Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stanovnici dobivaju duple uplatnice

Autor:

17.11.2009. 23:00
Stanovnici dobivaju duple uplatnice

Foto: Alenka FESTINI



Grad Pag nam održava javnu rasvjetu, paško komunalno društvo nam odvozi smeće. Čula sam od nekih susjeda da su dobili uplatnice za komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor istovremeno od Grada Paga i Općine Kolan. No, oni su rekli da i dalje plaćaju Gradu Pagu, a Općini Kolan su uputili žalbu, kaže stanovnica naselja Sveta Marija


Grad Pag i Općina Kolan već sedam godina vode “tihi rat” oko svojih granica. Sporna područja Sv. Marije i Sveti Marko prema Statutu Općine Kolan pripadaju ovoj Općini. No, Odlukom Sabora RH donesenom 2002. godine ta područja su pod sustavom grada Paga. Cijela priča oko granica ove dvije otočne lokalne samouprave nastala je prije sedam godina, točnije 2002. godine kada se Kolan odvojio od Grada Paga i dobio Status Općine.
Podjelu teritorija koju je u svom Statutu krojila Općina Kolan u Gradu Pagu smatraju neprihvatljivom i protivnom odluci Sabora koji je kao granicu između dvije jedinice lokalne samouprave odredio granicu naselja. Točnije rečeno, Kolan se drži katastarskih granica, dok je zakonodavno tijelo podjelu Kolana i Paga riješio granicama naselja.
 U slučaju primjene katastarske granice Općini Kolan bi pripala naselja Šimuni, Sveta Marija i Sveti Marko koja su sada sastavni dio Grada Paga i u tome je problem. Grad Pag  se svakako drži zakona kao zadnje riječi i ne želi prepustiti svoje područje. S druge strane, u Općini Kolan smatraju da su granice katastra jedino pravedno rješenje jer potvrđuju stvarno vlasništvo nad spornim područjima. Općina Kolan je do posljednjih lokalnih izbora bila vrlo blizu dobivanja mjesta Šimuni u kojem se nalazi veliki kamp i ACI marina i koje ostvaruje gotovo 300.000 noćenja u turističkoj sezoni.
Naime, prije nekoliko godina u Šimunima je bila pokrenuta inicijativa za izdvajanje od Grada Paga i pripojenje Općini Kolan, međutim, nakon lokalnih izbora ta je inicijativa zaustavljena. Dogovorom s novom gradskom vlašću mještani Šimuna su na Zboru mještana odlučili ostati u sastavu Grada Paga.
Naime, Sveti Marko i Sveta Marija su nova naselja sa samo nekoliko stalnih stanovnika i pedesetak kuća za odmor. Nalaze se na obalnom dijelu Paške uvale i dodiruju rubni dio grada Paga. U paškoj gradskoj upravi navode da naselja Sveta Marija i Sveti Marko ne mogu biti sporna jer pripadaju Gradu Pagu. Vlasnica kuće na Svetoj Mariji, jedina koju smo, pored brojnih zatvorenih kuća, uspjeli pronaći, kaže da je čula za rasprave o tome kome pripadaju Sveta Marija i Sveti Marko.
– Čula sam za to, ali sve je kako je bilo i prije jer komunalnu naknadu i ostale komunalije plaćamo Gradu Pagu. Grad Pag nam održava javnu rasvjetu, paško komunalno društvo nam odvozi smeće. Čula sam od nekih susjeda da su dobili uplatnice za komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor istovremeno od Grada Paga i Općine Kolan. No, onu su rekli da i dalje plaćaju Gradu Pagu, a Općini Kolan su uputili žalbu, kaže stanovnica naselja Sveta Marija.
U paškoj gradskoj upravi smatraju da odluka Sabora ima jače značenje od Statuta Općine Kolan te navode da bi Općina Kolan morala promijeniti svoj Statut. No, Kolan to ne namjerava učiniti pa će se spor oko granica vjerojatno nastaviti.