Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Probuđene bukovačke uspomene

Autor: Mile Marić

17.11.2008. 23:00
Probuđene bukovačke uspomene


Da se u Bukovici i Ravnim kotarima pjeva hrvatska pjesma i pleše narodno kolo, pokazali su članovi KUD-a “Branimir” iz Benkovca koji su bez glazbene pratnje pjesmom ispunili prostor i srca domaćina, KUD-ova “Izvor” i “Šokadija” budeći uspomene na običaje Dalmatinske zagore
KUD “Branimir” iz Benkovca kao jedno od centralnih kulturno-umjetničkih društava s područja Bukovice i Ravnih kotara redovito diljem Hrvatske promovira običaje svog rodnog zavičaja. Na poziv KUD-a “Izvor” iz Donje Motičine kraj Našica i KUD-a “Šokadija” iz prigradskog naselja Bocanjevaca iz Belišća spremno su se uputili na krajnji istok Hrvatske.
I kako uvijek biva na susretima i druženjima, članovi KUD-ova su se međusobno upoznali i sprijateljili. Pravo druženje i upoznavanje između članova društava može se osjetiti tijekom nastupa što se i dogodilo.
Prva večer zajedničkog nastupa održana je u Donjoj Motičini kraj Našica kod KUD-a “Izvor”, a druga večer kod KUD-a “Šokadija” iz prigradskog naselja Bocanjevci iz Belišća.
Slavonska pjesma, slavonsko kolo i slavonski običaji KUD-ova “Izvor” i “Šokadija” ispunjavali su prostore društvenih domova Donje Motičine i Bocanjevaca, no pjesma, običaji i kolo članova KUD-a “Branimir” posebno su uveselili posjetitelje, ljubitelje narodne baštine.
Da se u Bukovici i Ravnim kotarima pjeva hrvatska pjesma i pleše narodno kolo pokazali su članovi KUD-a “Branimir” iz Benkovca koji su bez glazbene pratnje pjesmom ispunili prostor i srca domaćina budeći uspomene na običaje Dalmatinske zagore.
Za svoje domaćine članice KUD-a “Branimir” Benkovac pripremile su iznenađenje i izvele svima dobro poznatu jednočinku “Ispovijed” u ulozi Tine Erceg dobitnice Šokačkog oskara. Što je narodna pjesma bez zvuka gusala i nezaboravnog guslara Dane Jurića. Svoj doživljaj nastupa KUD-a “Branimir” iznio nam je poznati umjetnički fotograf Branko Antunović.
– Kada su momci i cure našeg KUD-a Branimir iz Benkovca stajali na bini, a Dane ispred njih sjedio i uz zvuke gusala pjesmom pozdravljao našeg legendarnog generala Antu Gotovinu, kao i sve branitelje Domovinskog rata to je izgledalo veličanstveno, ponosno, istaknuo je Antunović.
U tom trenutku publika je od najmlađeg djeteta do najstarijeg čovjeka u istom trenutku jako zapljeskala i pljesak neobično dugo zadržala.
Izvodeći pjesmu “Zaljubljena djeva” članicama KUD-a “Branimir” pridružili su se članovi KUD-ova “Izvor” i “Šokadija”, a u zajedničkoj izvedbi “Croatio iz duše te ljubim” pridružili su im se i brojni posjetitelji.
Dvodnevnim nastupom članovi KUD-a “Branimir” obogatili su duše svih onih koji su ih slušali, a posebno duše članova domaćih KUD-ova, u kojima su otkrili i stekli prijatelje.