Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iz maslinika teče ulje za školsku kuhinju

Autor: Jelica Farkaš

17.11.2008. 23:00
Iz maslinika teče ulje za školsku kuhinju


Protekle godine ubrali smo oko 90 kilograma maslina, a od toga smo imali 12 litara ulja, kazao je profesor Pave Valeri te dodao kako se upravo to ulje koristi u kabinetu gdje svoj praktični dio nastave obavljaju mladi kuhari ove škole
Jučerašnji dan bio je posebno zanimljiv za neke od učenika Srednje škole Biograd.
Naime, umjesto obveznih satova u učionici polaznici drugih razreda srednje škole strukovnog usmjerenja kuhar konobar imali su zadatak obrati masline u školskom dvorištu.
Mali školski maslinik s 20 stabala dobro je rodio ove godine te će, prema slobodnoj procjeni mladih berača, ubrati preko 100 kilograma maslina. Od sorti maslina u školskom masliniku najzastupljenija je domaća orkula ili oblica, a ima nekoliko stabala talijanskih sorti leccino i pendolino koje su dobra kombinacija domaćoj sorti jer su dobri oprašivači. U berbi maslina učenicima su pomagali ravnatelj škole Božo Došen te profesori i mentori Renata Polegubić Vlaše i Pave Valeri, a pomoć su ponudili i ostali djelatnici.
– Protekle godine ubrali smo oko 90 kilograma maslina, a od toga smo imali 12 litara ulja, kazao je profesor Pave Valeri te dodao kako se upravo to ulje koristi u kabinetu gdje svoj praktični dio nastave obavljaju mladi kuhari ove škole.
Iako je ova godina relativno slaba za mnoge maslinare, za biogradske srednjoškolce ona je bolja od prošlogodišnje. Naime, tijekom godine pa čak i preko ljeta, o masliniku se vodila konstantna briga te se u vrijeme dužih sušnih razdoblja zalijevao, a rezultat toga je da je svako stablo dalo bogat te lijep i sočan plod, kazao je ravnatelj Došen, dodajući kako je ovogodišnji planirani urod od preko 100 kilograma, realan kao i da će se njegovom preradom dobiti oko 15 litra ulja koje će se, kao i do sada, koristiti isključivo u školskoj kuhinji.