Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Porast nasilja u obitelji

Autor: Teuta Babajko Jamičić

17.11.2008. 23:00
Porast nasilja u obitelji

Foto: Zvonko KUCELIN



Dakako da porast nasilja u obitelji traži otvaranje novih skloništa, utočišta za žrtve. No, s obzirom na svjetsku krizu koja je ostavila tragove i u Hrvatskoj, trenutačno su mogućnosti za otvaranje novih utočišta svedene na minimum. Shodno tome, treba poraditi na programima prevencije nasilja i to od najranije dječje dobi, govori Gordana Markulin Ježina
Prema odluci Ujedinjenih naroda iz 1999., svake godine 25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojim se želi ukazati na potrebu većeg informiranja građana i senzibiliziranja javnosti u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Statistike naime, pokazuju da su različiti oblici nasilja, pa tako i nasilje u obitelji, a posebno nad ženama, u zabrinjavajućem porastu, a i ti su podaci samo djelomični jer većina slučajeva nasilja ostaje neregistrirana.
U obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uključit će se i zadarska Udruga za pomoć ženi i djetetu “Duga”, i to tiskanjem brošura i plakata vezanih za problematiku nasilja nad ženama i u obitelji, koje će 25. studenoga biti distribuirane diljem Zadarske županije.
Prevencija od vrtića
Prema riječima Gordane Markulin Ježine, koordinatorice Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć ženi i djetetu “Duga”, brošure i plakati vezani uz problemtiku nasilja nad ženama i obitelji, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dakle 25. studenoga bit će distribuirani diljem Zadarske županije, i to u odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama te drugim javnim institucijama.
– Svakodnevno smo svjedoci porasta nasilja u društvu, ono se događa svagdje oko nas, u obitelji, školi, na ulici… Upravo zbog toga dužni smo upozoriti na porast nasilja u društvu, stavljajući naglasak na prevenciju nasilja, s kojom treba početi od najranije dječje dobi, dakle već u vrtiću, govori Gordana Markulin Ježina te nastavlja da će brošure i plakati, koje će “Duga” tiskati u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u obitelji, doći u svaki kutak Zadarske županije, osobito u zadarsko zaleđe, koje je zatvorena sredina te kao takvo treba senzibilizirati na problematiku nasilja nad ženama i u obitelji općenito, jer se i tamo ono događa.
Zbog porasta nasilja u obitelji sve izraženija je potreba za otvaranjem novih skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, kojih ima svega pet u Hrvatskoj. Uz zadarsku Malu kuću, u kojoj je trenutačno svoje utočište pronašlo pet korisnica s djecom, a dolazak još jedne se očekuje tijekom sljedećih dana, skloništa s tajnim adresama postoje i u Osijeku, Rijeci, Zagrebu i Varaždinu. Sigurne kuće nalaze se na tajnim adresama i u pravilu pružaju utočište žrtvama obiteljskog nasilja iz drugih sredina, kako bi što dalje bile od svojih zlostavljača. Iz toga razloga i u skloništu u Zadru, u principu, nema žena sa zadarskog područja.
– Nakon što je u skloništu rekonstruiran dotrajali sustav odvodnje, u Maloj kući su osigurani svi uvjeti za boravak korisnica s djecom koje su žrtve obiteljskog nasilja. U zadarskoj Maloj kući, koja ima mogućnost prihvata 11 osoba, trenutačno boravi pet korisnica s djecom, a kroz koji dan očekujemo dolazak još jedne stanarke, govori Markulin Ježina te nastavlja kako vjerojatno ni preostala dva slobodna mjesta u zadarskoj Maloj kući neće dugo ostati prazna, već će tu utočište pronaći nove žrtve obiteljskog nasilja.
Korijeni nasilja
Podsjetimo, prema pravilima kuće u skloništu žrtve nasilja, najčešće žene s djecom, ostaju šest mjeseci, iako se taj rok pod posebnim uvjetima i uz odobrenje Ministarstva zdravstva može produžiti i na godinu dana. Žrtve nakon dolaska u sklonište prolaze liječnički i psihijatrijski pregled, a na raspolaganju im je i pomoć različitih stručnjaka, poput psihologa, defektologa, pravnika i socijalnih radnika. Sigurnu kuću korisnice napuštaju tek kada osiguraju osnove za egzistenciju, što im se unutar šest mjeseci ili najviše godinu dana omogućava kroz pohađanje različitih edukacija i tečajeva, primjerice, na zadarskom Pučkom sveučilištu.
Pomoć žrtvama obiteljskog nasilja uključuje i suradnju sa zadarskim Centrom za socijalnu skrb, Caritasom i policijom. Financijsku podršku Mala kuća ima od Grada Zadra i Zadarske županije, a zbog sve većih potreba koje su posljedica porasta obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, Udruga “Duga” se javlja i na različite natječaje i to ne samo na lokalnoj, nego i na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
– Dakako da porast nasilja u obitelji traži otvaranje novih skloništa, utočišta za žrtve. No, s obzirom na svjetsku krizu koja je ostavila tragove i u Hrvatskoj, trenutačno su mogućnosti za otvaranje novih utočišta svedene na minimum. Shodno tome, treba poraditi na programima prevencije nasilja i to od najranije dječje dobi, naravno na djeci prihvatljiv način. Ipak, naglasak treba staviti na obitelj, gdje sve i počinje, stoga roditelji trebaju biti primjer djeci jer ona kopiraju njihovo ponašanje. Iz istog razloga, roditelji trebaju obratiti pozornost na crtiće i komjutorske igrice koje obiluju nasilničkim sadržajima, a djeca su ih sklona kopirati, kaže Markulin Ježina, zaključujući kako korijeni nasilja najčešće leže u obitelji, zbog čega roditelji trebaju imati ključnu ulogu u prevenciji nasilništva.


 ŽENE SE OHRABRILE


Prije deset godina, kada je Udruga za pomoć ženi i djetetu “Duga” tek započela s radom, pozivi žrtava nasilja koje su se obraćale za pomoć na SOS-telefon, bili su rijetki. Tjedno ih je bilo jedan do dva, dok su posljednjih godina, a naročito zadnjih nekoliko mjeseci pozivi učestali. No, iako se taj porast tumači rastom nasilja, prema riječima Gordane Markulin-Ježine, svakako je to ipak i očitovanje promjene u svijesti građana koji postaju hrabriji u prijavljivanju nasilja.
– Iako je nasilje u porastu, njegovu prijavljivanju definitivno doprinosi preokret u samom društvu, točnije osviještenost koja je sve veća. Zbog prisutnosti medija, napisa o nasilju i senzibiliziranju građana, stvorila se klima u kojoj su se žene ohrabrile i sve više se javljaju na SOS-telefon tražeći pomoć, kaže Markulin-Ježina te ističe da, iako su u većini slučajeva žrve nasilja žene, u posljednje vrijeme u “Dugu” se javljaju i zlostavljani muškarci.
Žrtve nasilja često se boje ikome govoriti o svom problemu, bilo da se radi o fizičkom, psihičkom ili drugom obliku nasilja, stoga ih Gordana Markulin Ježina, poziva da se jave u “Dugu”, gdje će ih stručnjaci rado saslušati i pružiti pomoć.
U udruzi “Duga” je anonimnost potpuno zajamčena, a svi savjeti su potpuno besplatni. Svi kojima treba pomoć mogu se javiti na SOS-telefon 332-059, mail adresu: [email protected], a na raspolagnju su im i web stranice udruge: www.zadar-duga.hr.