Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZADARSKI LIST – OD IDEJE DO INSTITUCIJE Uvodnik prvog broja

18.10.2019. 13:04


Potrebno je,  kažu,  izdati tisuću brojeva  novina da se  naznači jedna jedina  ideja. Zato o listu koji  imate ispred sebe, molimo, ne sudite prestrogo.  Ako nije, on će biti Zadarski list ili ga – neće  biti.
Što znači i kakve kriterije podrazumijeva to Zadarski  – u povijesnom, kulturološkom,  političkom i svakom drugom pogledu – nama koji ovaj tjednik  pokrećemo nije nepoznato. Stoga  i jesmo puni "rešpekta" prema  svemu što se tijekom tri tisućljeća događalo, tiskalo i utkalo u ove naše prostore – "u fibri"  hoćemo li ispuniti nadasve odgovornu zadaću i zajedno s vama,  svim ljudima dobre volje kojima  je Zadar u srcu, Zadarski list  učiniti glas(il)om hrvatskog i demokratskog Zadra.
U tome će nam pomoći i kolege, većina zadarskih novinara iz  ovdašnjih uredništava, bez pomoći, kojih, ni ovaj, prvi broj Zadarskog lista ne bi ugledao svjetlo dana.
Uz prvi broj, red je izložiti i  glavne odrednice uređivačke politike. Ma koliko to zvučalo otrcano i potrošeno, našim ćemo čitateljima nastojati pružiti točnu informaciju, zasnovanu prije svega  na činjenicama i utemeljenim  prosudbama. Namjera nam je,  dakle, da u okviru naših mogućnosti svjedočimo istinu.
Politički cilj Zadarskog lista  jest demokratska država Hrvatska u njezinim međunarodno  priznatim granicama i u njoj  županija, Zadarsko-kninska i hrvatskom vlašću  na svakom pedlju  određenom voljom hrvatskog naroda i Ustavom  RH. Zalagat ćemo se, poglavito, za povratak prognanika, reintegraciju  trenutno okupiranih područja, ali i za kažnjavanje začetnika i počinitelja  zločina, tj. okupatora. To  su nam, recimo izrijekom sugerirali i prognanici iz Škabrnje okupljeni u Klubu Škabrnja.
Onome kome još nije poznato  otkrijmo da je u uredu, dodijeljenom na privremeno korištenje  tom klubu, na Trgu Petra Zoranića 1, u Zadru, osnovan pripreman i evo pokrenut Zadarski  list.
Profesionalno, Zadarski list temeljit će se na već iskušanim  modelima lokalnih i regionalnih  news magazina, ma koliko to, s  obzirom na okolnosti u kojima se  novine stvaraju, bio velik izazov.  Polazeći od profila slobodnog  građanskog tjednika, stranice  našeg lista otvorene su za sva  mišljenja i gledišta, makar se  ona, u svemu, i ne poklapala s  našom uređivačkom platformom.  Pravo na drukčije mišljenje jedna  je od temeljnica naše uređivačke  politike. Ali, hoćemo i argumentirano kritizirati sve promašaje aktualne vlasti, kao i oporbe, ako  ne obavljaju svoju ulogu u nacionalnom, državnom i zadarskom  interesu.
Eto, otkrili smo karte na samom početku tjednika Zadarski  list – glas(il)a hrvatskog i demokratskog Zadra.


3. studenoga 1994.