Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Turistički vodiči ili lovci na vještice

18.10.2019. 15:22


Zakonom Republike Hrvatske zabranjeno je angažirati i koristiti usluge turističkog vodiča od osoba koje nisu položile posebni dio ispita za Zadarsku županiju pri ovlaštenoj visokoškolskoj ustanovi. Ilegalni turistički vodiči nisu dobrodošli u Zadar i Zadarsku županiju i članovi UTVZD će koristiti sve metode i postupke da spriječe lažno i netočno informiranje, tumačenje i vođenje u Zadru i zadarskoj Županiji.


Djelatnost prepuna paradoksa
Ovaj pamflet može se pročitati na web-stranici Udruge turističkih vodiča Donat. Naoko, više liči kao objavu lova na vještice jer čemu upozorenja kad je ionako zakon regulirao ovu djelatnost. Da je ova djelatnost prepuna paradoksa svjedoči nedavni slučaj.
Hrvatski branitelji iz BiH zaželjeli su organizaciju obilaska crte obrane grada Zadra. Na tu crtu vodio ih je Zadranin, hrvatski branitelj koji je sudjelovao u obrani Zadra, a čiji se pisani članici o toj povijesnoj temi, nalaze u fusnotama mnogih znanstvenih radova. Pitanje koje smo postavili »donatovcima« glasilo je: »Je li ovaj zadarski branitelj ilegalni turistički vodič kojeg treba prokazati i izgnati iz grada. Odgovor nam je dao tajnik udruge »Donat« Ivica Škriljevečki.
Ne, to nije ilegalni turistički vodič. Turistički vodiči su samo oni koji djeluju unutar povijesne jezgre Zadra i povijesnih lokaliteta. Izvan povijesne jezgre Zadra, grupe turista može voditi bilo tko, rekao je Škriljevečki.
Kad smo tajnika Udruge turističkih vodiča Donat pitali gdje je ta granica povijesne jezgre, on je rekao da se to odnosi samo na Poluotok. Očito da i ovdje dolazi do nesuglasja između kolateralnog termina povijesna jezgra i termina zaštićen povijesni prostor. Uzgred budi rečeno, sve do prije nekoliko godina i afere oko dogradnje secesijske vile pored bivše tvornice Maraske, doznalo se da je zaštićena zona od 1978. imala granicu u moru, nekoliko desetaka metara ispred Maraskine porte. Baš zbog te afere, granica zaštite je proširena sve do uvale Maestral.
Priče koje i djeca u vrtićima uče
Hoće li licencirani vodiči i u ovoj uvali proganjati ilegalce ili one koji na Sfingi organiziraju posthipijevske happeninge? Hoće li to činiti žarom američkih puritanaca ili sljedbenika kraljice Mary, nije sasvim jasno. Jasno je jedino da se u Hrvatskoj neka zanimanja precjenjuju bez ikakvog razloga. Da bi u Zadru postao turistički vodič, prema tajniku Škriljevečkom, trebaš položiti 20-tak predmeta. Među njima i ustavno pravo. Da nije istinito, bilo bi smiješno. Većina onog što vodiči predstavljaju turistima, nalazi se u svedostupnim turističkim brošurama. Štoviše, svaki zadarski srednjoškolac koji je u gimnaziji četiri godine slušao i na kraju položio povijest, naslušao se priča o kulturno-povijesnim znamenitostima grada. Uz poznavanje jezika, koje je elementarno, pitanje je zašto ti ljudi ne mogu biti vodiči nego moraju platiti 5-7 tisuća kuna Sveučilištu u Zadru ili privatnim učilištima kako bi mogli na Poluotoku pričati priče koje danas i djeca u vrtićima uče!?
E, ali vremenom se te priče zaborave, pa ih treba obnoviti. Nije čak sve niti u znanju, nego i u pristupu, bio je komentar tajnika »Donata«, koji sam po sebi sve govori.
Stoga »ilegalni« vodiči slobodno mogu voditi turiste Branimirovom obalom i panoramski im ispričati priču o Zadru. I to bez bojazni da će ih dočekati pravovjerni vodiči koji ih mogu zaskočiti kao Španjolska inkvizicija iz Letećeg cirkusa Monty Pythona.