjeđenje sestrinske pedijatrijske skrbi s posebnim naglaskom na edukaciju pedijatrijskih medicinskih sestara.
Svjetska zdravstvena organizacija posebno naglašava potrebu za ulaganjem u zaštitu i promicanje zdravlja djece. Pedijatrijske medicinske sestre širom Europe imaju glavnu ulogu u tim nastojanjima. Prema konvenciji ¸UN-a i poveljama o pravima djece u bolnici od osoblja koje skrbi za bolesnu djecu zahtjeva se posebna razina obrazovanja, vještine i osjetljivost. Samo na temelju ovih kompetencija medicinske sestre mogu biti u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima bolesne djece i njihovih roditelja. Sve zdravstvene i druge ustanove koje skrbe za djecu trebali osigurati da djecu liječi i njeguje osoblje s posebnim pedijatrijskim obrazovanjem, znanjem i iskustvom. Međutim u mnogim zemljama diljem svijeta odgovarajuće pedijatrijsko obrazovanje i organizacijska potpora nisu dostatni kako bi medicinske sestre mogle dati značajniji doprinos u skrbi za djecu i njihove roditelje.


Prilika za razmjenu iskustava
Više podataka o cijelom događaju dala nam je glavna sestra odjela za pedijatriju Marija Ljubičić, magistra sestrinstva i viši predavač na studiju sestrinstva na Sveučilištu u Zadru.
– Radi se o događaju iznimno značajnom za hrvatsko sestrinstvo budući da će okupiti ljude znanosti i prakse. Prilika je to za nove spoznaje, razgovore, ali i razmjenu iskustva, promišljanje o novim izazovima i prilikama s kojima se susrećemo i kojima ćemo značajno poboljšati sestrinsku praksu te tako unaprijediti zdravstvenu skrb za djecu i njihove roditelje.
Paediatric Nursing Associations of Europe osnovana je 2003. godine i sastavnica je međunarodne organizacije International Associations of Paediatric Nursing koje su osnovane radi okupljanja profesionalnih organizacija za medicinske sestre koje rade s djecom i mladima u Europi i u svijetu. Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara jedno je od članica PNAE. Organizacije imaju za cilj unaprijediti sestrinsku skrb za djecu i adolescente i njihove roditelje širom svijeta temeljenu na UN Konvenciji o pravima djeteta te poticati i razvijati komunikaciju, a posebice razmjenu iskustva među pedijatrijskim medicinskim sestrama diljem Europe i svijeta.
Svojim aktivnostima PNAE nastoji osigurati djeci, mladima i njihovim roditeljima visoku razinu kvalitete zdravstvene njege, uspostaviti i priopćiti jasnu viziju skrbi za djecu u Europi, promicati zajedničke standarde u pedijatrijskoj sestrinskoj praksi, obrazovanju, rukovođenju i istraživačkom radu medicinskih sestara.


Čast pripala Zadru
Nadalje PNAE promiče razmjenu iskustava i posjete pedijatrijskih medicinskih sestara između institucija zemalja Europe, kao i prepoznavanje različitih obrazovnih priprema i stručnih kvalifikacija. Također nastoji proaktivno komunicirati i surađivati s drugim organizacijama koje se bave zdravljem djece u Europi, posebno s Europskim udruženjem za djecu bolnicama (engl. European Association for Children in Hospital (EACH). Ovo je drugi puta da se sastanak PNAE održava u Republici Hrvatskoj. Prvi puta bilo je to davne 2009. G. u Zagrebu, kada se održavao 14. Sastanak PNAE. Nakon jednog desetljeća ponovno smo domaćini, a čast je pripala upravo Zadru.
Kakve implikacije to ima za pedijatrijsku sestrinsku praksu?
-Svjesni smo stalne potrebe za znanstvenim istraživanjima i unaprjeđenjem sestrinske prakse i zaista smo ponosni što smo dio tradicijskog okupljanja PNAE. Ovakvi susreti doprinose budućim suradnjama i razmjeni kako medicinskih sestara, studenata, nastavnika tako i razvijanja budućih različitih oblika suradnji s drugim ustanovama u Europi, s bolnicama, pedijatrijskim odjelima, sveučilištima, studijima sestrinstva… Kontinuirana edukacija, razmjena znanja i iskustava, usvajanje novih spoznaja i visoka motiviranost čini sestrinsku profesiju profesijom visokog kredibiliteta a naše društvo društvom znanja, izvrsnosti i humanosti.




Pedijatrija i komunikacija
Pred organizatorima je dakle opsežan zadatak s obzirom na predviđeni program?
– Susret traje dva dana, a nakon njegova završetka nastavljamo i dalje radno, s ne manje važnim događanjem, a to je Prva konferencija »Komunikacija kao temelj zdravih odnosa unutar pedijatrijske skrbi.« Ova konferencija ima za cilj ukazati na najčešće komunikacijske teškoće u pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi, te istaknuti značaj komunikacijskih vještina u dinamičnom procesu rada. Nedostatne komunikacijske vještine mogu rezultirati negativnim ishodima u pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi, ali i šire. Zato je nužno osvijestiti vlastite načine komuniciranja te spoznati načine za njihovo usavršavanje. Budući da rad u dinamičnom okruženju kakva je pedijatrijska skrb iziskuje stalno prilagođavanje i usavršavanje, kompleksnost takve skrbi zahtjeva znanja, vještine i stavove, koje medicinske sestre primjenjuju za dobrobit djece pacijenata i njihovih roditelja.
Evidentno je da naša Opća bolnica Zadar uistinu puno ulaže u stručno usavršavanje pa tako i u unaprjeđenje komunikacijskih vještina svojih djelatnika.
– Svi smo mi eksperti u nekom svojem području. No to vrlo često ne treba biti prepreka za stjecanje novih spoznaja i informacija. Čak i u području gdje jesmo eksperti potrebno je stalno učiti, stjecati nova znanja, razmjenjivati iskustva s kolegama i unaprjeđivati postojeće vještine, posebice vještinu komuniciranja. Nadalje, danas je više nego ikad prije potrebna dobra ravnoteža između znanja i vještina, aktivnosti i suradnje brojnih disciplina, znanosti i humanosti. Svi dobro znamo da zastupljenost skupih i visoko sofisticiranih resursa bez kvalitetne komunikacije i emocionalne dimenzije ne dovodi do uspješnog i efektivnog pružanja zdravstvene skrbi.


Uloga medicinskih sestara
Valja istaknuti kako je obilježavanjem nadolazeće nam 2020. godine godinom
sestrinstva Svjetska zdravstvena organizacija još jednom istaknula ulogu medicinskih sestara u dosizanju visokih standarda zdravstvene skrbi, pri čemu smo više nego svjesni da svaki trenutak koji provodimo s onima o kojima skrbimo i s kojima surađujemo provodimo u komuniciranju.
Ovaj skup od iznimnog je značenja i za Opću bolnicu Zadar, Grad Zadar i Zadarsku županiju potvrđujući vrijednost onog što činimo, imamo i generacijama njegujemo. U sklopu održavanja ovog sastanka sudionici imaju mogućnost posjetiti Opću bolnicu Zadar i to Odjel za pedijatriju i Odjel za neonatologiju te Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru.
Ponosni smo što smo dio Europskog udruženja te ćemo i dalje nastojati djelovati za dobrobit djece i njihovih roditelja.