Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MY SMART CITY Kako biti pametan turistički grad?

18.10.2019. 14:26


U sklopu konferencije My Smart City danas su održana predavanja, a na temu – tehnološka rješenja koja mogu unaprijediti segment turizma u Zadru govorio je Oleg Maštruko, urednik, manager poslovnih konferencija i kolumnist u medijskog kući Bug. Tijekom svog predavanja istaknuo je da sudionike svojim izlaganjem želi potaknuti na razmišljanje o tome gdje turistički želimo biti – želimo li biti turistička zemlja koja koristi sva tehnološka rješenja koja turističku ponudu mogu unaprijediti ili želimo stagnirati.


Primjeri iz drugih gradova
– Globalni trend je rast turističkih kapaciteta, što se događa i u Zadru, ali i u drugim hrvatskim gradovima, od Splita do Zagreba. Nije stvar u tome da ograničimo rast interesa za Hrvatsku koji je sve veći, već da korištenjem tehnologije optimiziramo transport, infrastrukturu i sve one segmente koji su važni za kvalitetu turističkog boravka gostiju, ali i za kvalitetu života lokalnog stanovništva, kazao je Maštruko potkrijepivši svoje izlaganje zanimljivim primjerom Zambije koja na razini države nema uređenu turističku strategiju niti infrastrukturu, no bez obzira na to Booking kao globalna tehnološka platforma savršeno funkcionira.
Marin Mamić (Amazon) je tijekom svog predavanja Smart City rješenja također naveo nekoliko odličnih primjera tehnoloških rješenja. Primjerice, gradska služba za čišćenje u Jakarti koristi senzore da bi optimizirala aktivnosti čišćenja pa, primjerice, nakon pljuska službe ne izlaze na teren. Kopenhagen ima gradski loyalty card iz kojeg dobivaju niz podataka o tome kako turisti provode svoj tipičan dan, od posjeta restoranima i muzejima do svih ostalih aktivnosti, pa na temelju tih podataka i demografskih podataka (je li riječ o samcima, parovima ili obiteljima) mogu kreirati pakete za turiste koji će u najvećoj mjeri ciljati njihove želje i afinitete. Također je ukazao na globalni trend da se svi mogući podaci, koji nisu povjerljivi, učine dostupnima kako bi se temeljem tih podataka lokalna zajednica mogla aktivirati i razvijati nova tehnološka rješenja za pametan grad. Takav put razvoja rješenja je znatno kraći i jednostavniji jer preskače dugu i kompleksnu fazu prikupljanja podataka – koje netko već ionako ima pa ih samo treba učiniti dostupnima.


Rast turističkog prometa i kvaliteta života stanovništva
U diskusiji na temu "Kako rast turističkog prometa utječe na kvalitetu života lokalnog stanovništva" svoje stavove su iznijeli Marko Božić (Smart Water), Domagoj Bebić (Cyberturist), Petar Kozina (Društvo arhitekata Zadar), Luka Primorac (Boat Buddy) i Marko Mišulić (Rentlio). Dok su u jjučerašnjem popodnevnom panelu Tehnologija kao partner u razvoju lokalnog turizma uz moderatora Šimu Lugovića sa zadarskog Sveučilišta panelisti bili Nikola Žinić (Bruketa & Žinić & Gray, App Zagreb Be There), Ante Galić (Turistička zajednica Grada Zadra), Sarah-Jane Begonja (blog Chasing the Donkey), Josip Zurak (Authland) i Jerko Škorić (Divit).
Paralelno s konferencijom trajao je 24-satni My Smart City hackathon početne i napredne razine. Hackathon se održavao u crkvi svetog Dominika, a preko 40 sudionika raspoređenih u 8 početnih te 3 napredna tima uz pomoć mentora smišljaju rješenja na temu TURIZAM – Privući goste, Oduševiti goste & Olakšati život domaćima. Danas su timovi predstavljali svoja rješenja žiriju i publici konferencije. Pobjednike odabire stručni žiri.
MY SMART CITY održava se u sklopu provedbe projekta CODE, koji se provodi unutar programa Interreg prekogranične suradnje HR-BA-ME. Konferenciju je pokrenula lokalna zadarska IT zajednica u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Gradom Zadrom i brojnim lokalnim partnerima. Konferencija okuplja i povezuje IT poduzetnike iz susjednih zemalja te ukazuje na konkretna pametna rješenja koja se implementiraju u europskim gradovima kako bi podigla kvalitetu života, predstavila načine na koje se stvara povoljno okruženje za razvoj pametnog grada te provjerila do koje je mjere koncept pametnog grada zaživio u Hrvatskoj.