Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na ŠC Višnjik gradit će se dvorana za stolni tenis

18.10.2021. 07:54


Dugi niz godinama stolnotenisači Donata su vodili borbu za svoje mjesto pod suncem. Snašli su ih razni problemi, a onaj najveći je bio mogući gubitak ionako dotrajalog prostora za treninge i utakmice. No, to bi ubuduće trebalo biti stvar prošlosti, jer superligaš STK Donat bi uskoro trebali useliti u svoje nove prostore u sklopu ŠC Višnjik. Dostojne klubu koji je dao mnogo velikih imena hrvatskom sportu i stolnom tenisu. Jedan od najvećih, koji je i bio pokretač svega, pokojni je barba Tomo Amižić (1930. – 2003.). On je osmislio dvoranu na Bagatu, a na njegovu inicijativu je 1971. godine u Zadru igran i prvi turnir najboljih 12 europskih stolnotenisača i to za novčane nagrade. Kasnije je to postalo redovito i cijenjeno natjecanje, koje se održava i danas, sada pod nazivom Top 16.
Kasnije su iz kluba izašli brojni reprezentativci i treneri poput Zorana Primorca, Andreja Gaćine, Milana Štencla, Marija i Lea Amižića, Gorana Radanovića, Davora i Denisa Karlovića…


Zadarske snage
– Barba Tomo je tada napravio vrhunsku dvoranu za treninge i natjecanja nacionalne razine i prema njegovim zamislima trebala bi gotovo identična takva biti izgrađena na ŠC Višnjik. U nju će stati četiri do deset stolova, zavisno o stupnju natjecanja. Velika je stvar za stolni tenis, koji ima bogatu tradiciju u ovom gradu, da nađe mjesto u sklopu ovakvog centra što mu je i najveća prednost. Mogućnosti su ogromne jer se za velika natjecanja mogu koristiti i ostale dvorane i tereni, a sve je vrlo blizu i funkcionalno. Tu na 205 tisuća metara kvadratnih imamo 25 zatvorenih objekata, bazen, trim staze, atletske staze, teretane, po uvjetima smo najjači u Hrvatskoj i to bez konkurencije – istaknuo je Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik.
Osim košarkaške dvorane koja nosi ime velikana Krešimira Ćosića, koja je ujedno i polivalentna dvorana s još četiri dvorane unutar nje, tu su još zatvoreno bazensko plivalište, deset teniskih terena, veliko travnato igralište, tartanska staza sa šest pruga, skakalište u dalj, skakalište skoka u vis, bacalište za kuglu i koplje, tartanska staza za zagrijavanje, tartanska trim staza, sprave za street work, četiri terena za mali nogomet s umjetnom travom, tereni za odbojku, košarku, badminton, rukomet, klizalište, koturaljkalište, gimnastička dvorana, dječji park, poligon, park za pse itd.
– Mi idejni projekt imamo i sve bi trebalo uskoro krenuti. U najbolju ruku otvaranje bi trebalo biti u veljači 2022., a najkasnije do lipnja 2022. Riječ je o montažnoj dvorani površine do 500 m2, koja se izgradi u nekih 60 do 90 dana. Cijena projekta bi bila oko 1.5 milijuna kuna, ali točno ćemo znati nakon što se sve završi. Što se tiče imena ne znam hoće li se zvati po barba Tomi. To bi sigurno bio logičan slijed događaja i to će sigurno biti moj prijedlog prema gradu Zadru.
Ovaj projekt bi bio veliki zamašnjak STK Donat da se vrati na stare staze…
– Svakako, klub ima veliku tradiciju i niz ljudi koji su značajni za ovaj sport. Ujedinile su se zadarske snage, Zoran Primorac je mnogo pomogao i nastavit će pomagati, a ja ću sa svoje pozicije pomoći maksimalno koliko budem mogao, ponajprije s infrastrukturom – zaključio je Denis Karlović.
Logično, iz kluba jedva čekaju ući u nove prostore na ŠC Višnjik.


Brojne mogućnosti
– Nama ova dvorana znači sve, klub će opstati i samo može ići prema boljem. Ovo je jedino što nam je trebalo, dobit ćemo prekrasnu namjensku dvoranu. Trenutačno smo u staroj dvorani na Bagatu, koja je derutna. Nadali smo se ovako nečemu i vjerujemo da je stolni tenis zaslužio ovako lijep i funkcionalan prostor. S ovim projektom i na ovoj lokaciji otvaraju nam se brojne mogućnosti, poput organiziranja manjih i većih turnira, kampova, priprema itd. Kao klub smo krenuli ispočetka, pandemija je učinila svoje i već trenira dvadesetak najmlađih stolnotenisača i stolnotenisačica. Imamo jednu dobru priču, oko kluba smo okupili stariju poznatu generaciju, a tu su i ovi mlađi bivši reprezentativci poput Ive Čukovića, predsjednik kluba, Vjekoslava Rakvina, potpredsjednik kluba i Daniela Mijatovića, koji igra za seniorsku momčad. Hvala svima koji su se uključili i koji pomažu, hvala i HSTS-u, predsjedniku Zlatku Pospišu i direktoru Renatu Čengiću – istaknuo je Davor Karlović. (Pripremio Š. ĆURKO/Izvor: hsts.hr)
Nema reprezentacije bez Zadrana
Davor Karlović otkrio je jednu zanimljivu informaciju.
– Od osnutka Republike Hrvatske u sastavu seniorske muške reprezentacije uvijek je igrao barem jedan Zadranin. Znalo ih je biti i četiri. Na Europskom prvenstvu 1992. u Stuttgartu boje naše zemlje branili su Zoran Primorac, Denis Karlović i ja, dok je trener bio Goran Radanović.
Znači treba uskoro očekivati novog Zadranina u reprezentaciji?
– Nadam se da će netko iskočiti kroz 5-6 godina.
(Pripremio Š. ĆURKO/Izvor: hsts.hr)