Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Neka bude muško

17.11.2010. 23:00


NAIVNI ANĐELI IZ ĐURĐEVCA
U Đurđevcu su dva školarca šestaša našli novčanik s parama i onda ga vratili vlasniku ili kome već. Adekvatno su i nagrađeni. Dobili su pohvalu u školi, a došli su ih i snimati za televiziju. – Zašto ste vratili novčanik? – pita novinarka. – Jer, ako nešto ukrademo, onda nemamo nikakve koristi od toga – odgovara joj simpatičan dječak s licem naivnog anđela koji onako neiskvaren i dobro odgojen ne shvaća u kakvom svijetu živi i da samo krađom, otimačinom, beskrupuloznošću, nepoštenjem, nasiljem, dvoličnošću, perverznošću, primitivizmom, surovošću, lukavošću, divljaštvom, perfidnošću i podmuklošću mogu jednog dana imati ono što već imaju oni njihovi školski kolege čiji su se roditelji pod krinkom domoljublja dobro okoristili u ratno i poratno doba. Toliko o poštenju i uspjehu u životu.
ZABAVA ZA NIŽI SLOJ GRAĐANSTVA
Nedavno smo govorili o emisiji “Država, selo i grad”, tom najprimitivnijem obliku zabave u Hrvata (ups, tu je i “Lijepom našom”), a koja se svodi na niske neduhovite “pošalice” i adekvatnu glazbu koja ih prati. Gosti su, također, prikladni i antipatični. Nakon Haudleka stigla je, naravno, i Pokosica čiju sam ljupku pojavu dočekao s jednakom radošću kao i vjerskog fanatika s pamfletima na kućnim vratima u 8 sati u subotu ujutro. Naravno, ovaj je emisija dobila udarni termin u 20 h umjesto kultnog “Globalnog sijela”, ali to i nije za čuditi se s obzirom kakva pravila vladaju na HRT-u. Ono zbog čega uopće i spominjem ovo varivo bez šušta i gušta je skandalozan način na koji je voditelj i idejni tvorac svega Miroslav Škoro telefonski razgovarao s gledateljicom iz staračkog doma u Rijeci. Nisu svi stariji ljudi koji žive u domovima senilni i ishlapljeli kao što to misli simpatični Slavonac, a ono što je prelilo čašu je pitanje: “A ta žena koja sjedi pokraj vas. Možete li se sjetiti kako se ona zove?” Neka Škoro na taj način podje…. (ups! Oprostite, skoro sam se spustio na taj nivo) zafrkava svoje bake i tetke, a dok je na državnoj televiziji neka ipak malo pripazi na ponašanje. Nije gost na nekom koncertu čiji su posjetitelji došli propagirati svoju vjersku snošljivost.
ČUDNI TERMINI
Staro je pravilo da se, ako imate dva tv-kanala, dvije jednako atraktivne emisije ne stavljaju u isti termin. Tako npr., ako na prvom ide glupi akcijski film pun nasilja za one jednostavnije gledatelje, na drugom će ići zanimljiv dokumentarac za one bolje. Ako je na prvom programu nogometna utakmica, na drugi treba staviti koncert ozbiljne glazbe. Ovog smo petka pak svjedočili čudnom razmišljanju HRT-ovih urednika koji su na prvi program stavili atraktivni američki akcijski film “Mobitel”, a na drugi srpski sf-triller “Labirint”, a u sklopu serijala “Filmovi naših susjeda” (da ne kažemo “srpski”). Cijela situacija podsjeća na prošlu godinu kada su na Novoj TV prvo otkupili seriju “Vratit će se rode”, a onda istu stavili u zgodan termin oko 2 sata poslije ponoći. Postavlja se pitanje – ako ne žele da se film gleda, kojeg ga vraga onda uopće i otkupljuju i emitiraju? Nisam glup čovjek, ali to mi nikako nije jasno.
UOBIČAJENE REPRIZE
Uz ova standardna četiri tv-kanala koje Hrvati mogu gledati na državnom nivou, trebalo bi imati još jedan, na kojem bi se stalno puštao isti film (i eventualno njegovi nastavci). “Smokey i Bandit”, američka akcija iz daleke sedamdeset i sedme godine, toliko se puta reprizirala na našem govornom području, da ja imam osjećaj da je gledam svaki dan. Burt Raynolds vozi preko cijele Amerike i pri tome radi budale od policije, nekih zločestih ljudi, a na kraju stigne tamo gdje je krenuo i svi su sretni. Film uopće nije loš, ali toliko je puta repriziran da je to već zbilja za Guinnesovu knjigu rekorda. Zato treba pokrenuti još jedan kanal koji bi se zvao “Smokey i Bandit”, na kojem bi se ovaj film puštao sat za satom, dan za danom i tako u vječnost.
PRIRODA I DRUŠTVO
Kod Stankovića je gostovala Mirela zvana Remi, mlada i simpatična djevojka, pjevačica grupe “Elemental”. Čuo sam za njih, ali znam samo nekoliko njihovih pjesama koje mi uopće ne zvuče loše. Iskreno, nisam baš slušao njihov razgovor, jer sam bio u gostima, pa nije bilo pristojno ignorirati domaćine i buljiti u televizor, ali mi je na kraju emisije pala u uho njihova najnovija pjesma u kojoj kažu: “To je naša priroda i duštvo/nek se rodi dijete, al nek bude muško.” E, tu je sva istina. Upoznao sam proteklih desetljeća te idiote kojima se rodi kći, a oni je ne žele posjetiti u rodilištu jer su htjeli sina. Takvih, nažalost, ima jako puno, i ovi iz “Elementala” su potpuno u pravu. To je naša i priroda i društvo. Mi s njima moramo živjeti. Nažalost.