Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Naglasak treba biti na riječi »suvremeno«

18.10.2020. 10:07


U sklopu programa proslave Dana grada Zadra jučer su u Gradskoj knjižnici predstavljene smjernice za uspostavu sudioničkog upravljanja tzv. Centrom za mlade pod egidom Zajedno za drugačiji grad.
Projektom »ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra« koji se provodi u okviru programa »Kultura u centru« Europskog socijalnog fonda, planirana je uspostava novog pristupa u upravljanju tzv. Centrom za mlade Zadar, kroz pristup koji se temelji na načelima sudjelovanja i oblicima sudioničkog upravljanja u kulturi.
U procesu izrade dokumenta smjernica za uspostavu sudioničkog upravljanja u kulturi, kao rezultat analize stanja, istraživanja i zajedničkog rada uključenim sudionicima iz civilnog i javnog sektora, naziv Centra za mlade se nadogradio u Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade.


Rezultati istraživanja
O razlozima te promjene, kao i širim procesom istraživanja i osmišljavanja govorili su Ana Žuvela, Željka Tonković i Krešimir Krolo, autori dokumenta Smjernice za uspostavu sudioničkog upravljanja.
O samom projektu i problematici sudioničkog upravljanja govorila je Ana Žuvela koja se osvrnula i na razloge preimenovanja od »Centra za mlade« u Centar za suvremenu kulturu i mlade, čime se otvara prostor za međusobno djelovanje i kooperaciju ljudi različitih generacija okupljenih oko ideje stvaranja izvorišta novog obličja i nadogradnje zadarske kulture. Primjerice, u doadašnji proces uspostave sudioničkog upravljanja Centra za suvremenu kulturu i mlade bilo je pozvano 150 organizacija, od čega je aktivno u procesu sudjelovalo 56 organizacija.
Krešimir Krolo je podsjetio na rezultate reprezentativnog istraživanja provedenog na dvije tisuće ispitanika, pripadnika triju kategorija mlade populacije u gradu Zadru, kojim se pokušalo utvrditi njihove želje i prioritete povezano s provedbom ovoga projekta.


Novi akter na kulturnoj sceni
Željka Tonković također se osvrnula na važnost novog naziva, upozorivši da ne bi bilo dobro jednostavno implementirati rješenja iz drugih sredina, jer mnogo toga uvijek ovisi o lokalnim prilikama. Istraživanja, radionice i ispitivanja pokazali su da Centar treba biti otvoren za sve dobne skupine. A u Centru za suvremenu kulturu i mlade naglasak treba biti na riječi »suvremeno« čime bi se trasirao put za suvremene umjetničke prakse kojih u Zadru često još nedostaje. Centar tako postaje novi akter na kulturnoj sceni čime se podiže razina kulturnog života u Zadru na jednu novu vrijednost.
Nakon uvodnih izlaganja sudionika, uslijedila su pitanja i komentari iz publike te zajednički razgovor o različitim pitanjima vezanim uz provedbu ovog važng projekta civilno-javnog partnerstva.(is)