CUHaCHA AGRRA-i odobreno pet milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Za promociju tradicionalne hrane i razvoj gastronomskog turizma
U suradnji s partnerima iz BiH, Crne Gore i Zadarske županije AGRRA je napisala i dobila projekt kojem je krajnji cilj osnaživanje gastronomskog turizma s naglaskom na tradicionalnu hranu i stare recepte koji padaju u zaborav, kaže voditeljica projekta Ana Zubčić
Jedan od važnih aduta Zadarske županije u području tradicionalne hrane je svakako prisnac

Županjska Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije radi naa još jednom vrijednom projektu, a ovoga puta riječ je o promociji tradicionalne hrane. Projekt je vrijedan pet miijuna kuna, a njime bi se potaknula sve važnija vrsta turizma koja u naš kraj privlači goste željne autohtone hrane - gastroturizam.
Ana Zubčić, voditeljica projekata međunarodne suradnje AGRRA-e napominje kako tradicionalna hrana tisućama godina igra glavnu ulogu u tradiciji i folkloru ovog podneblja predstavljajući osnovni dio naše kulturne baštine. Napominje kako su u Agenciji uvidjeli važnost tradicionalne hrane i kulture na ovom području gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni:

Produljenje turističke sezone

- Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti inovacije i promociju te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini. Iznad svega, mogu doprinijeti poboljšanju turističke ponude. Upravo iz tog razloga AGRRA je u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Zadarske županije napisala i dobila projekt kojem je krajnji cilj osnaživanje gastronomskog turizma s naglaskom na tradicionalnu hranu i stare recepte koji padaju u zaborav - napomije gospođa Zubčić, dodajući kako povezivanje gastronomije i turizma pomaže brendiranju odredišta, ali i u promicanju održivog turizma kroz očuvanje vrijedne kulturne baštine:

Čuvanje kulinarske baštine

- Tradicionalnoj hrani, receptima i metodama pripreme jela prijeti rizik nestajanja zbog sve veće globalizacije i internacionalizacije tržišta hrane. Zbog toga će se u sklopu projekta izvršiti opsežno istraživanje kulinarske baštine, recepata i starih metoda pripreme jela kako bi se spriječio njihov zaborav. Europski turisti vole iskusiti lokalnu kulturu kroz autentičnu kuhinju i lokalno stanovništvo te zbog toga hrana ima veliku ulogu u izboru i planiranju samih putovanja. Iz tog razloga će se tijekom projekta izraditi staze kulinarske baštine na kojima će turisti moći isprobati tradicionalnu hranu ovih krajeva. Također, uredit će se tri tradicionalne kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje će se različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarska baština ovog područja - pojašnjava voditeljica međunarodnih projekata.

Odobrena EU sredstva

Ističe kako je projekt »EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge - CUHaCHA« sufinanciran je iz programa Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.
- Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 eura, a odobrena EU sredstva su 604.304,89 eura. Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, a partneri su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-Neretvanske županije - Kanton, Općina Tivat i Zadarska županija - saznajemo u AGRRA-i.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno