Mi smo Zadar

Slika korisnika admin
Autor: 
jeremija2
Filip BRALA
Autor knjige "Moj Zadar" - Ivica Đovani Matešić Jeremija

Predstavljanjem  knjige "Mi smo Zadar" Ivice  Đovanija Matešića Jeremije  započelo je obilježavanje Dana grada Zadra. U foajeu Hrvatske kazališne kuće Zadar  sinoć se okupilo veliko  mnoštvo Jeremijinih prijatelja, suboraca i svih onih koji  cijene njegovo pisanje.

U ime izdavača okupljene  je pozdravio direktor Zadarskog lista Damir Maričić zahvalivši Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, Tankerskoj plovidbi i Turističkoj zajednici na  potpori pri tiskanju knjige.  Maričić je istaknuo kako je  upravo Zadarski list mjesto  gdje je Jeremija imao priliku  ispisivati kolumne iz kojih je  nastala ova knjiga.

Matešićeve kolumne izlaze  redovito u prilogu Magazin  Zadarskog lista te je nekoliko  prigodnih riječi uputila urednica priloga Marija  Knežević. Prisjetila se vremena kad je Matešić počeo pisati  kolumne u Zadarskom listu,  istaknuvši kako se od tada  svake srijede željno iščekuje  mail s njegovim tekstom.

Svoj osvrt na Matešićevu  knjigu iznio je Serđo Dokoza  istaknuvši kako su Đovanijeve  knjige u početku bile jedno  svjedočanstvo, dok danas  imaju sasvim drugu dimenziju. Danas su one tu, kazao  je, da se ne zaboravi, da se ne  iskrivljuje što je bilo, poziv da  se obrani što je obranjeno.  Dokoza ističe Matešićevo  nastojanje da uvijek bude u  tijeku pa i u vremenu kad je iz  Rima slao kolumne. Dokoza  je Matešića usporedio s Krležom, s tim da Matešićevi  junaci znaju protiv koga se  bore, s kojim ciljem idu u  rat.

- Jeremija donosi duh onog  vremena kojeg smo skoro zaboravili. Danas se ponovno  dijeli na vlaje i bodule, ove i  one. Toga za vrijeme rata nije  bilo i Jeremija se bori protiv  toga, kazao je Dokoza istaknuvši upravo Jeremijinu povezanost s gradom te neizbježnu arbanašku kroniku.

Pavao Jerolimov istaknuo  je kako su Matešićevi tekstovi potresno svjedočanstvo jednog vremena, višeslojni.

- Mogu se čitati i kao ratni  dnevnici, i kao memoarski zapisi, i kao dokumentarno štivo... No, kako god ih čitali oni  su vjerodostojni, moralni, domoljubni, emocionalni, istaknuo je Jerolimov. Napomenuo je kako su Matešićeve  knjige važan doprinos hrvatskoj književnost o Domovinskom ratu, ali isto tako i o  postratnom vremenu suvremene Hrvatske. Štoviše, gledano s književnog stajališta,  ističe Jerolimov, Matešić je  nadrastao prolaznost pisca-kroničara, zapisivača svoga  doba i više nego uvjerljivim  pri pripovjedačkim iskazima,  autentičnim, osebujnim i originalnim, jamačno se uvrstio u  antologiju i vodeća imena hrvatske ratne proze od Brne  Karnarutića do današnjih dana.

Promociju Matešićeve knjige svojim nastupom uveličali  su klape Pieta i Donat, a  ulomke iz knjige čitali su Nada Vitas, Nevio Paleka Soro i Đovani Matešić  Jeremija.

 OD KOLUMNI DO KNJIGE

Budući da su kolumne nastale u Zadarskom listu nekoliko prigodnih  riječi uputio je Luka Perić, glavni urednik.

- Đovanijeva knjiga nastajala je kroz kolumne objavljene u Zadarskom  listu, no nju nikako ne možemo doživjeti tek kao knjigu kolumni.  Matešićev diskurs puno je širi od prostora jedne kolumne, raste pod  njegovim riječima pa je tako od vremena kad je knjiga predana u tisak do  danas već napisano toliko da bi se već sutra mogla otisnuti još jedna  manja knjižica uz ovu. Ove kolumne u samom su početku zamišljene kao  put prema konačnom cilju, a to je ova knjiga, umjetničko djelo, koje će u  domovima živjeti puno godina nakon objavljivanja, istaknuo je Perić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika perak
VIDIM KORICE SU ILUSTRIRANE SRPSKIM GRBOM.ZADARSKI KRLEŽA OBJAVIO NECRTANI STRIP.VRHUNSKI TEKSTOVI KAO NPR."MIRNO JE.KRAJOLIK.PASU KRAVE.LIVADA.OPASNA TIŠINA.FIJUČE.EKSPLOZIJA.KRAVA.MRTVA.GRANATA.ŠOK.ZINUH UKOČENO.EKSPLOZIJA.KRALJI IZMET.POGODI MI U USTA.UH OSTALO SLATKO..."GENIJALNI ZADARSKI KRLEŽA ALI I RATNI PROFITER KOJI JE DOBIO KAO NAVODNI BRANITELJ 20.000 DEM UZ OBEZU DA SE NEMOŽE ZAPOSLITI U DRŽAVNIM SLUŽBAMA NAJMANJE 5 GODINA ALI ZA SAMO NEKOLIKO GODINA ON SE ZAPOSLI.OTVORIO JE UJEDNO I KAFIĆ ALI NIJE POREZA DRŽAVI PLATIO DO DANAS. NIJE TO SVE NEGO PREKO "PUKOVNIKA I NE POKOJNIKA" PAVLA KALINIĆA USPIO JE DA GA MESIĆ POŠALJE ZA VOJNOG ATAŠEA U ITALIJU I AKO JE POTPUNO NEKOPETENTAN ZA TU DUŽNOST.OBJAVLJUJE ON SVOJE BEZVEZARIJE ALI NEMOGU ZATO ONI KOJU IMAJU ŠTO PISATI I ZNAJU ZA RAZLIKU OD OVE NIŠTARIJE.