Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U OMLADINSKOM HOSTELU Učenici prezentirali različite radove na temu “Sunca i vjetra”

18.10.2019. 14:19


Jutros je u zadarskom Hostelu za mlade na Boriku održana prezentacija radova učenika koji polažu za Njemačku jezičnu diplomu i koji se trenutno nalaze na pripremama u Zadru. Riječ je o učenicima srednjih strukovnih škola i gimnazija iz Đurđevca, Krapine, Varaždina i Zagreba koji su na ovoj prezentaciji pokazali rezultate svojih radova koje su radili na različitim predmetnim radionicama na temu Sunca i vjetra. Ovaj učenički kamp organizirao je njemački Središnji ured za školstvo u inozemstvu.


Bodovne prednosti
Njemačka jezična diploma (DSD – Deutsches Sprachdiplom) ispit je znanja njemačkog jezika Konferencije ministara kulture Savezne Republike Njemačke za učenike u inozemstvu, a učenici koji su položili drugi stupanj Njemačke jezične diplome imaju dovoljno znanja njemačkog jezika za studij na nekom od njemačkih sveučilišta, te ne moraju polagati ispit iz njemačkog koji je inače obavezan pri upisu na studij u Njemačkoj. Također, pri upisu na studij njemačkoj jezika na fakultetima u Hrvatskoj učenici s položenim ispitom za Njemačku jezičnu diplomu imaju bodovne prednosti.
– U Hrvatskoj se trenutačno u 43 gimnazije i srednje škole provodi ispit za Njemačku jezičnu diplomu, od čega i u tri zadarske škole, a to su Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Jurja Barakovića i Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola, kazao je stručni savjetnik za njemački jezik i koordinator programa za Njemačku jezičnu diplomu u Hrvatskoj dr. Ulrich Dronske.
– Učenici svoje radove prezentiraju iz različitih predmeta – umjetnosti, kemije, fizike, književnosti i kazališta, glazbe, sociologije i povijesti, svaki iz svoje perspektive, ali na zajedničku temu "Sunce i vjetar", kaže dalje dr. Ulrich Dronske te dodaje da učenici u Zadru borave od utorka do petka, a smješteni su u Hostelu za mlade na Boriku, gdje su jako zadovoljni smještajem.


Sudjelovalo 70 učenika i 15 profesora
Učenici zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole bili su, doznajemo dalje, njihovi domaćini koji su iz proveli gradom i pokazali im zadarske znamenitosti.
U današnjoj prezentaciji radova sudjelovalo je 70 učenika iz navedenih hrvatskih gradova, te njihovih 15 profesora, od kojih troje iz Njemačke.
Navedimo još kako se u Hrvatskoj ispit za Njemačku jezičnu diplomu drugog stupnja (DSD II, nivo B2/C1) može polagati od 1998. godine. Taj viši stupanj diplome mogu steći samo učenici u školama koje je za to ovlastila Konferencija ministara kulture Njemačke i koji su pohađali dodatnu nastavu njemačkog jezika u okviru fakultativnog predmeta "Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu".