Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

NAŠI MALI GUŠTI Brojni proizvodi vrijednih dječjih ruku

18.10.2019. 13:28


Na današnjem drugom danu sajma domaćih proizvoda i autohtonih suvenira Naši mali gušti održane su zanimljive radionice. Učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića imali su radionicu izrade zdravih palačinki.
– Ovo su palačinke koje se rade od banana, jaja, integralnog brašna, mlijeka, vode, praška za pecivo te malo cimeta. Ove palačinke idealne su za doručak za djecu i odrasle. Također, umjesto integralnog brašna može se staviti i obično brašno, ali onda treba paziti s tekućinom. Na palačinke stavljamo med te malo soka od limuna, što ih čini zdravim obrokom, rekle su nam Matilda Sindičić i Ingrid Trninić, profesorice u školi koje su s djecom održale radionicu i počastile brojne prolaznike. Nakon njih radionicu "Slatko i hrskavo" održale su Linda Segarić i Katica Nekić s učenicima te su prezentirali izradu tradicionalnih slastica – kroštula.
Škola Stanka Ožanića i u šatoru je na štandu predstavila velik broj proizvoda koje proizvode učenici okupljeni u zadrugu. Tako su na štandu imali džemove od šipka, marelice i smokve, kao i cvjetni med. Također, rade i zdravi čips od jabuke, kroštule i smokvenjake za koje kažu da se najbolje prodaju.
OPG Antičević prodaje zeleni med – ljekovit proizvod koji je izvrstan pomagač u pripremi tijela na zimu i zimske viroze jer podiže imunitet, pomaže kod kašlja, astme, a dobar je i za djecu i odrasle.
– Zeleni med se sastoji od meda, propolisa, mlade pšenice i brokule te je izvrstan za imunitet. Mnogi su ga već kupili i vraćaju se po još, rekao nam je gospodin Antičević.
Na stolu OPG-a Marin Franjić iz Gradca pored Drniša prodaju se razni sirevi te mliječni proizvodi.
– Imamo kravlje, kozje i magareće mlijeko, svježi sir s vrhnjem, škripavac, mozzarelu, basu, skutu, te razne vrste jogurta, nabrojala je Jelena Franjić brojne proizvode koje nude kupcima. Istaknula je kako često idu na sajmove te se na taj način promoviraju, ali i dogovaraju kontakte s brojnim kupcima s kojima kasnije posluju.
Isto je rekla i Ankica Salopek, iz OPG Salopek iz Ogulina, a koja na svom štandu nudi više vrsta grahorica i žitarica te sjemenke.
– Ovdje nudim lan, bućine sjemenke, slanutak, grah, leću, heljdu, proso, amarant i ostale vrste grahorica, kao i brašno napravljeno od tih žitarica i grahorica. Osim toga imam i zdrave krekere izrađene od slanutkovog brašna sa sjemenkama, rekla nam je gospođa Ankica Salopek. Istaknula je kako su sajmovi odlično mjesto za sklapanje poslova te prodaju i promociju proizvoda.
Sajam su iskoristili i iz tvornice Mardešić iz Sali te su prezentirali neke nove proizvode koje planiraju plasirati na tržište. Tako su se mogle kupiti razne vrste konzerviranih sardina – u suncokretovu ulju, u ulju sa začinskim biljem, s povrćem, u marinadi…
Jedan od simpatičnijih štandova zasigurno je onaj učeničke zadruge "Boduli" iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Neviđana. Duje, Gabriel, Mate i Ivan u pratnji učiteljice Marije Bobić izložili su razne rukotvorine koje su izradili učenici u školi.
– Brojni kupci kupili su maslinovo ulje, ručno izrađene meleme, sapune te razne razglednice, ogrlice i suvenire, istaknuli u ponosno učenici. Dodali su kako oko škole imaju 42 masline koje obrađuju, beru te rade maslinovo ulje od kojega izrađuju sapune i meleme.