Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mali dioničari strahuju od neprijateljskog preuzimanja Hotela Zadar

Autor:

17.11.2009. 23:00
Mali dioničari strahuju od neprijateljskog  preuzimanja Hotela Zadar

Foto: Adam VIDAS



I u HFP-u, koji je drugi najveći vlasnik s udjelom od 11,15 posto, 6. su studenoga izrazili brigu za svojom, odnosno imovinom građana RH. Zbog crnih prognoza na Glavnoj skupštini pojavio se veliki broj dioničara čija su stajališta bila suprotna od Uprave i Nadzornog odbora što je na kraju rezultiralo otkazivanjem sjednice
Uprava tvrtke Hoteli Zadar zajedno s Nadzornim odborom pokušat će ponovno smanjiti vrijednost temeljnog kapitala tvrtke s 58,5 na 1,5 milijuna kuna na Glavnoj skupštini dioničara čije je održavanje najavljeno za petak. Prvi pokušaj rušenja temeljnog kapitala bio je planiran na izvanrednoj Skupštini koja se trebala održati 6. studenog, ali je propao jer je ona otkazana. Otkazana je jer se nije pojavio većinski vlasnik Milan Miletić koji preko svoje američke tvrtke Alpine Hotel Associates LLC iz New Yorka drži udjel od 52,51 posto.
Smanjenje temeljnog kapitala trebalo se izvršiti smanjenjem nominalne vrijednosti dionice s 377,50 na 10 kuna. Ovaj potez u tvrtci objašnjavaju dosadašnjim akumuliranim gubitcima koji iznose dvadeset milijuna kuna. Ostatak temeljnog kapitala (do 1,5 milijuna kuna) bio bi vjerojatno prenesen u rezerve s kojim bi se u budućnosti plaćali gubitci u poslovanju.
Trenutačna tržišna cijena dionica Hotela Zadar, koja se formira na Zagrebačkoj burzi, iznosi 200 kuna. Međutim, realno je za očekivati da bi drastičan pad nominalne cijene za više od 37 puta bio snažan signal tržištu koje na koncu može odgovoriti padom tržišne cijene dionice s kojom se ionako malo trguje na burzi.
Od ovoga scenarija strahuju najviše mali dioničari. I u HFP-u koji je drugi najveći vlasnik s udjelom od 11,15 posto, 6. su studenoga izrazili brigu za svojom, odnosno imovinom građana RH. Zbog crnih prognoza na Glavnoj skupštini pojavio se veliki broj dioničara čija su stajališta bila suprotna od Uprave i Nadzornog odbora što je na kraju rezultiralo otkazivanjem sjednice.
Navodno se većinski vlasnik Milan Miletić u tom trenutku nalazio u hotelskoj sobi, ali nije želio izaći na skupštinu jer mu je dojavljeno kako neće imati dovoljno ruku za izmjene statuta društvo u koju spada i smanjene nominalne cijene dionice. Za donošenje statutarnih odluka treba imati najmanje 75 posto dionica (glasova) od svih prisutnih na skupštini.


 TEMELJNI KAPITAL SMANJEN NA VRIJEDNOST PET SOBA


Glavno pitanje koje mali dioničari postavljaju jest kako tvrtka u čijem se sastavu između ostalog nalaze hotel Kolovare, bivši hotel Zagreb, poslovna zgrada Lanterna, dio zgrade stare Tvornice duhana Zadar, teresa bivšeg Hotela Beograd (za koju se spori s Gradom Zadrom) može smanjiti temeljni kapital na vrijednost “pet hotelskih soba”.
Prema njihovim saznanjima, Miletić nakon smanjenja kapitala namjerava dokapitalizacijom u društvo uložiti približno pet milijuna eura ili oko 35 milijuna kuna čime bi postao vlasnik više od 75 posto dionica i mogao nesmetano upravljati tvrtkom, osobito objektima na atraktivnim lokacijama. Milan Miletić navodno je zajedno s predsjednikom Uprave Ivom Devićem vlasnik tvrtke Dević Miletić d.o.o. koja je vlasnik 5,01 posto dionica Hotela Zadar.




 U NADZORNOM ODBORU I BOŽO ČOLAK


Nadzorni odbor od pet članova stoji Hotele Zadar više od 820.000 kuna, što čini oko 3 posto ukupno ostvarenih prihoda u lanjskoj godini.
Nadzorni odbor sačinjavaju tri člana obitelji Miletić koji žive u SAD-u. U NO-u se nalazi i Branimir Dević, inače sin predsjednika Uprave Ive Devića te Božo Čolak.