Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Glasnogovornik zadarskog Županijskog suda, Hrvoje Visković, o određivanju istražnog zatvora osumnjičenicima za silovanje maloljetnice

18.10.2019. 12:33


Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković danas nešto iz podne  osvrnuo se na jučerašnju odluku izvanraspravnog vijeća i određivanje istražnog zatvora za petoricu osumnjičenika za silovanje maloljetnice iz okolice Zadra, javlja n1info.com.
Misli da odluka nije donesena zbog pritiska javnosti. Istaknuo je da postoji nekakva atmosfera kako je određivanje istražnog zatvora sankcija, ali da ona to nije već je jedna mjera, te da je svaka odluka suca istrage podložna provjeri drugostupanjskog suda.
– Suci istrage imaju oko 600 predmeta godišnje, a 5-10 posto odluka bude preinačeno, istaknuo je Visković.
Kaže da istragu vodi državni odvjetnik, a to što je sudac istrage na bolovanju ne znači ništa i istraga se nastavlja.
Dodao je kako je sudac istrage u svojoj prvotnoj odluci utvrdio da postoji opasnost utjecaja na svjedoke, ali je mislio da se to može sanirati mjerama opreza.
– Izvanraspravno vijeće je potvrdilo u 90 posto odluku suca istrage, samo su preinačili u dijelu određivanja istražnog zatvora, pojasnio je.
Kaže da su tek dobili zahtjev nadležnog državnog odvjetnika o ispitivanju žrtve pa ne zna kada će se to dogoditi. Otkrio je i da treba biti ispitano i još nekoliko svjedoka. Dodao je da je kazneni postupak tek u začetku, što će se sve prikupiti je stvar istrage koja je tajna. 
Nije mogao sa stopostotnom sigurnošću reći da je sudac istrage Marković podignuo kaznenu prijavu zbog curenja informacija iz spisa, a nije htio komentirati niti prosvjed koji se održao ispred suda, piše n1info.com.