Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Grad ima dva prazna socijalna stana za najam

18.10.2019. 08:50


Grad Zadar je objavio natječaj za najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra, a trenutno su na raspolaganju dva prazna stana i to jedan veličine 21 kvadrat na području Mjesnog odbora Poluotok i jedan od 87 kvadrata na području Mjesnog odbora Jazine 2.


Najam na pet godina
Kako navode iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, stanovi će se dodjeljivati u najam na temelju Liste prioriteta za dodjelu u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra.
– Stanovi u vlasništvu Grada Zadra se postepeno popunjavaju na temelju redoslijeda Liste prioriteta i to kako se koji stan oslobodi (primjerice, kad najmoprimac premine, odseli i sl.). Sukladno Odluci Grada Zadra o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra, ugovor o najmu stana sklapa se na vrijeme od pet godina, stoji u odgovoru iz Grada.
Na pitanje provjerava li se u međuvremenu jesu li se uvjeti zbog kojih je netko dobio stan u najam promijenili, iz Grada navode kako se prilikom sklapanja novog ugovora o najmu uvijek iznova treba priložiti dokumentacija kojom se dokazuje da ostvaruje pravo na stan.
Iznos najamnine se izračunava prema propisanoj formuli.
– Sukladno odredbama Zakona o najmu stanova predviđena je zaštićena najamnina i slobodno ugovorena najamnina te je propisana formula na temelju koje se izračunava iznos najamnine tako da izračun najamnine, kako ekonomske tako i zaštićene, ovisi o veličini stana, broju članova kućanstva, prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj i dr. pa nije moguće dati jednoznačan odgovor koliko iznosi najamnina s obzirom na to da je ona u svakom pojedinačnom slučaju odnosno pojedinom ugovoru o najmu, različita, navode iz Grada.


Dodatni bodovi za branitelje
Kriteriji koje najmoprimac mora ispunjavati propisani su Odlukom Grada Zadra o uvjetima i mjerilima za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra.
Neki od kriterija su da osoba ima prebivalište u Zadru posljednjih 10 godina, da nemaju riješeno stambeno pitanje, a gleda se i imovina, pokretnine i nekretnine te ukupni dohodak kućanstva.
I u samom tekstu natječaja, koji je objavljen 11. listopada te je otvoren 30 dana, vidi se sustav bodovanja prema propisanim kriterijima. Mjerila koja se boduju u svrhu utvrđivanja Liste prioriteta za davanje u najam stanova su socijalno-zdravstveni status, godine života, sudjelovanje u Domovinskom ratu te status kandidata s prethodne konačne Liste prioriteta za najam socijalnih stanova. Tako se, primjerice, dodjeljuje po dva boda za svakog člana obitelji, pet bodova ukoliko je jednoroditeljska obitelj, zatim po tri boda za dijete na redovitom školovanju, a za invaliditet, mentalno i/ili tjelesno oštećenje djeteta ili nesposobnost za rad odraslog člana može se dobiti od pet do deset bodova. Što se tiče godina života podnositelja zahtjeva, osobe do 30 godina života ne dobivaju bodove, a osobe iznad 30 godina života za svaku godinu dodatnih 0,5 bodova. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu dobiva se od 1 do 6 bodova. Najviših 6 bodova, može dobiti hrvatski branitelj dragovoljac te hrvatski branitelj koji je proveo u ratu više od 48 mjeseci.
Za 10 posto od ukupnog broja bodova imaju oni koji su i dosad bili na Listi prioriteta, ali im stan nije bio dodijeljen.