Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski otoci sele na Bili brig

Autor: Ivana Burica

17.11.2008. 23:00
Zadarski otoci sele na Bili brig

Foto: Filip BRALA



Vijećnici Grada Zadra će na sjednici zakazanoj za četvrtak odlučivati o promjeni sjedišta Osnovne škole Zadarski otoci.
Sjedište navedene škole tako više neće biti u Medulićevoj 2 već u Šibenskoj 12, odnosno u prostoru Osnovne škole Bili brig koja bi svoja vrata učenicima trebala otvoriti početkom drugog polugodišta tekuće školske godine.
Prelazak sjedišta u školu na Bilom brigu bit će vrlo važan i za unaprjeđenje tzv. nastave na daljinu, odnosno za održavanje pojedinih stručnih predmeta preko videokonferencijske veze.
Podsjetimo da je opremu za nastavu na daljinu osiguralo Ministarstvo prosvjete koje je za to angažiralo tvrtku CARnet te je oprema krajem prošle godine montirana u OŠ Petra Preradovića te u školama u Velom Ižu i Silbi, a nekoliko mjeseci kasnije i na Olibu. Još treba nabaviti i montirati opremu za škole u Molatu i Premudi.
OŠ Petra Preradovića odabrana je kao škola suradnik za nastavu na daljinu dok se ne otvori škola na Bilom brigu.
Ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci Branko Matulina nada se da će upravo preseljenjem sjedišta na Bili brig i početkom rada tamošnje škole nastava na daljinu doživjeti svoju punu primjenu.
– Nastava na daljinu još uvijek nije zaživjela budući da se još svi njeni sudionici nastavnici u Zadru kao i oni na otocima educiraju o novom načinu rada. No kad se konačno stacioniramo na Bilom brigu, vjerojatno će se stvari pokrenuti. Nastava na daljinu prvenstveno će biti korisna za nastavu iz stručnih predmeta kao što su, primjerice fizika, kemija i biologija budući da zbog malog broja učenika u otočnim školama nismo u mogućnosti angažirati nastavnike iz svih predmeta. Tako će se, primjerice u vrijeme dok se u školi na Bilom brigu bude odvijao sat kemije, u nastavu videovezom uključiti učenici u otočnim školama koji će moći vidjeti i čuti sve što se tijekom sata događa u Zadru. Istovremeno će i učenici kao i nastavnik u Zadru vidjeti njih pa će otočnim učenicima biti omogućeno aktivno sudjelovanje u nastavi.
Nastava preko videoveze neće se, naravno, odvijati svaki sat, ali barem nekoliko puta kada je to, posebno kad se vrše razni eksperimenti, zaista neophodno, kazao je ravnatelj Matulina.
On ističe da je ovakav oblik nastave djeci jako zanimljiv. Posebno malim otočanima kojih je u nekim školama tek jedno ili dvoje pa će na ovaj način imati prilike komunicirati sa svojim vršnjacima u Zadru.
Čak se planira, doznajemo od Matuline, otočnim učenicima omogućiti da barem jedan dan u školskoj godini nastavu pohađaju na Bilom brigu. Tako bi djeca mogla steći dojam o tomu kako funkcionira nastava u velikim razredima, što će im biti dragocjeno iskustvo pri prelasku u srednju školu.
Inače Osnovnu školu Zadarski otoci u ovoj školskoj godini pohađa ukupno 28 učenika. Od toga ih je većina, njih 22, u Velom Ižu. Škole u Molatu i Silbi pohađa tek po dvoje učenika, a u školskim zgradama Premudi i Olibu sjedi tek po jedan učenik.
Ravnatelj Matulina navodi da broj učenika na zadarskim otocima polako, ali ustrajno opada. Što se pak tiče nastavničkog kadra koji je spreman raditi na udaljenim i slabo naseljenim otocima, njih je lakše pronaći nego nekad. Iz toga se da zaključiti da je problem nezaposlenosti nastavnika veći nego nekad pa se nastavnici između nezaposlenosti i života u gotovo pustim otočnim mjestima radije odlučuju za ovo drugo.