Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prostori na Poluotoku preskupi za muzej?!

17.11.2010. 23:00
Prostori na Poluotoku preskupi za muzej?!


U ovom trenutku Zadarska županija nije u financijskoj mogućnosti osnovati takvu ustanovu. Županija nema ni odgovarajućeg prostora, odnosno zgradu, a nema ni nekretnine u vlasništvu za takvu namjenu. Tako da bi trebalo osigurati sredstva i za građevinsko zemljište i za izgradnju objekta i projektnu dokumentaciju, a potom i za zaposlenike, programe, kaže županijski pročelnik Ivan Šimunić
S obzirom na bogatu pomorsku povijest Zadra i okolice i suživota građana s morem preko kojeg se kroz povijest stvorio današnji izgled i duh Zadra, te s obzirom na Pomorsko-povijesnu zbirku, koja čuva brojne predmete, dokaze pomorstva na ovom prostoru od najranijeg razdoblja povijesti, često se u zadarskim krugovima povlači pitanje osnivanja pomorskog muzeja.
Koliko god bi građani u muzejskom ambijentu voljeli vidjeti sve pomorske artefakte koji su veliki dio cijele kulture njihova življenja, još neko vrijeme će to ostati samo na željama.
Kako ističe Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, u ovom trenutku Zadarska županija nije u financijskoj mogućnosti osnovati takvu ustanovu.
– Za osnivanje bilo koje ustanove, ako nije riječ o eksplicitnoj zakonskoj obvezi, bilo bi potrebno izraditi stručnu studiju o opravdanosti i isplativosti, ali i programsku studiju oko koncepta rada i postava takve ustanove. Za osnivanje ustanove nije potrebno samo donijeti odluku o osnivanju. Svaki muzej ima zaposlenike i prostor u kojem djeluje. Županija nema ni odgovarajućeg prostora, odnosno zgradu, a nema ni nekretnine u vlasništvu za takvu namjenu. Tako da bi trebalo osigurati sredstva i za građevinsko zemljište i za izgradnju objekta i projektnu dokumentaciju, a potom i za “hladni pogon”, to jest zaposlenike, programe… Osim Županije u razgovore o osnivanju muzeja trebali bi se uključiti i drugi javni subjekti, možda čak i iz gospodarstva, govori Šimunić.
Ipak, slaže se da postoji potreba i interes za takvim načinom očuvanja i prezentacije naše pomorske povijesti.
– Potreba za tim postoji i ne samo onoliko koliko postoji interes, jer kultura nije samo prihod. Ali prihod mora biti u službi kulture kao takve. Turističkom bi sektoru sigurno bilo važno pomorsku baštinu Zadra i županije imati na jednom mjestu. I ne samo turističkom. Jedna od osnovnih zadaća svake muzejske djelatnosti je upoznavanje najšire javnosti s muzejskom građom. Na taj način bi se, osim domicilnog stanovništva, s pomorskom baštinom upoznali i mnogi gosti iz različitih zemalja, kaže Šimunić.
Najveći dio građana, zajedno s turističkim vodičima koji bi pomorsku zbirku voljeli uključiti u svoju rutu, vjeruje da je pomorskom muzeju mjesto u staroj jezgri grada.
Kako dodaje Šimunić, postojeća zbirka Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, relativno je nepoznata široj javnosti. No, kako ističu u Zbirci, njena prvenstvena svrha je istraživanje, ali je otvorena i za javnost ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 10 do 12 sati ili za grupe posjetitelja po dogovoru u neki drugi jutarnji termin.