Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mala posuda za kistove skriva veliku priču o prijateljstvu i umjetnosti

18.10.2021. 12:49


Mala, a istovremeno snažna porculanska skulptura sa ždralovima Zhonga Fuhonga, dominira istoimenom pop-up izložbom odmah na ulazu u prostoriju Muzeja antičkog stakla u kojoj je izložba upravo u tijeku. Skulptura s motivima borova i ždralova, tradicionalnih kineskih simbola plemenitosti, zdravlja i dugovječnosti zamišljena je kao držač kistova, dimenzija 16 puta 15 centimetara. Obavijena je plaštom izrezbarenim reljefnim likovima i dekoracijama. Skulptura je dar kineskog muzeja, po želji autora, Zhonga Fuhonga, vrhunskog kineskog majstora zadarskom Muzeju antičkog stakla.


Umjetnost ne poznaje granice
Iako je posuda sa ždralovima i sama za sebe dovoljna, razgledavajući nadalje artefakte na izložbi, otkrivamo cijelu veliku priču koja stoji iza te male skulpture. Priču o umjetnosti i prijateljstvu kojima udaljenost, granice, mora i planine koje dijele Zadar i kineski Jingdezhen, nisu prepreka.
Ova pop up izložba otvorena je upravo dvije godine nakon prve izložbe kineskog porculana u Zadru, to jest od potpisivanja Sporazuma o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Muzeja antičkog stakla u Zadru i Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, čime su službeno ova dva muzeja postali »prijateljski muzeji« te će surađivati na raznim područjima.
Uokvireni Sporazum na oba jezika jedan je od izložaka na ovoj aktualnoj izložbi, u vitrini odmah pokraj još jednog dara prijateljskog muzeja – porculanskog tanjura s likom Marka Pola.
Velika vrijednost ovog sporazuma ogleda se u tome što je Muzej kineske keramike u Jingdezhenu najstariji, najveći i međunarodno najznačajniji muzej keramike, s najvećim utjecajem u modernoj Kini. Smješten je u Jingdezhenu, Changjiang okrugu, Jiangxi pokrajini. Sadrži kolekciju od preko 40.000 predmeta, uključujući i više od 500 artefakata od nacionalne i kulturne važnosti.
U Jingdezhanu je pri kraju i izgradnja muzeja carskog pogona za proizvodnju porculana. Na izložbi koja je sad u MAS-u može se vidjeti velika fotografija Muzeja, a također na videozidu kadrovi iz samog muzeja, kao i kadrovi umjetnika Zhonga Fuhonga, na djelu.
To su Zadrani trebali vidjeti u MAS-u i uživo 2019. godine uz otvorenje izložbe »Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana«, otvorene dva dana nakon potpisivanja Sporazuma s Muzejom kineske keramike u Jingdezhenu.


Fuhong – predvodnik očuvanja porculanske tradicije
Nažalost, Fuhong je bio spriječen, ali ispunjena mu je želja da se njegova skulptura trajno pohrani u MAS-u, muzeju koji čuva predmete još iz antičkog vremena i nalazi se u Zadru koji je jedan od najstarijih europskih gradova.
Tehnika kojom je ukrašena donirana skulptura smatra se jednom od najsloženijih tehnika u izradi porculana. Umjetnik Zhong Fuhong slovi za jednog od velikih kineskih majstora i predvodnika u očuvanju kineske tradicije izrade porculana, posebno tehnike rezbarenja. Član je Kineske umjetničke akademije i umjetnik s više od 20 godina karijere.
Sama izrada porculana, rezbarenje i oslikavanje prikazano je fotografijama prilikom ove pop-up izložbe koja će u MAS-u biti otvorena do 21. listopada.
Za vrijeme trajanja ove pop-up izložbe, po upola sniženoj cijeni, od 20 kuna, u muzejskoj suvenirnici se može kupiti katalog izložbe »Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana« iz 2019. godine, koja je održana u sklopu manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma.
»Prijateljski muzeji« i nakon ove izložbe nastavljaju suradnju na područjima razmjene izložbi, međunarodnoj suradnji, akademskom istraživanju, znanstveno istraživačkim projektima, edukaciji osoblja, zaštiti kulturne baštine i promidžbi.