Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mimohod svjetlosti i sjećanja

17.11.2010. 23:00
Mimohod svjetlosti i sjećanja


Manifestacija pod nazivom “Mimohod svjetlosti i sjećanja: Da se ne zaborave Škabrnja i Vukovar, 18. studenog 1991. godine”, održana je u dvorištu OŠ Zadarski otoci. Svoj doprinos ovom događaju dali su svi učenici škole i to paljenjem lampiona koje su poredali duž cijelog školskog dvorišta i tako stvorili ambijent na kojeg je malo koji prolaznik ostao imun. Za ovu su priliku učenici pripremili i prigodni program i to niz dirljivih recitacija, čitanja i pjesama u izvedbi školskog zbora čija je tematika ukazivala upravo na sudbinu žrtava Škabrnje i Vukovara, njihove živote, razmišljanja i osjećanja tog kobnog dana u studenom 1991. godine.
Don Marino Ninčević, župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca uputio je i molitvu za sve branitelje, za sve poginule u Vukovaru i Škabrnji kao i za sve žrtve Domovinskog rata.
– Možemo s pravom reći da je danas cijela Hrvatska s Vukovarom i Škabrnjom. Zato i mi danas želimo dati do znanja da se nijedna žrtva ne smije zaboraviti. Moramo znati da je upravo sada naš pogled uperen prema zemlji koju su upravo te žrtve stvorile, a isto tako je uperen prema nebu na kojemu se nalaze svi ti branitelji, sve te žrtve naše Škabrnje i našeg Vukovara, kazao je don Marino, podsjetivši kako smo svi mi stvoreni da bismo iz ove zemaljske domovine otišli u onu koju nam je Bog pripravio na nebu.
Župnik je također istaknuo kako je normalno da svaki čovjek, svaki pojedinac, teži slobodi, a Domovinski rat pravi je primjer kako se kroz ljubav darovanih života rodila sloboda.
– Domovina je za nas predmet štovanja i jedna od rijetkih stvarnih vrednota za koje se žrtvuje život. Domovina je naša druga obitelj, naša druga očinska kuća. Znamo da i crkva nalaže da iznad svega ljubimo dvije stvari – domovinu i obitelj, kazao je don Marino, naglasivši kako je u Vukovaru i Škabrnji bilo mnogo žrtava prinesenih za spasenje drugih, a poznato je da su najveći oni koji su znali umrijeti da bi drugi živjeli.
Kako je kazao, upravo u Vukovaru i Škabrnji se dogodilo toliko ljubavi prema braći koju valja duboko usjeći u sjećanja da se ne zaboravi sve ono što su drugi učinili za dobrobit današnjeg hrvatskog naroda.
U sklopu ovog prigodnog programa pročitana su i imena svih branitelja poginulih u Škabrnji, te svih civilnih stradalnika kao i imena mještana, koji su nakon rata stradali nagazivši na minu. Nakon čitanja njihovih imena učenici su među upaljenim lampionima prošli s njihovim fotografijama u rukama koje su potom izvjesili na školskom panou.
Po završetku programa učenici su s upaljenim lampionima krenuli u mimohod kroz obližnju Vukovarsku ulicu u kojoj su, na mjestima gdje je to moguće, ostavljali lampione.
– Ovu manifestaciju smo pokrenuli prošle godine sa željom da se sjetimo Vukovara i Škabrnje te da i naši učenici, iako to nisu doživjeli, vide što se događalo u njihovom kraju neposredno prije njihova rođenja. Iako oni sve to danas uče na satovima povijesti, na ovaj im način želimo obogatiti to znanje, kazao je Branko Matulina, ravnatelj OŠ Zadarski otoci, istaknuvši kako će s ovom manifestacijom nastaviti i u buduće te će se nastojati da svake godine bude sve bogatija.