Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SEDAM SIGURNIH Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova skinulo Zadarsku županiju s »crvene liste«

18.10.2020. 09:44


Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s ministrom Alexanderom Schallenbergom izdalo je u četvrtak priopćenje u kojem stoji da Austrija od subote 17. listopada s »crvene liste« skida sedam hrvatskih županija, koje tom odlukom više nisu visokorizična područja. Riječ je o Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji. Navedenih sedam hrvatskih županija odlukom austrijskog MVP-a ocijenjene su sigurnosnim stupnjem 4, od 6 mogućih. Ostali dio Hrvatske, osim navedenih županija, i dalje ostaje »crven« i za njega kao visokorizično područje i nadalje vrijedi 6. najviši sigurnosni stupanj.
– Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj i Bugarskoj nam sad dopušta da i u tim zemljama poduzmemo regionalizaciju te tako umanjimo ograničenja putovanja za ljude u Austriji, rekao je, prema priopćenju, ministar vanjskih poslova i europskih poslova Alexander Schallenberg.


Važnost Austrije
Tom odlukom koja je stupila na snagu u ponoć s petka na subotu osobe koje putuju iz regija ili zemalja za koje vrijedi (parcijalno) upozorenje o putovanju još uvijek će pri povratku u Austriju morati predočiti negativan nalaz na SARS-CoV2.
– Uvijek smo govorili da ćemo upozorenja o putovanju zadržati što kraće je moguće, ali onoliko dugo koliko je nužno«, rekao je ministar Schallenberg dodajući kako i dalje vrijedi nedvojbena preporuka da se odustane od svih putovanja koja nisu nužna.
Iz Turističke zajednice Grada Zadra ne skrivaju zadovoljstvo ovom odlukom, premda ističu da ne očekuju nekakve značajnije dolaske u ovom periodu godine s tog tržišta.
– Zadru je Austrija vrlo važna upravo zbog tvrtki koje su bazirane na našem području. Ovo što nas je Austrija skinula s »crvene liste« ne znači potpuno dopuštenje slobodnog prometa roba i ljudi. Svaka osoba koja se vrati nazad u Austriju mora predočiti negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati. Dakle, to ne znači potpunu slobodu kretanja. U kontekstu potpune zabrane, ovo jest nekakvo olakšanje. Realno, na žalost teško da ćemo ostvariti nekakav značajniji promet iako je došlo u najboljem mogućem periodu kada je HTZ organizirala »Tjedan odmora vrijedan«. Radi se o akciji Ministarstva turizma i sporta i HTZ kojom se u tjednu od 16. do 25. 10. 2020. omogućuje svim građanima Hrvatske da posjete i upoznaju druge dijelove naše zemlje uz značajne popuste na sve turističke proizvode, od smještaja, prijevoza, znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja. Cilj je projekta poticanje domaćeg turizma i povećanje turističkog prometa u postsezoni. Dakle, cijena svih usluga, smještaja, odnosno turističkih usluga u Hrvatskoj za strane i domaće goste smanjena je za 50%, istaknuo je Ante Galić iz TZ Grada Zadra dodajući kako su naše interne brojke novooboljelih od koronavirusa u porastu te je u takvoj situaciji jako teško išta organizirati i predviđati jer se stvari mijenjaju iz dana u dan.
S obzirom da svakim danom brojke u Hrvatskoj rastu i nisu pretjerano optimistične, s druge strane stanje u našoj i još nekim županijama je poprilično stabilno, pogotovo u Istri koja je proglašena zelenom oazom na korona karti Europe, sve više zemalja je stava da bi se zbog opstanka gospodarstva odluke o zabranama i restrikcijama prometa ljudi i roba trebale ipak isključivo donositi na regionalnoj razini.


Uvjeti teški za rad
– Mi smo od početka bili zagovornici regionalnog pristupa. Njemačka ima taj regionalni pristup, ali Austrija do sada nije imala. Sada su i oni to uveli te na svom primjeru mogu vidjeti kako to funkcionira. Za sada dobro za nas, ali crne brojke u Hrvatskoj ne pružaju previše optimizma. Ne znamo što će biti, sve se može opet okrenuti na pozitivu za tjedan dana, jednostavno moramo naučiti balansirati u cijeloj ovoj situaciji i prilagođavati se trenutačnom stanju. Brojke u Zadarskoj županiji su još uvijek relativno male, no svejedno, teško je raditi u ovakvim uvjetima, naglasio je Galić.
Podsjetimo, nakon što je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova 17. kolovoza ove godine upozorilo svoje državljane da zbog mogućnosti zaraze koronavirusom ne putuju u Hrvatsku, nastao je opći kaos kako među našim iznajmljivačima, tako i među gostima. Počela su pljuštati otkazivanja rezervacija u ionako krnjoj turističkoj sezoni, koju je naglo sasjekao i presudio joj austrijski premijer Sebastian Kurz, stavljajući područje Hrvatske na crvenu listu zemalja zbog straha da bi povratak njezinih državljana s godišnjeg odmora u Hrvatskoj, koja je u to vrijeme bilježila rekordan broj novozaraženih, mogao pojačati širenje koronavirusa na njezinom teritoriju. Šteta koja je u tom periodu počinjena hrvatskom turizmu, jer su se austrijskim primjerom povele i neke druge države, koje se nisu vodile regionaliziranim uvrštavanjem na crvenu listu, već su to učinile za cijelu državu, neovisno o epidemiološkoj situaciji koja se dosta razlikovala od regije do regije, baš kao i danas, izazvala je i određena politička prepucavanja i to do te mjere da je i sam relativno staloženi ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u izjavi za medije naglasio kako je upravo Hrvatska na početku epidemije imala veliki uvoz zaraženih osoba iz skijališta u Austriji i Italiji te podsjetio kako ljeto brzo prolazi i upozorio kako će ubrzo skijaška sezona kada će oni zvati ljude da dođu, a mi ćemo imati situaciju da propišemo mjere. Iz ovoga se dalo naslutiti kako Hrvatska priprema sličnu »zahvalnicu« Austriji koja se eto okrenula regionalnom skidanju s crvene liste netom pred božićne blagdane iako upravo u ovom trenutku Hrvatska bilježi neslavne crne rekorde po broju novozaraženih osoba koronavirusom.




Pripreme za neizvjesnu sezonu
Za razliku od Austrije, Slovenije, Velike Britanije i Cipra koje su cijelu Hrvatsku stavile u crvenu zonu, Njemačka je ovom bojom označila samo neke naše županije. S obzirom da se broj zaraženih u određenima nedavno smanjio, kako je bilo i za očekivati, njemačka Vlada je Zadarsku županiju izbrisala s ove liste.
Djelatnicima Turističke zajednice Grada Zadra u najizazovnijoj godini do sada predstoje pripreme za iduću, prilično neizvjesnu, sezonu s obzirom da su i prognoze broja oboljelih jednako neizvjesne.
– Imamo nekoliko varijanti o tome kako nastupiti iduće godine jer su nam i sredstva uvelike smanjena, prije svega boravišna pristojba i paušal te moramo snažno nastupiti, budući da će svi naši konkurenti maksimalno iskoristiti situaciju, Grci, Talijani, Španjolci, Bugari i Turci, no za sada idemo dan po dan, zaključio je Galić.
S obzirom na dosadašnje rezultate po kojima su naš grad i županija, unatoč koronakrizi, po broju gostiju bili među vodećima u Hrvatskoj nema sumnje kako će se Turistička zajednica Grada dobro pripremiti barem jednako dobro kao i ove sezone.