Županjska Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije radi naa još jednom vrijednom projektu, a ovoga puta riječ je o promociji tradicionalne hrane. Projekt je vrijedan pet miijuna kuna, a njime bi se potaknula sve važnija vrsta turizma koja u naš kraj privlači goste željne autohtone hrane – gastroturizam.
Ana Zubčić, voditeljica projekata međunarodne suradnje AGRRA-e napominje kako tradicionalna hrana tisućama godina igra glavnu ulogu u tradiciji i folkloru ovog podneblja predstavljajući osnovni dio naše kulturne baštine. Napominje kako su u Agenciji uvidjeli važnost tradicionalne hrane i kulture na ovom području gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni:
Produljenje turističke sezone
– Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti inovacije i promociju te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini. Iznad svega, mogu doprinijeti poboljšanju turističke ponude. Upravo iz tog razloga AGRRA je u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Zadarske županije napisala i dobila projekt kojem je krajnji cilj osnaživanje gastronomskog turizma s naglaskom na tradicionalnu hranu i stare recepte koji padaju u zaborav – napomije gospođa Zubčić, dodajući kako povezivanje gastronomije i turizma pomaže brendiranju odredišta, ali i u promicanju održivog turizma kroz očuvanje vrijedne kulturne baštine:
Čuvanje kulinarske baštine
– Tradicionalnoj hrani, receptima i metodama pripreme jela prijeti rizik nestajanja zbog sve veće globalizacije i internacionalizacije tržišta hrane. Zbog toga će se u sklopu projekta izvršiti opsežno istraživanje kulinarske baštine, recepata i starih metoda pripreme jela kako bi se spriječio njihov zaborav. Europski turisti vole iskusiti lokalnu kulturu kroz autentičnu kuhinju i lokalno stanovništvo te zbog toga hrana ima veliku ulogu u izboru i planiranju samih putovanja. Iz tog razloga će se tijekom projekta izraditi staze kulinarske baštine na kojima će turisti moći isprobati tradicionalnu hranu ovih krajeva. Također, uredit će se tri tradicionalne kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje će se različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarska baština ovog područja – pojašnjava voditeljica međunarodnih projekata.
Odobrena EU sredstva
Ističe kako je projekt »EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA« sufinanciran je iz programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.
– Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 eura, a odobrena EU sredstva su 604.304,89 eura. Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, a partneri su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-Neretvanske županije – Kanton, Općina Tivat i Zadarska županija – saznajemo u AGRRA-i.
najnovije
najčitanije
Gastro
SLASNA HRSKAVOST
Pretvorite baguette u caprese pizzu za savršen obrok u talijanskim bojama
Hrvatska
HRABRE SE
Domovinski pokret: Čvrsto kao stijena stojimo da SDSS ne može biti dio vlasti
Županija
ZABORAVLJENE DELICIJE
[FOTO] Manifestacija ‘MarsOvca’ novi hommage paškoj ovci, hraniteljici otočnih težaka
Feelgood
Sklizak teren
Pobijedite u svakoj svađi s ovih 5 zlatnih pravila (bez pogoršanja stvari)
Hrvatska
MARIO STILINOVIĆ
Priveden šef gospićkog HDZ-a, prijavila ga supruga. Sve je eskaliralo nakon loženja peći
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
legendarni veslač