Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PRAVDA ZA DJEVOJČICE Sutra na Narodnom trgu nacionalni prosvjed s početkom u 10 sati!

18.10.2019. 14:00


Zbog prvotne odluke da se mladiće osumnjičene za grupno silovanje maloljetne djevojke iz okolice Zadra, navodno u više navrata tijekom godine dana, pusti da se brane sa slobode izbilo je veliko nezadovoljstvo u javnosti, a maloljetna djevojka potpuno se sa svojom obitelji povukla u kuću te se ne pojavljuje niti u školi.
Za ovaj događaj, kojem je djevojka navodno bila izložena od prošlog ljeta, doznalo se proteklog vikenda kada je protiv petorice mladića podnijeta kaznena prijava. Za njih je tužiteljstvo zatražilo određivanje istražnog zatvora, ali je sudac istrage zaključio kako za to nema potrebe, te da će biti dovoljno izreći im zabranu kontaktiranja sa svjedocima i žrtvom.
Ipak, sinoć su sva petorica privedena u istražni zatvor. Odluka je donijeta nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru uložilo žalbu na sučevu odluku te je na jučerašnjoj sjednici izvanraspravnog vijeća donijeta odluka o žalbi tužiteljstva.
Usprkos pritvoru petorice osumnjičenika, sutra će se održati najavljeni prosvjedni skupovi na nacionalnoj razini pod nazivom "Pravda za djevojčice". Prosvjed će se održati i u Zadru, na Narodnom trgu s početkom u 10 sati.
Organizatori, udruge Antifjaka, Udruga za kulturu i umjetnost Punktum, Književna udruga Ludens te Udruga mladih Ahimsa na Facebooku u događaju naziva "Pravda za djevojčice – Zadar" poručuju:
 


Zgroženi/e i alarmirani/e sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru koji je pustio na slobodu petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice u trajanju od preko godinu dana, organiziramo mirno okupljanje, zajedno s gradovima diljem Hrvatske, koje će se održati ovu SUBOTU U 10:00 h na Narodnom trgu.
Okupljanjem želimo iskazati solidarnost preživljavateljici seksualnog nasilja, dati joj podršku, poručiti da joj neupitno vjerujemo i da nije sama! Poslat ćemo poruku nadležnim institucijama kako je ovakvo postupanje od strane sustava u najmanju ruku sramotno i poražavajuće. Ovim pokazuju kako im prioritet nije zaštita preživljavateljica nasilja kao ni adekvatno sankcioniranje nasilja i kažnjavanje počinitelja. Pravosudni sustav tako postaje nadgradnja javnih i privatnih prostora koji žene i djevojčice ušutkavaju, etiketiraju i diskriminiraju, a nasilnike štite! To nije pravda, to je zločin!
Žrtvama seksualnog nasilja nadležne institucije, kao ni društvo u cjelini, ne vjeruju i (djelomično) prebacuju krivnju sa silovatelja na njih, a sam čin silovanja ne shvaćaju ozbiljno što rezultira iznimno blagim kaznama nerazmjernima traumi. Teret nametnute krivnje uz dodatnu traumatizaciju na sudovima i blage kazne glavni su razlozi zašto je silovanje zločin koji žrtve najmanje prijavljuju (1 u 20 do 25 slučajeva).
MORAMO LI SVAKI PUT PROSVJEDOVAT DA BI SUD DONIO ISPRAVNU ODLUKU???
Stoga, iskažimo neupitnu podršku djevojci i svim djevojkama i ženama preživljavateljicama nasilja i zajednički poručimo – NEKAŽNJAVANJE ZLOČINA JE ZLOČIN!
#pravda za djevojčice
Ostali gradovi u kojima se održava prosvjed „Pravda za djevojčice“:
Zagreb – Trg kralja Tomislava 10h
Rijeka – Kont 11h
Korčula – Trg Pomirenja 10h
Pula – Trg Portarata 11h
Split – Županijski sud 10h
Labin – Sportski centar 12.30h
Osijek – Trg slobode 10h
Varaždin – Trg kralja Tomislava 18h
Čazma – Glavni trg 19h
Bjelovar – Trg Eugena Kvaternika