Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Turističke informacije dostupne i osobama s invaliditetom

18.10.2021. 11:30


Proteklih dana Muraj je obogaćen s još sadržaja, većinom u CorTen materijalu, nalik na ruzinavo željezo koji je podijelio mišljenja građana. Što god tko mislio, novi sadržaji se uklapaju s dosadašnjim i imaju važniju ulogu od estetske, a to je da turizam i turističke informacije budu dostupne svima pa tako i ranjivim skupinama društva, osobama s invaliditetom.


Edukativna šetnica
Nabava i instalacija ove opreme obavlja se u sklopu projekta Tourism4All, program Interreg Italy – Croatia CBC 2014-2020, u kojem Grad Zadar sudjeluje kao partner.
Kako doznajemo od Josipa Milića, voditelja Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata u gradskom Odjelu za EU fondove, postavljena je signalizacija ulaza na Bedeme zadarskih pobuna, signalizacija osnovnih elemenata te ulice, zatim interpretacija prilagođena slijepim i slabovidnim osobama na ogradi bedema te je izrađena edukativna šetnica.
– Signalizacija ulaza na bedeme se sastoji od totema, zidne i podne signalizacije sukladno odabranoj lokaciji. Na zidnoj i podnoj signalizaciji nalaze se osnovne informacije, dok totemi sadrže uvod u interpretaciju fortifikacijskog sustava grada Zadra. Signalizacija osnovnih elemenata Bedema zadarskih pobuna je osmišljena kao podna signalizacija elemenata s prikazom gdje se trenutno nalazi posjetitelj, rekao je Milić.
Na horizontalnom dijelu ograde, kako govori Milić, apliciranjem naljepnica za vanjsku upotrebu, interpretacija se prilagođava slijepim i slabovidnim osobama. A ne narušavaju se postojeći elementi.


Vrijednost radova 191.000 kn plus PDV
– Ova jednostavna intervencija ima veliki potencijal kontinuiranog nadograđivanja sadržaja prilagođenog ranjivim skupinama. Izrađena je i edukativna šetnica koja je osmišljena kao jedinstveno mjesto interpretacije zadarskih fortifikacija, koja potiče na razgledavanje ostalih znamenitosti grada te je dizajnom prilagođena svim ranjivim skupinama koje nemaju mogućnost obilaska zahtjevnijih lokacija, rekao je Milić.
Vrijednost radova je 191.000 kn plus PDV, a izvodi ih zajednica ponuditelja Argentin montaža d.o.o. i Tactile Studio UG.
– Što se tiče ovih radova na Bedemima zadarskih pobuna, oni predstavljaju glavnu aktivnost projekta Tourism4All. Od ostalih dosad odrađenih aktivnosti, izvršena je prilagodba web stranice Turističke zajednice grada Zadra osobama s invaliditetom te je izrađena brošura sa smjernicama za turističke dionike o ophođenju s gostima s poteškoćama. Cilj projekta je razviti i promovirati prekograničnu mrežu turističkih destinacija pristupačnog turizma. Unaprjeđivanjem pristupačnosti prirodnih i kulturnih znamenitosti odabranih destinacija te promocijom novih turističkih usluga poticat će se socijalna uključenost osoba u nepovoljnom položaju ili s posebnim potrebama (osobe s invaliditetom, starije osobe…), ali i smanjiti sezonalnost, zaključio je Milić.