Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadranima premijerno prikazane Kurve

Autor: Goran Bujić

17.11.2009. 23:00
Zadranima premijerno prikazane Kurve

Foto: Filip BRALA



Hrvatska kazališna kuća Zadar u utorak, 17. studenog u 20 sati, kazališnoj je javnosti ponudila premijernu izvedbu komedije, koju je odigrala Glumačka radionica HKK Zadar. Prema tekstu dubrovačkog autora Feđe Šehovića, “Kurve” je adaptirala i režirala Jasna Ančić, primadona zadarskoga glumišta. U predstavi su glumili: Vinko Radovčić, Tamara Sukalić, Ivana Begović, Josipa Zubak, Ivan Genda, Antonela Grubić, Tena Stanić, Tamara Baždarić, Tereza Paulina, Silvio Mumelaš.
Spomenimo i da je kostimografiju odradila Klara Dedić, scenografiju John Čolak, za oblikovanje svjetla pobrinuo se Branislav Zafranović, za oblikovanje tona Renato Zafranović, dok se za odabir glazbe pobrinula sama redateljica i autorica Jasna Ančić.
– Ako koji put i zaboravim kako sam disala teatar sa svojih dvadesetak godina, ovi izvanredni mladi kazališni zaljubljenici otvaraju tu kutiju sjećanja. “Kurve” su u njihovoj razigranosti još jedna koketna ulaznica u istraživanje s kojim žele prikazati i dokazati da svijetom hodaju Kiklopi, Medeje, Hamleti, Anđeli i Kurve, – i koji su svojom zdravom mladošću dobili pravo da se narugavaju tuđoj i svojoj nakaradnosti. A dramska riječ ne smije biti cenzurirana, jer je stvarnost dramatičnija, komičnija, teatralnija i od kazališta i od literature – kazala je redateljica u povodu ove premijere. I još dodala:
– Svako drugačije mišljenje prepuštamo manekenima!? Pokušali smo gledatelje začarati kristalnom kockom vedrine! A igri nema kraja!
Kad je riječ o izvođačima, nazivali ga nekoć Glumačkim ili Dramskim Studiom, a danas Glumačkom Radionicom HKK Zadar, jedno je zajedničko i sigurno: mladi kazališni zaljubljenici uvijek su postojali i uvijek će nastaviti postojati u ili oko kazališta! Njihove nove kazališne kreacije rađaju se iz susreta s autorom, redateljom, mentorom ili kolegom-glumcem, stvarajući barem privremeno jedinstven osjećaj sklada zbog kojeg, uostalom, i postojimo.
Sve je to sinoć prepoznala i zadarska publika, koja je premijernu izvedbu popratila s aplauzom ohrabrenja za sve buduće izvedbe. A mi vjerujemo kako će ih biti još puno.