Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Održivi turizam na krilima ptičjeg svijeta rijeke Karišnice

18.10.2019. 10:15


U povodu Međunarodnog dana promatranja ptica OPG Tomo Aračić u suradnji s Javnom ustanovom za upravljane zaštićenim područjima Zadarske županije Natura Jadera, Gradom Benkovcem, Turističkom zajednicom Ravni kotari i mještanima -volonterima organizirao sedmodnevno promatranje ptica na rijeci Karišnici i Bijeloj. Postavljene su hranilice za ptice i prikupljen otpad.


Koncesija za promatranje ptica
– Promatranje ptica i postavljanje hranilica je jako bitno kao i sama zaštita. U Hrvatskoj je mali broj staništa i zato je ušće rijeke Karešnice u Karinsko more važno u jesensko-proljetnoj selidbi ptica, kazao je Tomo Aračić, vlasnik OPG-a koji se brine o promociji i zaštiti Karišnice.
Aračić osim što razvija održivi turizam na tom području, vlasnik je i koncesije za promatranje ptica. Ljubitelji ptica ovdje mogu doživjeti nezaboravno iskustvo promatrajući iz svog skrovišta život ptica, njihovo gniježđenje i brigu za mlade.
– Rijeka Karišnica je »hot spot«, odnosno područje s velikom raznolikošću ornitofaune. Zbog svog položaja prvenstveno je zanimljiva pticama selicama, koje prelijeću ovaj dio Jadranskog mora i zaobalja na svojim dugotrajnim preletima do zimovališta, naglasio je Aračić pohvalivši se kako je prethodnih dana na OPG-u, promatranju i hranjenu ptica bilo preko 100 zainteresiranih, naročito Nijemaca, koji su upoznati s vrstama ptica koje imaju stanište na ovom području i vrstama koje su u preletu.


Močvarna oaza
Močvarne oaze su ključne za njihov opstanak na putu dugom desetke tisuća kilometara.
– Močvarna voda buja životom jer se u njoj miješa boćata i morska voda. Ptice selice na svom putu koriste na ovom području kao »bed and breakfast« (op.a. krevet i doručak), odmore se, najedu, skupe snagu i odlete prema svom cilju, objašnjava Aračić.
Prizori ptica veseli promatrače. Ugledati neku rijetku pticu koja je na »proputovanju« iz sjeverne Europe do Afrike poseban je gušt razumljiv samo istinskim ljubiteljima ovog neobičnog »sporta«.
Rijeka Karišnica nalazi se na području između Gornjeg i Donjeg Karina sjeverno od grada Benkovca u Zadarskoj županiji i prirodna je granica između gradova Obrovca i Benkovca.
– Karišnica izvire na Velebitu u špilji iznad Paulica mlinice, na nadmorskoj visini od 20-ak metara. Nakon 2.400 metara toka utječe u Karinsko more gdje se na području zvanom Tuvina formira bočato močvarno stanište koje je izuzetno važno stanište ptica selica, objašnjava Aračić.




Očuvanje raznolikosti
Ptice pripadaju među najznačajnije pokazatelje stanja prirode i vrlo osjetljivo reagiraju na promjene u okolišu. Pod okriljem ptica OPG Tomo Aračić i svi sudionici u ovom projektu zaštićuju i veliki broj drugih vrsta životinja, biljaka i staništa.
– Nama je glavni cilj zaštita okoliša kao i proširenje turističke ponude promatranjem ptica, a na kraju i produljenje turističke sezone. Ovoga puta akcija je bila usmjerena na turiste iz Hrvatske i Europe, a već za idući put sazvat ćemo sve lokalne sudionike obližnjih gradova i njihove turističke zajednice kako bi svi zajedno sudjelovali u hranjenju i skrbi o pticama i tako jačali našu turističku ponudu, poručio je Tomo Aračić, čije se aktivnosti osim održivog turizma prvenstveno svode na očuvanje raznolikosti ptica u Hrvatskoj kako bi na taj način doprinio zaštiti ptica na europskoj i globalnoj razini.
 


Život rijetkih i ugroženih vrsta
Organizatori žele ljubiteljima prirode pokazati prirodne vrijednosti ovoga kraja i cijelu rijeku Karišnicu, od ušća do izvora. Prema riječnima stručnjaka ova rječica, iako je duga svega dva kilometra, s biološkog aspekta je jako bitna. Ovdje žive rijetke i ugrožene vrste poput ušare i modrokosa, razne čaplje i čurline, a osim toga ovo ušće je jako značajno, jer kao muljevito i blatno tlo, osim životinja ovdje postoje i posebne biljne zajednice. Naime, ovdje su biljke prilagođene slanim staništima, koje podnose velike količine soli u tlu.