ZADARSKI LIST - OD IDEJE DO INSTITUCIJE Uvodnik prvog broja

Slika korisnika mkvanja
Uvodnik prvog broja Zadarskog lista, 3. 11. 1994.

Potrebno je,  kažu,  izdati tisuću brojeva  novina da se  naznači jedna jedina  ideja. Zato o listu koji  imate ispred sebe, molimo, ne sudite prestrogo.  Ako nije, on će biti Zadarski list ili ga - neće  biti.
Što znači i kakve kriterije podrazumijeva to Zadarski  - u povijesnom, kulturološkom,  političkom i svakom drugom pogledu - nama koji ovaj tjednik  pokrećemo nije nepoznato. Stoga  i jesmo puni "rešpekta" prema  svemu što se tijekom tri tisućljeća događalo, tiskalo i utkalo u ove naše prostore - "u fibri"  hoćemo li ispuniti nadasve odgovornu zadaću i zajedno s vama,  svim ljudima dobre volje kojima  je Zadar u srcu, Zadarski list  učiniti glas(il)om hrvatskog i demokratskog Zadra.
U tome će nam pomoći i kolege, većina zadarskih novinara iz  ovdašnjih uredništava, bez pomoći, kojih, ni ovaj, prvi broj Zadarskog lista ne bi ugledao svjetlo dana.
Uz prvi broj, red je izložiti i  glavne odrednice uređivačke politike. Ma koliko to zvučalo otrcano i potrošeno, našim ćemo čitateljima nastojati pružiti točnu informaciju, zasnovanu prije svega  na činjenicama i utemeljenim  prosudbama. Namjera nam je,  dakle, da u okviru naših mogućnosti svjedočimo istinu.
Politički cilj Zadarskog lista  jest demokratska država Hrvatska u njezinim međunarodno  priznatim granicama i u njoj  županija, Zadarsko-kninska i hrvatskom vlašću  na svakom pedlju  određenom voljom hrvatskog naroda i Ustavom  RH. Zalagat ćemo se, poglavito, za povratak prognanika, reintegraciju  trenutno okupiranih područja, ali i za kažnjavanje začetnika i počinitelja  zločina, tj. okupatora. To  su nam, recimo izrijekom sugerirali i prognanici iz Škabrnje okupljeni u Klubu Škabrnja.
Onome kome još nije poznato  otkrijmo da je u uredu, dodijeljenom na privremeno korištenje  tom klubu, na Trgu Petra Zoranića 1, u Zadru, osnovan pripreman i evo pokrenut Zadarski  list.
Profesionalno, Zadarski list temeljit će se na već iskušanim  modelima lokalnih i regionalnih  news magazina, ma koliko to, s  obzirom na okolnosti u kojima se  novine stvaraju, bio velik izazov.  Polazeći od profila slobodnog  građanskog tjednika, stranice  našeg lista otvorene su za sva  mišljenja i gledišta, makar se  ona, u svemu, i ne poklapala s  našom uređivačkom platformom.  Pravo na drukčije mišljenje jedna  je od temeljnica naše uređivačke  politike. Ali, hoćemo i argumentirano kritizirati sve promašaje aktualne vlasti, kao i oporbe, ako  ne obavljaju svoju ulogu u nacionalnom, državnom i zadarskom  interesu.
Eto, otkrili smo karte na samom početku tjednika Zadarski  list - glas(il)a hrvatskog i demokratskog Zadra.

3. studenoga 1994.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno